Nőgyógyászati ultrahang

Nőgyógyászati ultrahang

Létrehozva: 2014.04.15 16:19 | Módosítva: 2021.04.20 14:42

Az ultrahang diagnosztika ma már rutinszerűen alkalmazott modern képalkotó diagnózis a nőgyógyászatban, szülészetben.

Bármely életszakaszban szükséges lehet a modern, ultrahangos diagnózis a nők egészségi állapotának felmérésében. A kismedencében elhelyezkedő női nemi szervek eltéréseinek diagnózisa első lépés a kezelésük és a gyógyulás felé. Azonban nem csak betegség esetén alkalmazható a nőgyógyászati ultrahang, hanem több olyan egészségi állapot esetén is, amikor szükség van egy áttekintő állapot felmérésre a női nemi szervek állapotáról. Ilyenek lehetnek a következők:

  • nőgyógyászati ultrahangFiatal nőknél fogamzásgátlás megkezdése előtt, szexuális élet megkezdése után javasolt lehet nőgyógyászati ultrahang vizsgálat. Az ultrahanggal vizsgálhatóak a petefészkek, a petevezetékek, a méh, a méhszáj. Utóbbi esetekben vaginális ultrahangról beszélünk.  
  • Terhesség diagnosztizálásában
  • Terhesség során a magzati fejlődés nyomon követésében (terhesgondozás során)

Nőgyógyászati ultrahang számos betegség megelőzésében és számos nőgyógyászati panasz esetén indokolt képalkotó diagnosztika.

  • A teherbe esés akadályaként emlegetett PCO gyanúja, petefészek ciszták diagnosztizálásában
  • Kismedencei gyulladás, krónikus felfázás, húgyúti gyulladás esetén
  • Petefészek gyulladása, petevezeték gyulladásának diagnózisára
  • A méh állapotának ellenőrzése, rákszűrés (méhnyak-rák)
  • Erős és tartós alhasi fájdalmak esetén
  • Rendszertelen menzesz esetén


Az Ultrahang Központ radiológus szakorvosai szakterületük elismert és neves képviselői. Központunkban a nőgyógyászati ultrahang előzetes bejelentkezés alapján történik. Mielőtt eljön a vizsgálatra, kérjük figyelmesen olvassa el betegtájékoztatókat!


 

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

A pajzsmirigy betegségeknek több típusa ismert, és ezen belül léteznek olyanok, melyek nem (csak) a szerv hormontermelésének zavarával, hanem a mirigy struktúrájának, méretének problémájával járnak. Ilyen esetekben nagy szükség van az ultrahangos vizsgálatra, melynek során felderíthetőek az esetleges elváltozások, valamint ellenőrizhető az adott terápia hatásossága. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatáról beszélt. 

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázatban a jelenleg rendelkezésünk álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkból.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat