Hasnyálmirigy gyulladás

Hasnyálmirigy gyulladás

Módosítva: 2023.04.03 11:39

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladása. Akkor következik be, amikor az emésztőenzimek magát a hasnyálmirigyet kezdik el emészteni. A gyulladás duzzanatot és fájdalmat okoz, leggyakrabban a gyomortáji fájdalom lép fel, mely övszerűen a hátba sugárzik. A hasnyálmirigy gyulladás (pancreatitis) leggyakrabban a hasnyálmirigy-járatot elzáró epekő vagy az alkohol miatt következik be. A hasnyálmirigy-gyulladás lehet akut vagy krónikus. Mindkét forma súlyos és szövődményekhez vezethet.

Mi az a hasnyálmirigy?
Akut hasnyálmirigy gyulladás
Krónikus hasnyálmirigy gyulladás
Milyen tünetei vannak a hasnyálmirigy gyulladásnak?
Melyek a hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb okai?
Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy-gyulladásnak?
Hogyan diagnosztizálják a hasnyálmirigy-gyulladást?
Hasi ultrahang szerepe a hasnyálmirigy gyulladás vizsgálatában
Hogyan kezelik a hasnyálmirigy gyulladást?
Hogyan előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Mi az a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy egy hasüregi szerv, a gyomor mögött, a vékonybél kezdeti szakaszához közel helyezkedik el. A hasnyálmirigy részt vesz az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában. Emésztőnedvet termel, amit a vékonybélbe választ ki egy csövön keresztül, hogy ott segítse a táplálék lebontását. Ezen kívül a cukorháztartásban fontos hormonokat is termeli: az inzulint és a glükagont, őket a véráramba bocsátja.

Akut hasnyálmirigy gyulladás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás hirtelen jelentkezik, a szerv sérülésére adott válaszként, és általában kezeléssel néhány nap alatt elmúlik. Gyakran epekövek okozzák. Gyakori tünetei a súlyos fájdalom a hasban, gyomortájékon, hányinger és hányás. A kezelés általában néhány napos kórházi tartózkodás intravénás (infúziós) folyadékpótlással, szükség esetén antibiotikumokkal és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, valamint bélnyugalom és parenteralis táplálás.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás hosszú távú, idővel rosszabbodó állapot, amely maradandó károsodáshoz vezet. Akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigyet károsító hatás folyamatosan fennáll, éveken át pusztítja a mirigyet. Az állandó gyulladás a hasnyálmirigy szöveteinek hegesedését (fibrózis) okozza, ami megakadályozza, hogy enzimeket és hormonokat termeljenek.
Leggyakoribb oka az erős alkoholfogyasztás. Egyéb okok közé tartozik a cisztás fibrózis és más öröklött rendellenességek. A tünetei közé tartozik a hányinger, a hányás, a fogyás és a zsíros széklet. A kezelés megegyezik az akut hasnyálmirigy gyulladás kezelésével, azonban enzimpótló kezelést is el kell kezdeni, speciális étrendet tartani, valamint kerülni az alkoholt és a dohányzást.

Kapcsolódó cikkünk

Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka

A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket,- gyakran véletlenszerűen derül ki, más okból végzett hasi ultrahang során. Az ultrahangnak a zsírmáj diagnosztikájában betöltött szerepéről Dr. Fehér Györgyöt, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.


Milyen tünetei vannak a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hasnyálmirigy-gyulladás elsődleges tünete a hasi fájdalom, mely típusosan a gyomortájon jelentkezik és övszerűen a hátba sugárzik. Akut esetben erős fájdalom jelentkezhet, míg krónikus hasnyálmirigy gyulladáskor tompább jellegű. Fekvés, köhögés, sportolás, étkezés hatására fokozódhat a fájdalom; míg az előre görnyedés, összegömbölyödés enyhíti a fájdalmat.

Az akut hasnyálmirigy gyulladás további tünetei lehetnek:

 • Hányinger és hányás
 • Gyors szívverés
 • Gyors, felszínes légzés
 • Láz

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás további tünetei lehetnek, melyek arra utalnak, hogy a hasnyálmirigy funkciói kezdenek kimerülni:

 • Emésztési zavarok és fájdalom étkezés után
 • Étvágytalanság és fogyás
 • Zsíros széklet (olyan, mintha olajos filmet hagyna a WC-ben)
 • Cukorbetegség

Melyek a hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb okai?

A hasnyálmirigy-gyulladás hátterében számos ok állhat. A hirtelen fellépő nagymértékű károsító hatás akut hasnyálmirigy gyulladáshoz vezet; míg az olyan okok, amik krónikusak és nem múlnak el (például az örökletes rendellenességek, tartós alkoholfogyasztás) krónikus hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás ismétlődő epizódjai szintén krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek. A betegség két legfontosabb oka a következő: epekövek és az erős alkoholfogyasztás. Ezek az okok együttesen a hasnyálmirigy gyulladásos esetek mintegy 80%-át teszik ki.

Epeköves hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy és az epehólyag vezetékei beletorkollnak egy közös vezetékbe, amelyen keresztül ürítik enzimeiket a bélbe. Ha egy  epekő bejut a közös vezetékbe, és elakad az oszlásnál, átmenetileg elzárhatja a hasnyálmirigy nedvének elvezetését a járatból. Ezáltal az enzimek a hasnyálmirigyben rekednek, valamint az elzáródás mögött fokozódik a nyomás. Ez aktiválja a hasnyálmirigyben lévő enzimeket, és azok elkezdik magát a hasnyálmirigyet emészteni. Ez okozza az epeköves hasnyálmirigy gyulladást.

Alkoholfogyasztás

Az erős alkoholfogyasztás egyértelműen a hasnyálmirigy-gyulladás egyik oka. Az alkohol mérgező melléktermékei gyulladásos reakciót váltanak ki a hasnyálmirigyben, vagy valamilyen módon kémiailag aktiválják a hasnyálmirigyben lévő emésztőenzimeket. Az erős alkoholfogyasztás az akut hasnyálmirigy gyulladás és a krónikus hasnyálmirigy gyulladás eseteinek mintegy felét okozzák.

A hasnyálmirigy-gyulladás kevésbé gyakori okai közé tartoznak:

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy-gyulladásnak?

Akut hasnyálmirigy-gyulladás

 • Nekrózis és fertőzés: A súlyos akut hasnyálmirigy gyulladás olyan mértékű duzzanatot okoz a hasnyálmirigyben, hogy az elzárja a vérellátás egy részét. A vérellátás elvesztése szövetelhalást (nekrózist) okoz a hasnyálmirigy egyes részeiben. A nekrotikus (elhalt) szöveteket könnyen megfertőzhetik baktériumok, ahol elkezdenek szaporodni. Innen pedig a véráramba kerülhetnek, sepsist, vérmérgezést okozva. Ez sokkhoz, vérnyomáseséshez és többszervi elégtelenséghez vezethet, ami végzetes lehet, ha nem kezelik gyorsan.
 • Hasnyálmirigy pszeudociszták: Sok pszeudociszta nem okoz tüneteket, és nem igényel kezelést. Alkalmanként azonban elfertőződhetnek vagy elég nagyra nőhetnek ahhoz, hogy kellemetlenséget okozzanak. Ritkán előfordulhat az is, hogy egy ér belemaródik egy pszeudocisztába, és vérzéshez vezet a ciszta belsejében. Ezekben az esetekben a sebészi eltávolítása a pszeudocisztának jelenthet megoldást.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás szövődményei idővel alakulnak ki, és a következők lehetnek:

 • Exokrin hasnyálmirigy elégtelenség (EPI), felszívódási zavar és alultápláltság: Ahogy a hasnyálmirigyben a fibrózis előrehalad, a hasnyálmirigy egyre kevesebb enzimet termel, amelyekre az emésztőrendszer támaszkodik. Ez a tápanyagok, különösen a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavarát okozza a vékonybélben. A felesleges zsírok bejutnak a székletbe, ami zsíros székletet és végül krónikus hasmenést okoz.
 • Alacsony/magas vércukorszint és 1-es típusú cukorbetegség: A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás azt is okozza, hogy a hasnyálmirigy kevesebb olyan hormont termel, amelyek szabályozzák a vércukorszintet. Attól függően, hogy melyik érintett először, a glükagon hiánya alacsony vércukorszintet okoz; az inzulin hiánya pedig magas vércukorszintet okoz. Végül mindkét hormonkészlet kimerül, és kialakul a cukorbetegség.
 • Krónikus fájdalom: A krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetében változó, hogy ki milyen mértékű fájdalmat tapasztal, mely javulhat és súlyosbodhat is idővel.
 • A hasnyálmirigyrák fokozott kockázata: A krónikus gyulladás a rák kockázati tényezője, bárhol is forduljon elő. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknél a hasnyálmirigy adenokarcinóma kockázata 1-2% között van.

Hogyan diagnosztizálják a hasnyálmirigy-gyulladást?

A hasnyálmirigy-gyulladásnak jellegzetes tünetei vannak, ezek fennállásakor további vizsgálatokkal bizonyítható a kórkép. Vérvizsgálattal a hasnyálmirigy enzimek (amiláz és lipáz) emelkedett szintjét láthatjuk. Ha a szintek legalább háromszor magasabbak a normálisnál, gyulladásra gyanakszunk. A diagnózist megerősíthetik képalkotó vizsgálattal, például hasi ultrahang vizsgálattal, CT vagy MRI-vel. Ezek a vizsgálatok kimutathatják a hasnyálmirigyében lévő duzzanatot és folyadéklerakódásokat, valamint egyéb rendellenességeket. Fontos azonban, hogy CT vizsgálatot a hasnyálmirigy gyulladás kialakulása után legalább 72 órával érdemes végezni, így az az előtti idősávban a hasi ultrahang a leggyakrabban választott képalkotó.
Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás gyanújakor további vizsgálatokra lehet szükség, például vérvizsgálat, vércukorszint mérés, széklet elasztáz vizsgálat, székletzsírelemzés.

Hasi ultrahang szerepe a hasnyálmirigy gyulladás vizsgálatában

A hasnyálmirigy gyulladás különböző képalkotó módszerekkel vizsgálható, azonban ezek közül a hasi ultrahang a legjobb választás a korai órákban. A hasnyálmirigy gyulladás első 3 napjában hasi ultrahanggal vizsgáható, utána ad a CT pontosabb képet. A hasi ultrahang egyébként is közkedvelt képalkotó eljárás az orvosok között. Viszonylag egyszerű a használata, nem jár háttérsugárzással, nem invazív, széles körben elérhető képalkotó módszer a hasi ultrahang. A hasnyálmirigy gyulladás vizsgálatakor az ultrahangfejről leadott hanghullámokat úgy írányítják, hogy azok visszaverődjenek a hasnyálmirigy felületéről. Így képet kaphatunk a hasnyálmirigy állapotáról, a hasnyámlirigy gyulladásról. Hasi ultrahang vizsgálattal látható a hasnyálmirigy gyulladás miatti megnagyobbodása, ödémás állapota.

Hogyan kezelik a hasnyálmirigy gyulladást?

Akut hasnyálmirigy-gyulladás

 • Infúziós folyadékpótlás: A hasnyálmirigy-gyulladás dehidratál, és a folyadékpótlás nagyon fontos a gyógyuláshoz, úgyhogy 2-3 liter folyadékot is juttatnak a betegbe az első 24 órában.
 • Szondatáplálás: Ha folyamatosan, kis adagban kerül étel az emésztőrendszerbe, az nem váltja ki a hasnyálmirigy enzimek felszabadulását. Így a szájon át étkezés helyett, folyamatosan szondán át vagy szükség esetén parenteralisan (intravénásan) táplálják a betegeket.
 • Fájdalomcsillapítás
 • Kiváltó ok megszüntetése: Ha epeköves hasnyálmirigy-gyulladás történt, el kell távolítania az epevezetékéből az epekövet. Epehólyag-eltávolító műtétet is javasolhatnak, hogy az epekő ne okozzon jövőbeli problémákat.
 • Szükség esetén antibiotikum. Az akut hasnyálmirigy gyulladásnak két fajtája van: ödémás és nekrotizáló. Nekrotizáló esetben szükség lehet antibiotikum adására is.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kezelése fájdalomcsillapítással és  életmódváltással kezdődik, hogy lelassítsa a betegség előrehaladását. Végül enzimkiegészítőkre és inzulininjekciókra lehet szükség, hogy pótolja a hasnyálmirigy által már nem termelt enzimeket és inzulint.
Életmódbeli változtatások között az első lépés az alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése. Ez kihívás lehet azoknak, akik hozzászoktak a sok év, évtized alatt, azonban ezekkel a szerekkel folyamatosan károsítják a hasnyálmirigyet. Így az első lépés a károsító anyag elhagyása. Az is fontos, hogy alacsony zsírtartalmú étrendet tartson fenn a beteg sok gyümölccsel és zöldséggel, bőséges folyadékfogyasztással.
Amennyiben kialakult az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI), enzimeket kell szedni étrend-kiegészítő formájában. Szükség lehet táplálékkiegészítők szedésére is, hogy elég vitaminhoz és ásványi anyagokhoz jussanak a betegek. Glükóz intolerancia és végül cukorbetegség is kialakulhat, és inzulinfüggővé válhat a beteg, inzulinra lesz szüksége a mindennapokban. Szükség lehet fájdalomcsillapítókra, bizonyos esetekben műtéti beavatkozásra. A hegszövet vagy a hasnyálmirigy kövek eltávolítására szolgáló endoszkópos eljárások javíthatnak a fájdalmas panaszokon. A hasnyálmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is szóba jöhet.

Hogyan előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladások nem minden oka előzhető meg, de az alkoholfogyasztás mérséklésével mindenképp csökkenthető a kockázat. A koleszterinszint csökkentésével a másik vezető ok, az epekő kialakulásának kockázatát is csökkentjük. Az alkohol és a dohányzás elhagyása segíthet megelőzni, hogy újra előforduljon a gyulladás; valamint az epehólyag eltávolítása is szóba jöhet, akinél epekő okozta a hasnyálmirigy gyulladás

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok