Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.12.03 12:27

A mélyvénás trombózis diagnosztikájában igen nagy jelentőséggel bír a vénás ultrahang. Segítségével megállapítható, jelen van-e vérrög, milyen a vér áramlása az érben, vannak-e kóros állapotok. Azonban nem csak a trombózis felismerésében van nagy szerepe, hanem az utánkövetésben is. Hogy miért, azt Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Röviden a mélyvénás trombózisról

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, amikor a vérzékenység/véralvadás kényes egyensúlya felborul és az utóbbi irányába tolódik. Ekkor bonyolult biokémiai folyamatok eredményeként az ún. véralvadási kaszkád a kelleténél jobban beindul, melynek során a véralvadásgátlásban szereplő anyagok vízesésszerűen aktiválják egymást. Emiatt fokozottá válik a vérrögképződés, ráadásul annak lebontásába is hiba csúszik- így mélyvénás trombózis (DVT) lép fel. Az állapot leggyakrabban az alsó végtagok, illetve a medence vénáiban alakul ki, de felléphet bárhol a testben (pl. karban, agyban). A DVT veszélye, hogy a keletkezett vérrög egy része vagy az egész leszakadhat és a véráramlással a tüdőbe kerülhet, ahol életveszélyes tüdőembóliát okozhat.

Ultrahanggal biztos a diagnózis

A mélyvénás trombózis jelei a következők: az adott végtag livid elszíneződése, ödémája, fájdalma, tapintása meleg (olykor tünetszegény, ezt néma trombózisnak hívjuk). Amennyiben felmerül a probléma gyanúja, úgy laborvizsgálattal ellenőriznek pár értéket (különösen a D-dimer szintet), majd ultrahangos vizsgálatot végeznek. Annak során látható, ha jelen van vérrög, illetve az hol és milyen mértékben zárta el az adott eret.

Trombózis után

Mélyvénás ultrahang trombózis után elengedhetetlen.Mélyvénás trombózis után, a kórházi tartózkodást követően is szükség van ultrahangos ellenőrzésre. Ennek során az orvos ellenőrzi az érintett vénát, keringését, megnézi, hogy felszívódott-e/szervült-e a vérrög. Emellett a vénabillentyű állapotát is megvizsgálja. Ezek nagyon fontosak a trombózis hosszútávú terápiájában, hogy el lehessen kerülni az állapot egyik lehetséges szövődményét, a poszttrombotikus szindrómát (PTS)- ekkor a károsodott vénabillentyűk nem tudják a munkájukat megfelelően ellátni, a vér áramlási dinamikája, sebessége romlik, visszértágulatok léphetnek fel, és nagyobb az esély fekély, illetve egy újabb trombózis kialakulására - mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

Ezekben az esetekben van szükség vénás ultrahangos vizsgálatra

  • Lábfájdalom
  • Trombózis/trombózis után
  • PTS
  • Fekély
  • Visszértágulatok
  • Visszérműtét előtt
Az ultrahangos vizsgálat során a páciens fekvő helyzetben van (visszértágulatok esetén álló helyzetben is) és bokától combtőig megvizsgálja az orvos az ultrahangos fej mozgatásával az adott terület vénás ereit. Mindez teljesen fájdalommentes, nem jár káros sugárterheléssel, terhesség/szoptatás során is elvégezhető, ráadásul a paciens az eredményt azonnal kézhez is kapja.

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK