Kismedencei gyulladás

Kismedencei gyulladás

Módosítva: 2023.03.14 10:17

A kismedencei gyulladás egy gyulladásos nőgyógyászati betegség, ami a női nemi szerveket érinti.

Kismedence gyulladás - Tartalom

Mi az a kismedencei gyulladás?

Kismedencei gyulladás tünetei

Kismedencei gyulladás hátterében álló lehetséges okok

Kismedencei gyulladás diagnosztikája

Kismedencei gyulladás kezelése

Kismedencei gyulladás lehetséges szövődményei

Mi az a kismedencei gyulladás?

A kismedencei gyulladás (pelvic inflammatory disease, röviden PID) egy női nemi szervekben kialakuló gyulladásos állapot, amely az alsó hasi területen és a medencében található szervekben alakul ki. A kismedencei gyulladás általában akkor alakul ki, ha a baktériumok a hüvelyből vagy a nyakcsatornából felfelé terjednek a méhbe, a petefészkekbe vagy a petevezetékekbe.

A kismedencei gyulladás elsősorban a szexuálisan aktív nőket érinti, ugyanis a baktériumok a genitális traktuson keresztül jutnak a szervezetbe. Ezen okból kifolyólag a kismedencei gyulladás megelőzése érdekében ajánlott a szexuális partnerek számának korlátozása, a biztonságos szexuális gyakorlatok alkalmazása és a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése.

Kismedencei gyulladás tünetei

A kismedencei gyulladás, angolul pelvic inflammatory disease (PID) különféle tüneteket okozhat, de azok súlyossága és jellege személyenként változó lehet. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Alsó hasi fájdalom: A kismedencei gyulladás miatt az érintett nők általában éles vagy tompa, görcsös fájdalmat tapasztalnak az alsó hasban.
 • Hüvelyi folyás: Az érintetteknél jelentkező hüvelyi folyás lehet kellemetlen szagú, sűrű, zöldes vagy sárgás-fehér színű. A váladék szaga és színe a kismedencei gyulladást okozó kórokozótól is függ. Legtöbbször a folyás állaga és mennyisége határozza meg azt, hogy mennyire súlyos problémát jelez.
 • Hüvelyi vérzés: A kismedencei gyulladással élő nők esetleg szokatlan mértékű vagy nem várt időpontban jelentkező vérzést is tapasztalhatnak.
 • Fájdalmas vizelés: A húgyúti és kismedencei fertőzések hasonló tünetekkel járnak, többek között gyakori vizelési ingerrel, fájdalmas és csípő érzéssel vizeléskor.
 • Fájdalmas szeretkezés: A kismedencei gyulladás okozta szeretkezéskor fellépő fájdalom egy általános tünet, amellyel szintén érdemes mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni.
 • Láz és általános rossz közérzet: A fent leírtakon túl a gyulladásos folyamatok aktiválódása miatt láz, hidegrázás, fejfájás és fáradtság is lehet a kismedencei gyulladás jele.
 • Nehézlégzés: A kismedencei gyulladás miatt nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy köhögés is felléphet kísérő tünetként.
 • Hasmenés vagy székrekedés: A kismedencei gyulladás miatt az érintetteknek hasmenése, székrekedése, émelygése és hányingere is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes tünetek súlyossága és jellege eltérő lehet, és azok más kórképekkel is összefüggésben lehetnek. Ha bármilyen ilyen tünetet tapasztal Ön is, javasolt azonnal orvoshoz fordulni. A kezelés időben történő elkezdése és a pontos diagnózis fontos szerepet játszik a súlyos szövődmények elkerülésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kismedencei gyulladás hátterében álló lehetséges okok

A kismedencei gyulladás (PID) különböző baktériumok, vírusok és paraziták okozta fertőzések következménye lehet, amelyek a méhnyakon keresztül jutnak be a méhbe, a petevezetékekbe és a petefészekbe. A leggyakoribb okok közé tartoznak a szexuális úton terjedő fertőzések, angolul sexually transmitted infections(STIs). Az STI-k, mint például a chlamydia és a gonorrhoea, a leggyakoribb kismedencei gyulladás kiváltó okai közé tartoznak. Az STI-k átvihetők a szexuális érintkezés során, és az érintett nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ha több szexuális partnerrel rendelkeznek. A promiszkuitás elkerülése jelentős mértékben képes csökkenteni a kismedencei gyulladás kockázatát.

A szexuális úton terjedő fertőzéseken túl, a szervezetbe nem szexuális úton bejutó baktériumok okozta fertőzések, például a streptococcus és a staphylococcus is kiválthatják a kismedencei gyulladást. Ritkább esetekben a kismedencei gyulladást olyan nem szexuális fertőzések, például a bélbaktériumok okozzák, amelyek a húgyúti vagy a reproduktív rendszeren keresztül terjednek.

A kismedencei gyulladás kialakulhat egyes beültetett eszközök miatt is. A méhen belüli fogamzásgátlók vagy a petevezeték-beültetések szintén okozhatnak kismedencei gyulladást.

Ezenfelül a szülés vagy az abortusz komplikációi is kiváltó okai lehetnek a kismedencei gyulladásnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen kockázati tényező megléte esetén fontos a megfelelő védekezés és a megelőző egészségügyi vizsgálatok rendszeres elvégzése.

Kismedencei gyulladás diagnosztikája

A kismedencei gyulladás, azaz pelvic inflammatory disease(PID) diagnózisa általában egy alapos orvosi vizsgálat és tesztek sorozata alapján történik.

Az orvosi vizsgálat során az orvos alaposan megvizsgálja a nő nemi szerveit, hogy ellenőrizze, vannak-e gyulladásos jelek, mint például érzékenység, duzzanat vagy fájdalom. Továbbá rendkívül fontos az alapos anamnézise a beteg panaszainak és tüneteinek, valamint az egészségügyi előzmények felmérése és az érintett páciens életmódjával kapcsolatos kérdéseket feltevése.

Az alábbi vizsgálatok és tesztek is segíthetnek a kismedencei gyulladás diagnosztizálásában:

 • Vér- és vizeletvizsgálat: A fehérvérsejtszám segít meghatározni, hogy a testben van-e fertőzés, ami kiválthatja a kismedencei gyulladást.
 • Ultrahang: Az ultrahangvizsgálat segít megvizsgálni a női nemi szerveket,segítségével pontosabb kép alkotható a gyulladás jelenlétéről, méretéről, súlyosságáról illetve egyéb rendellenességek jelenlétéről.
 • Hüvelyi kenet: Az orvos vattapálcával kenetet vesz a hüvelyből, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítsa, van-e jelen bakteriális vagy más fertőzés, amely kismedencei gyulladáshoz vezethetett.
 • Laparoszkópia: Ha az orvosnak további információra van szüksége, akkor egy kis, hajlékony csőt helyezhet a nő hasüregébe. A csőben van egy kamera, amely lehetővé teszi, hogy az orvos megvizsgálja a méhet, a petefészkeket és a petevezetékeket, ezzel egy pontosabb kép alkotásához járul hozzá, amely szintén segít a kismedencei gyulladás diagnosztikájában.

Kismedencei gyulladás kezelése

A kismedencei gyulladás (PID) kezelése általában antibiotikumokat tartalmaz a fertőzés okától függően. A kezelés célja az, hogy megszüntesse a fertőzést, csökkentse a gyulladást és megakadályozza a szövődmények kialakulását, mint például a meddőség vagy a krónikus fájdalom fellépését.

Az antibiotikumokat általában szájon át (per os) vagy injekció formájában adják be, és a kezelés általában legalább 14 napig tart. Fontos, hogy ha Ön is ilyen terápiában részesül akkor terápiahűen kövesse az orvos által előírt utasításokat és befejezze a teljes antibiotikumos kezelést, még akkor is, ha a tünetek javulnak, mert a gyógyszer nem csak a tüneteket kezeli, hanem a fertőzést is elpusztítja.

Az enyhébb esetekben a páciens otthon kúrálhatja ki magát pihenéssel, bőséges folyadékfogyasztással és az orvos által jóváhagyott fájdalomcsillapítókkal. Azonban súlyosabb esetekben a kismedencei gyulladással küzdő páciensnek kórházi kezelésre lehet szüksége, különösen akkor, ha a tünetek súlyosak, a láz magas vagy ha egyéb szövődmények jelentkeznek.

Ha a kismedencei gyulladás hátterében álló ok az bármiféle szexuális úton terjedő betegség, STI, akkor fontos, hogy a szexuális partnerek is kezeljék magukat, hogy elkerüljék a fertőzés újbóli terjedését illetve hogy az esetlegesen tünetmentes szexuális partnernél is megelőzzék a szövődmények kialakulását. A kezelés alatt a betegnek tartózkodnia kell a szexuális tevékenységtől, amíg az orvos azt javasolja.

A kismedencei gyulladás okozta szövődmények elkerülése érdekében az orvos általában rendszeres követési vizsgálatokat javasol a fertőzés után. Ezek a vizsgálatok magukban foglalhatják az ultrahangot vagy a laparoszkópiát, hogy ellenőrizzék, hogy a fertőzés megszűnt-e, vagy hogy vannak-e szövődmények, egyéb rendellenességek a nemi szervekben.

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Kismedencei gyulladás lehetséges szövődményei

Ahogy korábban is leírtuk, ha a kismedencei gyulladás (PID) nem kezelik időben, akkor súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek jelentősen befolyásolhatják a nők reproduktív egészségét. A kismedencei gyulladás az egyik vezető oka a meddőségnek, mert a gyulladásos folyamatok károsíthatják a petevezetőket vagy a petefészket, ami akadályozza a megtermékenyített petesejt bejutását a méhbe.

A meddőség mellett a kismedencei gyulladás emeli a koraszülés, az abortusz vagy a vetélés kockázatát, azaz a terhességi szövődmények kialakulását.

A kismedencei gyulladás hátterében álló gyulladások hosszú távon fájdalmat okozhatnak a kismedencei területen vagy a hüvelyben,így a krónikus fájdalom kórképét idézhetik elő.

Ezenfelül a gyulladásos folyamatok során hegesedés alakulhat ki a petevezetőkben vagy a petefészekben, amelyek akadályozzák a megtermékenyített petesejt bejutását a méhbe. Súlyos esetben a kismedencei gyulladás akár hashártyagyulladást is okozhat, ami egy életveszélyes állapot.

A fent leírtak alapján könnyen beismerhető, hogy rendkívül fontos az PID időben történő felismerése és kezelése, hogy elkerüljük ezeket a súlyos szövődményeket.Ha bármelyik korábban említett tünetet tapasztalja Ön is, azonnal forduljon orvoshoz a mihamarabbi diagnózis felállítás és megfelelő terápia kidolgozásának érdekében.

Téma szakértői

Dr. Kreiss Ádám

Dr. Kreiss Ádám

radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlőultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

radiológus

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!