Nőgyógyászati ultrahang

Nőgyógyászati ultrahang

Létrehozva: 2014.04.15 16:19 | Módosítva: 2021.04.20 14:42

Az ultrahang diagnosztika ma már rutinszerűen alkalmazott modern képalkotó diagnózis a nőgyógyászatban, szülészetben.

Bármely életszakaszban szükséges lehet a modern, ultrahangos diagnózis a nők egészségi állapotának felmérésében. A kismedencében elhelyezkedő női nemi szervek eltéréseinek diagnózisa első lépés a kezelésük és a gyógyulás felé. Azonban nem csak betegség esetén alkalmazható a nőgyógyászati ultrahang, hanem több olyan egészségi állapot esetén is, amikor szükség van egy áttekintő állapot felmérésre a női nemi szervek állapotáról. Ilyenek lehetnek a következők:

  • nőgyógyászati ultrahangFiatal nőknél fogamzásgátlás megkezdése előtt, szexuális élet megkezdése után javasolt lehet nőgyógyászati ultrahang vizsgálat. Az ultrahanggal vizsgálhatóak a petefészkek, a petevezetékek, a méh, a méhszáj. Utóbbi esetekben vaginális ultrahangról beszélünk.  
  • Terhesség diagnosztizálásában
  • Terhesség során a magzati fejlődés nyomon követésében (terhesgondozás során)

Nőgyógyászati ultrahang számos betegség megelőzésében és számos nőgyógyászati panasz esetén indokolt képalkotó diagnosztika.

  • A teherbe esés akadályaként emlegetett PCO gyanúja, petefészek ciszták diagnosztizálásában
  • Kismedencei gyulladás, krónikus felfázás, húgyúti gyulladás esetén
  • Petefészek gyulladása, petevezeték gyulladásának diagnózisára
  • A méh állapotának ellenőrzése, rákszűrés (méhnyak-rák)
  • Erős és tartós alhasi fájdalmak esetén
  • Rendszertelen menzesz esetén


Az Ultrahang Központ radiológus szakorvosai szakterületük elismert és neves képviselői. Központunkban a nőgyógyászati ultrahang előzetes bejelentkezés alapján történik. Mielőtt eljön a vizsgálatra, kérjük figyelmesen olvassa el betegtájékoztatókat!


 

Hírek

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat