Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.09.26

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt kérdeztük, miben segít ilyenkor a pajzsmirigy ultrahang.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Túlműködő pajzsmirigy

A pajzsmirigy túlműködés esetén a szerv túl sok pajzsmirigy hormont termel, melynek következtében az anyagcsere felpörög, a szervezet fokozott üzemmódon működik. Emiatt gyorsul az emésztés, az érintett gyakran veszít súlyából, esetleg nem képes hízni, ingerlékeny, pörög, alvászavarokkal küzd, lányoknál menstruációs zavarok léphetnek fel, a pulzus szapora és a beteg gyakran izzad, csökken a melegtűrése. Ezen tünetek mind pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak, melyet kezelni szükséges. A terápia azért is fontos, mert a hyperthyreosis kognitív zavarokat okozhat 3 év alatti gyermekeknél! Újszülötteknél életveszélyes is lehet, ha nem diagnosztizálják hamarosan a születés után. A kezeletlen pajzsmirigy túlműködés azt is okozhatja, hogy a gyermekek először gyorsan növekednek, majd korán leállnak.

gyerek pajzsmirigy ultrahangA pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb okai

  • Basedow kór
  • Hormontermelő göbök
  • Pajzsmirigygyulladás

Labor-és ultrahangvizsgálat szükséges

Amennyiben felmerül a gyermekénél a pajzsmirigy túlműködés gyanúja, úgy labor-és ultrahangvizsgálatra van szükség. Vérvétellel meghatározható a TSH, T3, T4 szintje, az esetleges antitestek jelenléte (pl. TRAK, ATPO), illetve a gyulladásos paraméterek is.

A laborvizsgálat mellett a pajzsmirigy ultrahang is igen fontos a pontos diagnózis céljából. Nagy szerepe van ugyanis a pajzsmirigy túlműködés okának kiderítésében, mivel segítségével felfedezhetőek a göbök, kimutatható a gyulladás, valamint megvizsgálható a mirigy szerkezete, mérete, sűrűsége. Túlműködés esetén gyakran inhomogén echoszerkezetű, megnagyobbodott pajzsmirigy látható, és Doppler-vizsgálattal fokozott véráramlás ábrázolódik- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

Ha egy vagy több csomó van jelen a pajzsmirigyben, a radiológus megvizsgálja a csomók jellemzőit: egyes jellemzők jóindulatú elváltozásra utalnak, de vannak olyanok is, melyek aggodalomra adnak okot, és felmerül a rosszindulatú daganat esélye. Hogy meg lehessen a kettőt különböztetni egymástól, arról az ultrahang vezérelt aspirációs citológiával lehet bővebb információt nyerni.

Az eredményeket a radiolóus és az endokrinológus összeveti, olykor egyéb, kiegészítő vizsgálatokat írnak elő. Az összes szükséges lelet birtokában lehet meghatározni a megfelelő terápiát.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
Ultrahang vizsgálaton javasolták pajzsmirigyben lévő göb biopsziáját (ahol az uh-t készítették, nem végeznek ilyet). Szükséges előtte endokrinológusi vizsgálat vagy jelentkezhetem egyenesen Önökhöz?
Köszönettel
A. Judit

Radácsi Júlia
Radácsi Júlia vezető asszisztens
Kedves Judit!

Pajzsmirigy aspirációs citológia vizsgálaton való részvételhez elegendő az ultrahangvizsgálatot végző radiológus javaslata. Kérjük, ennek igazolásához hozza magával az ultrahangvizsgálatról készült leletét.

Szép napot kívánunk!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok