Lágyéksérv

Lágyéksérv

Módosítva: 2023.12.30 00:12

Az lágyéksérv akkor következik be, amikor szövet, például a bél egy része, kidudorodik egy gyenge ponton a hasizmokban, általában a has alsó részén.

Mi a lágyéksérv?

A lágyéksérv okai

A lágyéksérv tünetei

A lágyéksérv diagnózisa

Miért fontos az ultrahang a lágyéksérv diagnózisában?

A lágyéksérv kezelése

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Mi a lágyéksérv?

Egy lágyéksérv akkor fordul elő, amikor szövet, például a bél egy része, kidudorodik egy gyenge ponton a hasizmokban. Az ebből adódó kidudorodás fájdalmas lehet, különösen köhögéskor, lehajoláskor vagy nehéz tárgy emelésekor, ugyanakkor sok lágyéksérv nem okoz fájdalmat.

Az lágyéksérv nem feltétlenül veszélyes. Magától viszont nem javul, illetve életveszélyes szövődményekhez vezethet. Az orvos valószínűleg műtétet fog javasolni egy fájdalmas vagy növekvő lágyéksérv kezelésére. A lágyéksérvműtét egy gyakori sebészeti eljárás.

A lágyéksérv tünetei

Az lágyéksérv tünetei változatosak lehetnek, és a következők közé tartozhatnak:

 1. Kidudorodás: Az egyik legjellemzőbb tünet az, hogy a lágyéksérv területén kidudorodás vagy duzzanat jelenik meg. Ez a kidudorodás fokozódhat bizonyos tevékenységek, mint például köhögés, emelés vagy lehajlás során.
 2. Fájdalom: Az lágyéksérv gyakran járhat fájdalommal. A fájdalom lehet enyhe vagy intenzív, és előfordulhat alágyéksérv területén vagy a környező területeken. A fájdalom gyakran fokozódik a fizikai aktivitás során.
 3. Kellemetlenség: Azok, akik legy kialakult ágyéksérv miatt szenvednek, gyakran tapasztalhatnak kellemetlenséget vagy nyomást a lágyéksérv területén. Ez a kellemetlenség a kidudorodás miatt vagy a lágyéksérv és a környező szövetek közötti nyomás miatt jelentkezhet.
 4. Mozgási nehézség: A lágyéksérv kiboltosulása miatt az érintett területen mozgási nehézségek is kialakulhatnak. Például emelkedhet a nehézségérzés, vagy problémák adódhatnak a normális testmozgásban.
 5. Fájdalom a hasban vagy lágyékban: Az lágyéksérv okozhat általánosabb fájdalmat is a hasi vagy lágyéki területen. A fájdalom gyakran akkor jelentkezik, amikor a lágyéksérv feszül vagy nyomás nehezedik rá.

Fontos megjegyezni, hogy a lágyéksérv tünetei egyénenként változhatnak, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a megnyilvánulásokat. Ha valaki úgy gondolja, hogy lágyéksérv tüneteit észleli, fontos minél hamarabb orvosi segítséget kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

A lágyéksérv okai

Az lágyéksérv kialakulásának okai összetettek lehetnek, és több tényező együttesen játszhat szerepet. A következőkben részletesen kifejtjük a lágyéksérv kialakulásának lehetséges okait: 

 1. Hasizmok gyengesége: Az lágyéksérv leggyakrabban a hasizmok gyengeségéből ered. A hasizmok szerepe az, hogy támogassák a hasi szerveket, és egy erős hasfal segítene megakadályozni a szövetek kidudorodását.
 2. Genetikai tényezők: Az öröklött hajlam is szerepet játszhat a lágyéksérv kialakulásában. Ha a családban már előfordult sérv, különösen lágyéksérv, akkor növekszik annak a valószínűsége, hogy valaki hajlamos legyen rá.
 3. Emelési gyakorlatok: A rendszeres, helytelen emelési technikák vagy nehéz tárgyak emelése is hozzájárulhat az lágyéksérv kialakulásához. Főként olyan tevékenységek, amelyeknél a hasizmok túlzott nyomásnak vannak kitéve, növelhetik a lágyéksérv kiboltosulásának kockázatát.
 4. Fokozott hasi nyomás: Olyan állapotok, amelyek növelik a hasi nyomást, például tartós székrekedés vagy krónikus köhögés, szintén hozzájárulhatnak a lágyéksérv kialakulásához.
 5. Időskor: Az időskor előrehaladtával a hasizmok általában gyengülnek, ami növeli a lágyéksérv kialakulásának kockázatát.
 6. Nők terhessége: A terhesség ideje alatt a hasi területen jelentős nyomás nehezedik a hasizmokra és a kötőszövetekre, ami növelheti a lágyéksérv kialakulásának esélyét.
 7. Sérvtömlő beszorulása: Amennyiben egy már kialakult lágyéksérv sérvtömlője beszorul, akkor az további szövődményekhez is vezethet.

A lágyéksérv kialakulásában számos tényező játszhat szerepet, és gyakran a fentebb felsorolt okok kombinációja vezet a probléma kialakulásához. Az életmódbeli változások, az egészséges emelési technikák betartása, valamint a rendszeres testmozgás is hozzájárulhatnak az lágyéksérv kockázatának csökkentéséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A lágyéksérv diagnózisa

Az lágyéksérv diagnózisa általában szakorvosi vizsgálaton és esetleges képalkotó vizsgálatokon alapul. A lágyéksérv diagnózisának folyamata:

 1. Orvosi Anamnézis: Az orvos először részletes orvosi anamnézist vesz fel a betegtől. Ez magában foglalja a tünetek részletes leírását, a tünetek kezdetének idejét, azok időbeli változásait és esetleges kiváltó tényezőket, például sérüléseket vagy fizikai terhelést.
 2. Fizikális Vizsgálat: Az orvos elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalja a has és a lágyék területének alapos tapintását. Lágyéksérv esetén megfigyelhetik a kidudorodást vagy érzékenységet, és a fájdalom kiváltására is különféle mozdulatokat kérhetnek a betegtől.
 3. Képalkotó Vizsgálatok:
  • Ultrahang: Az ultrahang egy nem invazív képalkotó eljárás, amely segít az orvosnak pontosabb képet kapni a lágyéksérv tulajdonságairól. Az ultrahang hasznos lehet a lágyéksérvtömlő méretének, elhelyezkedésének és egyéb részleteinek feltárásában.
  • CT-vizsgálat (számítógépes tomográfia): A CT-vizsgálat részletesebb képet adhat a hasi szervekről és a lágyéksérv jelenlététéről, segítve az orvost a pontos diagnózis felállításában.
  • MRI (mágneses rezonancia képalkotás): Az MRI hasonlóan részletes képeket készít, és alkalmazható a lágyéksérv és a környező szövetek részletesebb vizsgálatára.
 4. Differenciáldiagnózis: Az orvosnak ki kell zárnia más lehetséges okokat is, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Például más hasi rendellenességek, gerincproblémák vagy gyulladások is hasonló tüneteket produkálhatnak.

Az lágyéksérv diagnózisa alapján az orvos meghatározza, hogy a lágyéksérv milyen típusú, mekkora, és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. A megfelelő diagnózis segít a megfelelő terápia kiválasztásában és a szükséges kezelési terv kidolgozásában. Fontos, hogy az orvos minél pontosabb képet kapjon a beteg állapotáról annak érdekében, hogy hatékonyan kezelni tudja az lágyéksérvet.

Miért fontos az ultrahang a lágyéksérv diagnózisában?

Az ultrahang fontos szerepet játszik a lágyéksérv diagnosztikájában és kezelésében. Az ultrahang egy képalkotó módszer, amely magas frekvenciájú hanghullámokat használ, és segít az orvosnak részletesebb képet kapni a lágyéksérv tömlőjéről és környező struktúrákról.

 1. Pontos elhelyezkedés és méret: Az ultrahang segítségével az orvos pontosan meghatározhatja a lágyéksérv elhelyezkedését, méretét és formáját. Ez különösen fontos a műtéti tervezés során, mivel lehetővé teszi az orvos számára, hogy előzetesen megismerje a beavatkozás szükségességét és az optimális beavatkozási területet.
 2. Dinamikus vizualizáció: Az ultrahang képes dinamikus képet készíteni, ami azt jelenti, hogy az orvos láthatja a lágyéksérvtömlő mozgását és változásait a beteg különböző testmozgásai során. Ez segíthet a diagnózis pontosabb megállapításában és a lágyéksérv állapotának dinamikus figyelésében.
 3. Non-invazív vizsgálat: Az ultrahang egy nem invazív vizsgálati módszer, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a sebészeti beavatkozás vagy a beültetett eszközök használata. Ez minimalizálja a beteg kényelmetlenségét és csökkenti a szövődmények kockázatát.
 4. Gyors és kényelmes: Az ultrahang vizsgálat gyorsan elvégezhető és nincs szükség előzetes felkészülésre vagy helyi érzéstelenítésre. Ez gyors és kényelmes eszköztárát jelenti az orvosnak a diagnózis elkészítése során.
 5. Szöveti képalkotás: Az ultrahang képes megkülönböztetni a különböző szöveteket, például a lágyéksérv jelenlétét, a környező izmokat és a hasfalat. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy részletesebb információkat szerezzen a lágyéksérv környezetéről és a környező szövetek állapotáról.
 6. Terápia követése: Az ultrahang nem csak a diagnózisban játszik szerepet, hanem segít a kezelés hatékonyságának követésében is. A műtét után az ultrahang segíthet az orvosnak ellenőrizni a műtét utáni felépülést és a lágyéksérv helyes gyógyulását.

Az ultrahang alkalmazása az lágyéksérv esetében tehát elősegíti a pontosabb diagnózist, az optimális terápiaválasztást és a beteg gyorsabb felépülését.

A lágyéksérv kezelése

A lágyéksérv kezelése többféle módon történhet, és a megfelelő terápiát az orvos az egyén pontos esete alapján határozza meg. A lágyéksérv kezelési lehetőségei:

 1. Várakozás és figyelés: Ha a lágyéksérv nem okoz komoly tüneteket és nem vezet súlyos szövődményekhez, az orvos néha megvárja, hogy a tünetek maguktól enyhüljenek. A betegség megfigyelése különösen akkor alkalmazható, ha a lágyéksérv kisméretű és nem okoz kényelmetlenséget.
 2. Műtéti kezelés: Ha a lágyéksérv fájdalmat okoz, növekszik, vagy súlyosabb szövődményeket okoz, az orvos műtétet javasolhat. A lágyéksérv műtéti kezelése általában magában foglalja a lágyéksérv tömlőjének a visszahelyezését és a hasfal megerősítését. A műtét lehet nyitott vagy laparoszkópos eljárással történő.
 3. Nyitott műtét: A hagyományos, nyitott műtét során az orvos egy nagyobb metszést készít a hason, majd visszahelyezi a kidudorodott szerveket és megerősíti a hasfalat.
 4. Laparoszkópos műtét: A laparoszkópos műtét során kisebb bemetszéseket végeznek a hason, majd egy kis kamerát és speciális műtéti eszközöket használnak a lágyéksérvtömlő helyreállítására. Ez a módszer általában kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel jár.
 5. Sérvháló (mesh) beültetése: Gyakran alkalmazzák a műtéti beavatkozások során. A háló segít megerősíteni a hasfalat és csökkenti a lágyéksérvismételt kialakulásának a kockázatát.
 6. Konzervatív kezelés: Néhány esetben, különösen idősebb vagy egészségi állapotánál fogva nem műthető pácienseknél, konzervatív kezelés alkalmazható. Ez magában foglalhatja a fájdalomcsillapítók, speciális kötések és életmódbeli változások alkalmazását.

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi, és a kezelési tervet az orvos a beteg egyedi állapota és körülményei alapján alakítja ki. Az időben történő orvosi beavatkozás és a megfelelő kezelési módszer kiválasztása segíthet a lágyéksérvkomplikációinak megelőzésében és a beteg gyorsabb felépülésében.

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK