Belek vizsgálata ultrahanggal

Belek vizsgálata ultrahanggal

Módosítva: 2023.09.26 08:42

A belek ultrahangos vizsgálata kiemelkedő fontosságú az emésztőrendszer különböző betegségeinek diagnosztizálásában és kezelésében.

Belek vizsgálata ultrahanggal - Tartalom

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mit mutat az ultrahang?

Az ultrahangvizsgálat egy orvosi képalkotó eljárás, amely során ultrahanghullámokat használnak a test belső szerkezetének megjelenítésére és vizsgálatára. Az ultrahanghullámok olyan magas frekvenciájú hanghullámok, amelyeket nem lehet érzékelni a humán hallás számára. Az ultrahangvizsgálat során egy speciális eszközt, az ultrahangos gépet vagy szondát használnak, amely a test felületére vagy a testnyílásokba helyezett gélt tartalmazó fejjel (transzducerrel) dolgozik. Az ultrahangfej küldi ki az ultrahanghullámokat, majd érzékeli a visszaverődött hullámokat, és ezekből képet készít.

Az ultrahangvizsgálat számos területen alkalmazható, és különböző célokat szolgálhat:Belek vizsgálata ultrahanggal

  • Terhességi ultrahang: Az ultrahangvizsgálat rutinszerűen alkalmazott eszköze a terhesgondozásnak, ahol segít a magzat méretének, fejlődésének, egészségének és pozíciójának követésében. Az első trimeszterben az ultrahang segíthet a terhesség megerősítésében is.
  • Belgyógyászati ultrahang: Az ultrahangot gyakran alkalmazzák a hasi és medencei szervek, például a máj, a vesék, a hasnyálmirigy, a gyomor és a belek vizsgálatára. Az ultrahang segíthet a daganatok, ciszták, kövek és egyéb rendellenességek azonosításában.
  • Szívultrahang (echokardiográfia): A szív ultrahangvizsgálata a szívizom, a szívbillentyűk és a kamrák állapotának értékelésére szolgál. Segíthet a szívbetegségek, például a szívbillentyű rendellenességek vagy a szívelégtelenség diagnosztizálásában.
  • Nőgyógyászati ultrahang: Az ultrahangot gyakran használják a nőgyógyászati területen a méh, a petefészek és a hüvely vizsgálatára. Segíthet a peteérés és a terhesség korai szakaszának követésében, valamint a ciszták vagy miómák azonosításában.
  • Urológiai ultrahang: A vesék, húgyhólyag és a prosztata vizsgálatára is használják. Az ultrahang segíthet a vese- vagy húgyhólyagkövek kimutatásában.
  • Izom- és ínszalag ultrahang: Az izomzat és ínszalagok sérüléseinek vagy elváltozásainak vizsgálatára alkalmazzák, például sport sérülések esetén.

Az ultrahangvizsgálatok gyorsak, nem invazívak és általában biztonságosak, és széles körben használják a diagnózisban és a kezelés tervezésében. Az orvosok és szakemberek rendszerint az adott tünetek és panaszok alapján döntenek az ultrahangvizsgálat szükségességéről. Az eljárás segít a megfelelő diagnózis elérésében és az egészségügyi problémák azonosításában.

Milyen betegséget lehet vizsgálni a belek esetén ultrahanggal?


Az ultrahangvizsgálat hasznos eszköz a belekkel kapcsolatos problémák diagnosztizálásában. Az ultrahang vizsgálat során hanghullámokat használnak a test belső struktúráinak megjelenítésére. A belek esetén az ultrahang segíthet az alábbiak megállapításában:

Gyulladás és fertőzés

Az ultrahang segíthet azonosítani a gyulladást vagy fertőzést a belekben. Például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) esetén az ultrahang segíthet a gyulladás mértékének és elhelyezkedésének meghatározásában, így fontos diagnosztikus és terápiás jelentőséggel is bír.

Daganatok és polipok

Az ultrahang képes kimutatni daganatokat vagy polipokat a belekben. Ezen elváltozások méretét és helyét is meg lehet határozni az ultrahang segítségével, így a daganatos folyamatok diagnosztizálásában és nyomon követésében is fontos szereppel bír az ultrahang.

Tömörülés vagy elzáródás

Az ultrahang segít azonosítani olyan problémákat, mint a belekben bekövetkező elzáródásokat vagy tömörüléseket, amelyek szűkítik vagy blokkolják a bélfolyamatot. Ezek komoly betegségek tüneteit is jelezhetik, így az ultrahang kiemelt jelentőséggel bír ezen betegségek felismerésében és nyomonkövetésében is.

Bél kiöblösödés (diverticulosis)

Az ultrahang alkalmas a belekben kialakult tasakok, úgynevezett divertikulumok, kimutatására, amelyek a diverticulosis nevű állapot megjelenését jelentik.

Belek szerkezete és vastagsága

Az ultrahang segít a belek alap szerkezetének és vastagságának felmérésében, ami fontos lehet például a bélelzáródások vagy a bélfal megvastagodása esetén. A belek szerkezete, vastagsága fontos diagnosztikai jelentőséggel bír egyes bélbetegségek (például Crohn) felismerésében és stádiumának meghatározásában.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálat nem mindig képes minden problémát megmutatni a belekben és bizonyos esetekben más képalkotó eljárások, például a CT vagy MRI vizsgálatok is szükségesek lehetnek a pontos diagnózishoz. Az orvos a tünetek és a páciens állapotának függvényében dönti el, hogy melyik képalkotó módszert alkalmazza a legjobb eredmények eléréséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik az előnyei az ultrahangnak?

Az ultrahangvizsgálat (ultrahang) számos előnnyel rendelkezik, ami miatt széles körben alkalmazzák a különböző orvosi területeken. Többek között a belek vizsgálatára is ezen előnyei miatt kiválóan alkalmas az ultrahang vizsgálat.

Nem invazív: Az ultrahang egy nem invazív képalkotó módszer, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a test integritását megszakító beavatkozást végezni a testen a vizsgálathoz. Nem szükséges tűket vagy szikeket használni, így minimális a fájdalom és a szövődmények kockázata is ultrahang esetén. A legtöbb korosztályban, egészségügyi állapotban kiválóan alkalmas  diagnosztikai eljárás.

Biztonságos: Az ultrahang nem használ ionizáló sugárzást, mint például a röntgen vagy a CT vizsgálatok, ezért általában biztonságosabb és kevesebb sugárterhelést jelent a beteg számára.

Gyors és kényelmes: Az ultrahangvizsgálatok általában gyorsan elvégezhetők, és nincs szükség hosszú várakozási időre. Az eljárás során a páciensnek általában csak le kell feküdnie vagy ülnie, és az orvos vagy szakember elmozdítja az ultrahangfejet a vizsgálni kívánt területen.

Költséghatékony: Az ultrahangvizsgálatok általában költséghatékonyabbak, mint más képalkotó eljárások, mint például a CT vagy MRI vizsgálatok.

Sokoldalú: Az ultrahangvizsgálatok széles körben alkalmazhatók, és különböző szervek és rendszerek vizsgálatára használhatók, beleértve a belek, szív, a máj, a vese, a hasnyálmirigy, a terhességi vizsgálatokat és a szülészeti vizsgálatokat is.

Nincs ionizáló sugárzás: Az ultrahang használata nem jár ionizáló sugárzás expozícióval, így nincs ionizációs kockázat és nem növeli a rák kialakulásának veszélyét sem, ellentétben egyes más képalkotó eljárásokkal.

Az ultrahangnak azonban vannak korlátai is, és nem minden esetben alkalmas a megfelelő diagnózis eléréséhez. A páciens állapotától és a szükséges információktól függően az orvos más képalkotó vagy diagnosztikai módszereket is alkalmazhat az ultrahang kiegészítéseként.

Kapcsolódó cikkünk

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Gyakran látni, hogy az őszi időben többen még a nyári, rövidebb, lengébb ruháikat viselik. Viszont nem hiába figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, ugyanis könnyen vesemedence gyulladás lehet a vége. Hogy mik a tünetei, és hogy milyen szerepe van a diagnosztizálásában a hasi ultrahangnak, azt Dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg. 

Mikor érdemes ultrahang vizsgálatra menni?

Az ultrahangvizsgálatra való elmenetel ideális időpontja és szükségessége nagymértékben függ az egyéni egészségi állapottól, a tünetektől és az orvosi indikációktól. Az alábbiakban néhány példa található arra, mikor érdemes lehet ultrahangvizsgálatra menni:

Terhesség ellenőrzése: Terhesség alatt az ultrahangvizsgálat rendszeres részét képezi a terhesgondozásnak. Az első trimeszterben az ultrahang segíthet a terhesség megerősítésében és a magzat méretének, helyzetének és egészségének megfigyelésében.

Hasfájás és kényelmetlenség: Ha éles vagy tartós hasi fájdalmat, diszkomfortot vagy puffadást tapasztal, az ultrahangvizsgálat segíthet az ok meghatározásában. Például az ultrahang hasznos lehet a bélműködési zavarok, a vesekövek vagy az epehólyag problémáinak diagnosztizálásában.

Gyomor- és bélpanaszok: Ha krónikus gyomor- és bélpanaszok, például gyomorégés, hányás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, az ultrahangvizsgálat segít az emésztőrendszeri rendellenességek azonosításában.

Máj- és epehólyagvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat alkalmas lehet a máj és az epehólyag állapotának ellenőrzésére. Hepatitis, májzsugorodás vagy epekövesség gyanúja esetén is hasznos lehet az ultrahang.

Vesevizsgálat: Ha vesebetegségre vagy vesekövekre gyanakszik, az ultrahang képes a vesék állapotának és szerkezetének vizsgálatára, így a vese morfológiai elváltozása alapján egyes vesebetegségek felismerésére is alkalmas.

Szívultrahang: Az echokardiográfia (szívultrahang) segít a szív állapotának felmérésében, a szívbillentyűk és a szívizom működésének vizsgálatában.

Kisméretű szervek vizsgálata: Az ultrahang segít a kisméretű szervek, például a pajzsmirigy vagy a herék állapotának vizsgálatában is.

Ha bármilyen egészségügyi aggodalma vagy tünete van, forduljon orvoshoz, aki segíteni fog abban, hogy szükséges-e ultrahangvizsgálat vagy más diagnosztikai eljárás.

Az ultrahangvizsgálatoknak számos alkalmazási területe van, és segíthet a különböző egészségügyi problémák azonosításában és kezelésében. Az ultrahangvizsgálatokat a páciens egyedi szükségleteihez és tüneteihez igazítják. Az egészségügyi állapot felmérése után a kontroll vizsgálatokban is fontos szerepet játszik az ultrahang.

Téma szakértői

Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok