Heresérv

Heresérv

Módosítva: 2023.12.29 23:45

A heresérv az alsó hasfal gyengesége vagy hiánya miatt alakul ki. Amikor a hasfal izmai nem képesek megfelelően tartani a belső szerveket, a bél vagy más szövetek elindulhatnak az inguinális csatornán keresztül, és kidudorodhatnak a herezacskóba.

Mi a heresérv?

Miért alakul ki heresérv?

Mik a heresérv tünetei?

Hogyan zajlik a heresérv diagnózisa?

Miért fontos az ultrahang a heresérv diagnózisában?

Hogyan kezelhető a heresérv?

Kapcsolódó cikkünk

Férfi meddőség - a here ultrahang is segíthet megfejteni az okát

A meddőség egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Bár sokan úgy gondolják, hogy a legtöbbször a nőknél van jelen olyan zavar, mely akadályozza a teherbeesést, azonban a statisztikák szerint mára már csaknem ugyanannyi esély van arra, hogy a férfinál van a gond. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusának meglátása szerint gyakori, amikor herevisszértágulat okolható a sikertelenségért.

Mi a heresérv?

A heresérv egy olyan állapotra utal, amikor szövet, például a bél egy része, kidudorodik a hasüregből az inguinalis (lágyéki) régióban található herezacskó területére. Ezt a kiboltosulást heresérvnek nevezik, és általában az alsó hasfal izmai és szöveti rétegei gyengék vagy sérültek, ami lehetővé teszi a szervek kidudorodását.

Miért alakul ki heresérv?

A heresérv kialakulásának okai összetettek lehetnek, és több tényező együttesen játszhat szerepet.

 1. Genetikai prediszpozíció: A genetikai tényezők fontos szerepet játszhatnak a heresérv kialakulásában. Ha valakinek családjában már előfordult heresérv, nő a valószínűsége annak, hogy a betegség kialakuljon.
 2. Hasfal izmainak gyengesége: A heresérv leggyakrabban abból adódik, hogy a hasfal izmai gyengék vagy sérültek. Ez a gyengeség lehet veleszületett vagy kialakulhat az élet során például súlyemelés vagy fizikai aktivitás következtében.
 3. Emelési gyakorlatok és nehéz tárgyak emelése: Olyan tevékenységek, amelyek magukban foglalják a nehéz tárgyak emelését, különösen, ha nem megfelelő a technika, növelhetik a hasfalra nehezedő nyomást, ami hozzájárulhat a heresérv kialakulásához.
 4. Fokozott hasi nyomás: Olyan állapotok, amelyek növelik a hasi nyomást, például tartós székrekedés vagy krónikus köhögés, szintén növelhetik a heresérv kialakulásának kockázatát.
 5. Időskor: Az idő előrehaladtával az izmok és a kötőszövetek természetes módon gyengülnek, ami növeli a heresérv kialakulásának esélyét, különösen idősebb férfiaknál.
 6. Fizikai terhelés sportolás közben: Olyan sportok, amelyek magukban foglalják a gyakori és intenzív testmozgást, például a nehéz súlyok emelése, szintén hozzájárulhatnak a heresérv kialakulásához.

Az előző okok együttesen is hozzájárulhatnak a heresérv kialakulásához és fontos megérteni, hogy minden eset egyedi lehet. Azok, akiknél a heresérv tünetei vagy a heresérv kockázati tényezői fennállnak, orvosi segítséget kérhetnek a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Mik a heresérv tünetei?

A heresérv tünetei változók lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a jelenségeket. A tünetek súlyossága és megjelenési formája attól függ, hogy mennyire bonyolult a heresérv, illetve tényezőktől is.

 1. Kidudorodás vagy duzzanat: Az egyik legjellemzőbb tünet a heresérv esetében a kidudorodás vagy duzzanat a herezacskó területén. Ez általában érezhető vagy látható, és az inguinális csatorna mentén következik be.
 2. Fájdalom és kényelmetlenség: A heresérv gyakran fájdalommal járhat, különösen fizikai aktivitás, köhögés vagy nehéz emelés során. A fájdalom lehet érzékenység, szúró érzés vagy nyomás a heréknél.
 3. Érzékenység a kidudorodott területen: Az érintett terület érzékeny lehet érintésre vagy nyomásra. Az érintés vagy a nyomás növelheti a fájdalmat és kellemetlenséget.
 4. Fájdalmas tapintás: Az orvos fizikai vizsgálata során tapintásra érezhetővé válik a kidudorodott szövet. A tapintás fájdalmas lehet a beteg számára.
 5. Visszahúzódási nehézségek: Néhány esetben a kidudorodott szövetek nehezen vagy egyáltalán nem húzódnak vissza a hasüregbe. Ez súlyosabb esetre utalhat.
 6. Viszketés vagy érzékenység: A heresérv által érintett terület körül észlelt kidudorodás és a hozzá kapcsolódó bőr is lehet érzékeny vagy viszkető.

Fontos megjegyezni, hogy a heresérv tünetei változóak lehetnek, és néhány esetben lehet, hogy a beteg egyáltalán nem tapasztal tüneteket. A fent felsorolt tünetek esetén fontos minél előbb orvosi segítséget kérni. Az orvos által elvégzett vizsgálatok és diagnózis segítenek meghatározni a heresérv típusát és súlyosságát, ami alapján a megfelelő kezelési tervet lehet kidolgozni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan zajlik a heresérv diagnózisa?

A heresérv diagnózisa általában orvosi vizsgálaton és esetenként képalkotó vizsgálatokon alapul. Az orvos a beteg panaszait és a fizikális vizsgálat során tapasztaltakat figyelembe véve próbálja meg azonosítani a heresérv jelenlétét és súlyosságát. Az alábbiakban részletesen kifejtem a heresérv diagnózisának folyamatát: 

 1. Orvosi anamnézis: Az orvos először részletesen megbeszéli a beteggel a tüneteket, a panaszokat és azok kialakulásának körülményeit. Kérdéseket tehet fel a fájdalom intenzitásáról, a panaszok kezdetéről, azok időbeli változásairól, valamint egyéb lehetséges kiváltó tényezőkről.
 2. Fizikális vizsgálat: Az orvos elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalja a herezacskó és a környező területek tapintását. A kidudorodás, duzzanat vagy más érzékenységek jelenléte segíthet az orvosnak a heresérv gyanújának megerősítésében.
 3. Vizsgálat mozgás közben: Az orvos gyakran kéri a beteget, hogy hajoljon le, köhögjön vagy próbáljon meg emelni súlyokat. Ezek a mozgások segíthetnek abban, hogy a heresérv kidudorodjon, és segítenek az orvosnak azonosítani a problémás területeket.
 4. Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat egy fontos képalkotó eljárás a heresérv diagnózisában. Az ultrahang segítségével az orvos pontosan meg tudja nézni a heresérv területét, meghatározhatja a kidudorodott szövetek elhelyezkedését, méretét és egyéb részleteit. Az ultrahang nem invazív és fájdalommentes eljárás.
 5. MRI (Mágneses Rezonancia Képalkotás) vagy CT-vizsgálat: Ezek a képalkotó eljárások részletesebb képet kaphatnak a hasi területről és a heresévről. Általában olyan esetekben alkalmazzák, ahol az ultrahang nem elegendő vagy pontosabb kép szükséges.
 6. Differenciáldiagnózis: Az orvosnak ki kell zárnia más lehetséges okokat is, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például heregyulladás vagy más hasi rendellenességek.

A heresérv diagnózisa alapján az orvos meghatározza a sérv típusát, súlyosságát és a legmegfelelőbb kezelési tervet. Az időben történő diagnózis segíthet a megfelelő kezelés kiválasztásában és a szükséges beavatkozások időzítésében a heresérv esetében.

Miért fontos az ultrahang a heresérv diagnózisában?

Az ultrahangvizsgálatnak kiemelkedő fontossága van a heresérv diagnózisában és kezelésében. Az ultrahang a magas frekvenciájú hanghullámok felhasználásával működik és segítségével az orvosok részletes képet kaphatnak a betegségről.

 1. Pontos elhelyezkedés és méret: Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosan meghatározzák a heresérv elhelyezkedését, méretét és formáját. Ez kulcsfontosságú információ a kezelési terv kialakításában és a műtéti beavatkozás során.
 2. Dinamikus vizualizáció: Az ultrahang dinamikus képet készít, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy lássák a heresérv mozgását és változásait a beteg különböző testmozgásai során. Ez segíthet a diagnózis pontosabb megállapításában és a sérv dinamikus figyelésében.
 3. Könnyű hozzáférés és gyors vizsgálat: Az ultrahangvizsgálat gyorsan elvégezhető, és nincs szükség előzetes felkészülésre vagy helyi érzéstelenítésre. Ez gyors és kényelmes eszköztárát jelenti az orvosnak a diagnózis elkészítése során.
 4. Szöveti képalkotás: Az ultrahang képes megkülönböztetni a különböző szöveteket, például a sérvtömlőt, a környező izmokat és a hasfalat. Ez segít az orvosnak a heresérv pontosabb azonosításában és a környező struktúrák megértésében.
 5. Non-invazív vizsgálat: Az ultrahang egy nem invazív vizsgálati módszer, tehát nincs szükség sebészeti beavatkozásra vagy beültetett eszközökre. Ezáltal minimalizálja a beteg kényelmetlenségét és csökkenti a szövődmények kockázatát.
 6. Terápia követése: Az ultrahang nem csak a diagnózisban játszik szerepet, hanem segíthet a heresérvvel végzett műtét utáni gyógyulás és a sérv helyes gyógyulásának követésében. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy figyelemmel kísérjék a beavatkozás hatékonyságát.

Az ultrahang alkalmazása segíti az orvosokat a heresérvvel kapcsolatos részletes és pontos információk megszerzésében, ami elengedhetetlen a megfelelő diagnózis, kezelés és utókezelés szempontjából.

Hogyan kezelhető a heresérv?

A heresérv kezelése a sérv típusától, méretétől és a beteg egyedi körülményeitől függ. Az alábbiakban kifejtem a heresérv kezelési lehetőségeit:

 1. Megfigyelés: Ha a heresérv kis méretű, nem okoz tüneteket, és nem jelent súlyos problémát, az orvos néha megvárja, hogy a tünetek maguktól enyhüljenek. A betegség várakozó megfigyelése különösen idősebb vagy más okok miatt nem műthető pácienseknél alkalmazható.
 2. Műtéti kezelés (Hernioplasztika): A heresérv gyakran műtéti beavatkozást igényel. A műtét során az orvos visszahelyezi a kidudorodott szöveteket a hasüregbe, majd megerősíti a hasfalat annak érdekében, hogy megelőzze a további kidudorodást. A műtétet nyitott vagy laparoszkópos eljárással is elvégezhetik.
  • Nyitott műtét: A hagyományos nyitott műtét során az orvos egy nagyobb metszést készít a hason, majd visszahelyezi a kidudorodott szerveket és megerősíti a hasfalat.
  • Laparoszkópos műtét: A laparoszkópos eljárás során kisebb bemetszéseket végeznek a hason, majd egy kis kamerát és speciális műtéti eszközöket használnak a heresérv helyreállítására. Ez a módszer általában kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel jár.
 3. Sérvháló beültetése (Hernioplasztika mesh-el): Gyakran alkalmaznak sérvhálót a műtét során a hasfal megerősítésére. A háló segíthet csökkenteni a heresérv ismételt kialakulásának kockázatát.
 4. Konzervatív kezelés: Néhány esetben, például idősebb vagy más egészségügyi okokból nem műthető pácienseknél, a konzervatív kezelés is szóba jöhet. Ez magában foglalhatja a fájdalomcsillapítók, speciális kötések és életmódbeli változások alkalmazását.

A kezelési tervet az orvos a páciens specifikus esete alapján határozza meg, figyelembe véve a heresérv típusát, súlyosságát, a beteg általános egészségi állapotát és más egyedi tényezőket. Az időben történő orvosi beavatkozás segíthet elkerülni a heresérv szövődményeit és a beteg gyorsabb felépülését.

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!