Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.12.01

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa a csecsemőkori gyomorszáj szűkületről beszélt, valamint arról, miként lehet látni az állapotot az ultrahangon.

Gyomorszáj szűkület- amikor étel útja a gyomorból kifelé akadályba ütközik

A gyomor alsó része a vékonybélhez kapcsolódik. A kettő közt van egy izomszelep (pylorus),ami az ételt a gyomorban tartja, amíg az készen nem áll az emésztési folyamat következő szakaszára. Ez az izomszelep összehúzódik (bezárul), amikor az ételt és a folyadékot meg kell emészteni a gyomorban. Ezután ellazul (kinyílik), hogy átjusson a vékonybélbe.

Gyomorszáj szűkületben a pylorus izom megvastagszik, túlságosan naggyá válik, megakadályozva ezzel az étel vékonybélbe kerülését. Az állapot 1 hónapos kor körül fordul elő a leggyakrabban, méghozzá fiú csecsemőnél. Ez a második leggyakoribb probléma, amely újszülötteknél műtétet tesz szükségessé.

gyomorszáj szűkület ultrahang vizsgálataA gyomorszáj szűkület azért veszélyes, mert a kiszáradás fenyegeti ekkor a csecsemőt, nem jut elég tápanyaghoz, ráadásul így felborul az elektrolit háztartása is, ami sok más problémát okozhat. A babáknak, mivel kisebb a testük, mint a felnőtteknek, így nem képesek olyan könnyen elviselni a folyadékvesztést, mint a felnőttek. Azok az ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak (mint például a kálium és a nátrium), szintén kiürülnek a hányással, ezért a tápanyag-és vitaminhiány miatt nagyon gyorsan meg is betegedhetnek.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon gyomorszáj szűkületre?

  • Sugárhányás nem sokkal étkezés (szoptatás) után
  • A gyermek állandóan éhes, sír
  • Fogyás
  • Kevés széklet
  • Kiszáradás tüneteit mutatja (aluszékonyság, sírás könnyek nélkül, kevés pisis pelenka)
  • Hullámszerű gyomormozgás

Ultrahang is szükséges a biztos diagnózishoz

A tünetek alapján az orvosban általában már felmerül a gyanú a gyomorszáj szűkületre, sőt, sokszor ki is tapintható a megnagyobbodás. Ultrahangra mindenképp szükség van a biztos diagnózis felállítása céljából. Ezen kívül laborvizsgálat is indokolt annak megítéléséhez, hogy a probléma, a sok hányás milyen változásokat, problémákat okozott a babánál.

Az ultrahang a legfontosabb diagnosztikus módszer, amikor gyanú merül fel a gyomorszáj szűkületre, mivel nem invazív, gyors, könnyen elérhető és nem használ sugárzást, ami igen nagy pozitívum.

Amennyiben a pylorus izomrétege több mint 3 mm-es vastagságú, az aggodalomra ad okot. A rendellenes pylorus csatorna nem csak megvastagszik, hanem meg is nyúlik, a hossza 15 és 19 mm között van, így az is jelzésértékű- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa. A vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges, ám előtte javasolt megetetni a babát!

Amennyiben bebizonyosodik a gyomorszáj szűkület, úgy mindenképp műtéti beavatkozás szükséges!

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...
Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita , az ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!