Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.09.26 11:51

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt kérdeztük, miben segít ilyenkor a pajzsmirigy ultrahang.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Túlműködő pajzsmirigy

A pajzsmirigy túlműködés esetén a szerv túl sok pajzsmirigy hormont termel, melynek következtében az anyagcsere felpörög, a szervezet fokozott üzemmódon működik. Emiatt gyorsul az emésztés, az érintett gyakran veszít súlyából, esetleg nem képes hízni, ingerlékeny, pörög, alvászavarokkal küzd, lányoknál menstruációs zavarok léphetnek fel, a pulzus szapora és a beteg gyakran izzad, csökken a melegtűrése. Ezen tünetek mind pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak, melyet kezelni szükséges. A terápia azért is fontos, mert a hyperthyreosis kognitív zavarokat okozhat 3 év alatti gyermekeknél! Újszülötteknél életveszélyes is lehet, ha nem diagnosztizálják hamarosan a születés után. A kezeletlen pajzsmirigy túlműködés azt is okozhatja, hogy a gyermekek először gyorsan növekednek, majd korán leállnak.

gyerek pajzsmirigy ultrahangA pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb okai

  • Basedow kór
  • Hormontermelő göbök
  • Pajzsmirigygyulladás

Labor-és ultrahangvizsgálat szükséges

Amennyiben felmerül a gyermekénél a pajzsmirigy túlműködés gyanúja, úgy labor-és ultrahangvizsgálatra van szükség. Vérvétellel meghatározható a TSH, T3, T4 szintje, az esetleges antitestek jelenléte (pl. TRAK, ATPO), illetve a gyulladásos paraméterek is.

A laborvizsgálat mellett a pajzsmirigy ultrahang is igen fontos a pontos diagnózis céljából. Nagy szerepe van ugyanis a pajzsmirigy túlműködés okának kiderítésében, mivel segítségével felfedezhetőek a göbök, kimutatható a gyulladás, valamint megvizsgálható a mirigy szerkezete, mérete, sűrűsége. Túlműködés esetén gyakran inhomogén echoszerkezetű, megnagyobbodott pajzsmirigy látható, és Doppler-vizsgálattal fokozott véráramlás ábrázolódik- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

Ha egy vagy több csomó van jelen a pajzsmirigyben, a radiológus megvizsgálja a csomók jellemzőit: egyes jellemzők jóindulatú elváltozásra utalnak, de vannak olyanok is, melyek aggodalomra adnak okot, és felmerül a rosszindulatú daganat esélye. Hogy meg lehessen a kettőt különböztetni egymástól, arról az ultrahang vezérelt aspirációs citológiával lehet bővebb információt nyerni.

Az eredményeket a radiolóus és az endokrinológus összeveti, olykor egyéb, kiegészítő vizsgálatokat írnak elő. Az összes szükséges lelet birtokában lehet meghatározni a megfelelő terápiát.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok