Kismedencei gyulladás

Kismedencei gyulladás

Módosítva: 2023.09.26 12:00

A kismedencei gyulladás egy gyulladásos nőgyógyászati betegség, ami a női nemi szerveket érinti.

Kismedence gyulladás - Tartalom

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi az a kismedencei gyulladás?

A kismedencei gyulladás (pelvic inflammatory disease, röviden PID) egy női nemi szervekben kialakuló gyulladásos állapot, amely az alsó hasi területen és a medencében található szervekben alakul ki. A kismedencei gyulladás általában akkor alakul ki, ha a baktériumok a hüvelyből vagy a nyakcsatornából felfelé terjednek a méhbe, a petefészkekbe vagy a petevezetékekbe.

A kismedencei gyulladás elsősorban a szexuálisan aktív nőket érinti, ugyanis a baktériumok a genitális traktuson keresztül jutnak a szervezetbe. Ezen okból kifolyólag a kismedencei gyulladás megelőzése érdekében ajánlott a szexuális partnerek számának korlátozása, a biztonságos szexuális gyakorlatok alkalmazása és a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése.

Kismedencei gyulladás tünetei

A kismedencei gyulladás, angolul pelvic inflammatory disease (PID) különféle tüneteket okozhat, de azok súlyossága és jellege személyenként változó lehet. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Alsó hasi fájdalom: A kismedencei gyulladás miatt az érintett nők általában éles vagy tompa, görcsös fájdalmat tapasztalnak az alsó hasban.
 • Hüvelyi folyás: Az érintetteknél jelentkező hüvelyi folyás lehet kellemetlen szagú, sűrű, zöldes vagy sárgás-fehér színű. A váladék szaga és színe a kismedencei gyulladást okozó kórokozótól is függ. Legtöbbször a folyás állaga és mennyisége határozza meg azt, hogy mennyire súlyos problémát jelez.
 • Hüvelyi vérzés: A kismedencei gyulladással élő nők esetleg szokatlan mértékű vagy nem várt időpontban jelentkező vérzést is tapasztalhatnak.
 • Fájdalmas vizelés: A húgyúti és kismedencei fertőzések hasonló tünetekkel járnak, többek között gyakori vizelési ingerrel, fájdalmas és csípő érzéssel vizeléskor.
 • Fájdalmas szeretkezés: A kismedencei gyulladás okozta szeretkezéskor fellépő fájdalom egy általános tünet, amellyel szintén érdemes mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni.
 • Láz és általános rossz közérzet: A fent leírtakon túl a gyulladásos folyamatok aktiválódása miatt láz, hidegrázás, fejfájás és fáradtság is lehet a kismedencei gyulladás jele.
 • Nehézlégzés: A kismedencei gyulladás miatt nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy köhögés is felléphet kísérő tünetként.
 • Hasmenés vagy székrekedés: A kismedencei gyulladás miatt az érintetteknek hasmenése, székrekedése, émelygése és hányingere is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes tünetek súlyossága és jellege eltérő lehet, és azok más kórképekkel is összefüggésben lehetnek. Ha bármilyen ilyen tünetet tapasztal Ön is, javasolt azonnal orvoshoz fordulni. A kezelés időben történő elkezdése és a pontos diagnózis fontos szerepet játszik a súlyos szövődmények elkerülésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kismedencei gyulladás hátterében álló lehetséges okok

A kismedencei gyulladás (PID) különböző baktériumok, vírusok és paraziták okozta fertőzések következménye lehet, amelyek a méhnyakon keresztül jutnak be a méhbe, a petevezetékekbe és a petefészekbe. A leggyakoribb okok közé tartoznak a szexuális úton terjedő fertőzések, angolul sexually transmitted infections(STIs). Az STI-k, mint például a chlamydia és a gonorrhoea, a leggyakoribb kismedencei gyulladás kiváltó okai közé tartoznak. Az STI-k átvihetők a szexuális érintkezés során, és az érintett nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ha több szexuális partnerrel rendelkeznek. A promiszkuitás elkerülése jelentős mértékben képes csökkenteni a kismedencei gyulladás kockázatát.

A szexuális úton terjedő fertőzéseken túl, a szervezetbe nem szexuális úton bejutó baktériumok okozta fertőzések, például a streptococcus és a staphylococcus is kiválthatják a kismedencei gyulladást. Ritkább esetekben a kismedencei gyulladást olyan nem szexuális fertőzések, például a bélbaktériumok okozzák, amelyek a húgyúti vagy a reproduktív rendszeren keresztül terjednek.

A kismedencei gyulladás kialakulhat egyes beültetett eszközök miatt is. A méhen belüli fogamzásgátlók vagy a petevezeték-beültetések szintén okozhatnak kismedencei gyulladást.

Ezenfelül a szülés vagy az abortusz komplikációi is kiváltó okai lehetnek a kismedencei gyulladásnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen kockázati tényező megléte esetén fontos a megfelelő védekezés és a megelőző egészségügyi vizsgálatok rendszeres elvégzése.

Kismedencei gyulladás diagnosztikája

A kismedencei gyulladás, azaz pelvic inflammatory disease(PID) diagnózisa általában egy alapos orvosi vizsgálat és tesztek sorozata alapján történik.

Az orvosi vizsgálat során az orvos alaposan megvizsgálja a nő nemi szerveit, hogy ellenőrizze, vannak-e gyulladásos jelek, mint például érzékenység, duzzanat vagy fájdalom. Továbbá rendkívül fontos az alapos anamnézise a beteg panaszainak és tüneteinek, valamint az egészségügyi előzmények felmérése és az érintett páciens életmódjával kapcsolatos kérdéseket feltevése.

kismedencei gyulladás ultrahang vizsgálataAz alábbi vizsgálatok és tesztek is segíthetnek a kismedencei gyulladás diagnosztizálásában:

 • Vér- és vizeletvizsgálat
 • Ultrahang: Az ultrahangvizsgálat segít megvizsgálni a női nemi szerveket,segítségével pontosabb kép alkotható a gyulladás jelenlétéről, méretéről, súlyosságáról illetve egyéb rendellenességek jelenlétéről.
 • Hüvelyi kenet
 • Laparoszkópia

Hasi és kismedencei ultrahang szerepe

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat fontos szerepet játszik a kismedencei gyulladás diagnosztizálásában. Prevenciós célból és kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet az ultrahang diagnosztika, főként a kezelés, illetve a változások szervi nyomon követésére.

Az ultrahangvizsgálat során a szakember magas frekvenciájú hanghullámokat használ a hasi és kismedencei szervek vizsgálatához. Az ultrahangos kép segítségével az orvosok azonosíthatják a méhnyálkahártya vastagságának és állagának változásait, a petefészek állapotát és azoknál esetlegesen jelen lévő folyadékokat.

A hasi ultrahang vizsgálat nem igényel beavatkozást. Gyorsan kivitelezhető, precíz fájdalommentes vizsgálati eljárás, mely nem jár sugárterheléssel. Központunkban, kellemes környezetben, beutaló nélkül, Budán és Pesten azonnal elérhető a hasi ultrahang vizsgálat. 

Kismedencei gyulladás kezelése

A kismedencei gyulladás (PID) kezelése általában antibiotikumokat tartalmaz a fertőzés okától függően. A kezelés célja az, hogy megszüntesse a fertőzést, csökkentse a gyulladást és megakadályozza a szövődmények kialakulását, mint például a meddőség vagy a krónikus fájdalom fellépését.

Az antibiotikumokat általában szájon át (per os) vagy injekció formájában adják be, és a kezelés általában legalább 14 napig tart. Fontos, hogy ha Ön is ilyen terápiában részesül akkor terápiahűen kövesse az orvos által előírt utasításokat és befejezze a teljes antibiotikumos kezelést, még akkor is, ha a tünetek javulnak, mert a gyógyszer nem csak a tüneteket kezeli, hanem a fertőzést is elpusztítja. 

Kapcsolódó cikkünk

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Az enyhébb esetekben a páciens otthon kúrálhatja ki magát pihenéssel, bőséges folyadékfogyasztással és az orvos által jóváhagyott fájdalomcsillapítókkal. Azonban súlyosabb esetekben a kismedencei gyulladással küzdő páciensnek kórházi kezelésre lehet szüksége, különösen akkor, ha a tünetek súlyosak, a láz magas vagy ha egyéb szövődmények jelentkeznek.

Ha a kismedencei gyulladás hátterében álló ok az bármiféle szexuális úton terjedő betegség, STI, akkor fontos, hogy a szexuális partnerek is kezeljék magukat, hogy elkerüljék a fertőzés újbóli terjedését illetve hogy az esetlegesen tünetmentes szexuális partnernél is megelőzzék a szövődmények kialakulását. A kezelés alatt a betegnek tartózkodnia kell a szexuális tevékenységtől, amíg az orvos azt javasolja.

A kismedencei gyulladás okozta szövődmények elkerülése érdekében az orvos általában rendszeres követési vizsgálatokat javasol a fertőzés után. Ezek a vizsgálatok magukban foglalhatják az ultrahangot vagy a laparoszkópiát, hogy ellenőrizzék, hogy a fertőzés megszűnt-e, vagy hogy vannak-e szövődmények, egyéb rendellenességek a nemi szervekben.

Kismedencei gyulladás lehetséges szövődményei

Ahogy korábban is leírtuk, ha a kismedencei gyulladás (PID) nem kezelik időben, akkor súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek jelentősen befolyásolhatják a nők reproduktív egészségét. A kismedencei gyulladás az egyik vezető oka a meddőségnek, mert a gyulladásos folyamatok károsíthatják a petevezetőket vagy a petefészket, ami akadályozza a megtermékenyített petesejt bejutását a méhbe.

A meddőség mellett a kismedencei gyulladás emeli a koraszülés, az abortusz vagy a vetélés kockázatát, azaz a terhességi szövődmények kialakulását.

A kismedencei gyulladás hátterében álló gyulladások hosszú távon fájdalmat okozhatnak a kismedencei területen vagy a hüvelyben,így a krónikus fájdalom kórképét idézhetik elő.

Ezenfelül a gyulladásos folyamatok során hegesedés alakulhat ki a petevezetőkben vagy a petefészekben, amelyek akadályozzák a megtermékenyített petesejt bejutását a méhbe. Súlyos esetben a kismedencei gyulladás akár hashártyagyulladást is okozhat, ami egy életveszélyes állapot. 

A fent leírtak alapján könnyen beismerhető, hogy rendkívül fontos az PID időben történő felismerése és kezelése, hogy elkerüljük ezeket a súlyos szövődményeket.Ha bármelyik korábban említett tünetet tapasztalja Ön is, azonnal forduljon orvoshoz a mihamarabbi diagnózis felállítás és megfelelő terápia kidolgozásának érdekében.

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK