Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.03.07

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt kérdeztük, miben segít ilyenkor a pajzsmirigy ultrahang.

Túlműködő pajzsmirigy

A pajzsmirigy túlműködés esetén a szerv túl sok pajzsmirigy hormont termel, melynek következtében az anyagcsere felpörög, a szervezet fokozott üzemmódon működik. Emiatt gyorsul az emésztés, az érintett gyakran veszít súlyából, esetleg nem képes hízni, ingerlékeny, pörög, alvászavarokkal küzd, lányoknál menstruációs zavarok léphetnek fel, a pulzus szapora és a beteg gyakran izzad, csökken a melegtűrése. Ezen tünetek mind pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak, melyet kezelni szükséges. A terápia azért is fontos, mert a hyperthyreosis kognitív zavarokat okozhat 3 év alatti gyermekeknél! Újszülötteknél életveszélyes is lehet, ha nem diagnosztizálják hamarosan a születés után. A kezeletlen pajzsmirigy túlműködés azt is okozhatja, hogy a gyermekek először gyorsan növekednek, majd korán leállnak.

gyerek pajzsmirigy ultrahangA pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb okai

 

  • Basedow kór
  • Hormontermelő göbök
  • Pajzsmirigygyulladás

 

Labor-és ultrahangvizsgálat szükséges

Amennyiben felmerül a gyermekénél a pajzsmirigy túlműködés gyanúja, úgy labor-és ultrahangvizsgálatra van szükség. Vérvétellel meghatározható a TSH, T3, T4 szintje, az esetleges antitestek jelenléte (pl. TRAK, ATPO), illetve a gyulladásos paraméterek is.

A laborvizsgálat mellett a pajzsmirigy ultrahang is igen fontos a pontos diagnózis céljából. Nagy szerepe van ugyanis a pajzsmirigy túlműködés okának kiderítésében, mivel segítségével felfedezhetőek a göbök, kimutatható a gyulladás, valamint megvizsgálható a mirigy szerkezete, mérete, sűrűsége. Túlműködés esetén gyakran inhomogén echoszerkezetű, megnagyobbodott pajzsmirigy látható, és Doppler-vizsgálattal fokozott véráramlás ábrázolódik- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

Ha egy vagy több csomó van jelen a pajzsmirigyben, a radiológus megvizsgálja a csomók jellemzőit: egyes jellemzők jóindulatú elváltozásra utalnak, de vannak olyanok is, melyek aggodalomra adnak okot, és felmerül a rosszindulatú daganat esélye. Hogy meg lehessen a kettőt különböztetni egymástól, arról az ultrahang vezérelt aspirációs citológiával lehet bővebb információt nyerni.

Az eredményeket a radiolóus és az endokrinológus összeveti, olykor egyéb, kiegészítő vizsgálatokat írnak elő. Az összes szükséges lelet birtokában lehet meghatározni a megfelelő terápiát.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok