Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.03.07

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa a csecsemőkori gyomorszáj szűkületről beszélt, valamint arról, miként lehet látni az állapotot az ultrahangon.

Gyomorszáj szűkület- amikor étel útja a gyomorból kifelé akadályba ütközik

A gyomor alsó része a vékonybélhez kapcsolódik. A kettő közt van egy izomszelep (pylorus),ami az ételt a gyomorban tartja, amíg az készen nem áll az emésztési folyamat következő szakaszára. Ez az izomszelep összehúzódik (bezárul), amikor az ételt és a folyadékot meg kell emészteni a gyomorban. Ezután ellazul (kinyílik), hogy átjusson a vékonybélbe.

Gyomorszáj szűkületben a pylorus izom megvastagszik, túlságosan naggyá válik, megakadályozva ezzel az étel vékonybélbe kerülését. Az állapot 1 hónapos kor körül fordul elő a leggyakrabban, méghozzá fiú csecsemőnél. Ez a második leggyakoribb probléma, amely újszülötteknél műtétet tesz szükségessé.

gyomorszáj szűkület ultrahang vizsgálataA gyomorszáj szűkület azért veszélyes, mert a kiszáradás fenyegeti ekkor a csecsemőt, nem jut elég tápanyaghoz, ráadásul így felborul az elektrolit háztartása is, ami sok más problémát okozhat. A babáknak, mivel kisebb a testük, mint a felnőtteknek, így nem képesek olyan könnyen elviselni a folyadékvesztést, mint a felnőttek. Azok az ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak (mint például a kálium és a nátrium), szintén kiürülnek a hányással, ezért a tápanyag-és vitaminhiány miatt nagyon gyorsan meg is betegedhetnek.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon gyomorszáj szűkületre?

  • Sugárhányás nem sokkal étkezés (szoptatás) után
  • A gyermek állandóan éhes, sír
  • Fogyás
  • Kevés széklet
  • Kiszáradás tüneteit mutatja (aluszékonyság, sírás könnyek nélkül, kevés pisis pelenka)
  • Hullámszerű gyomormozgás

Ultrahang is szükséges a biztos diagnózishoz

A tünetek alapján az orvosban általában már felmerül a gyanú a gyomorszáj szűkületre, sőt, sokszor ki is tapintható a megnagyobbodás. Ultrahangra mindenképp szükség van a biztos diagnózis felállítása céljából. Ezen kívül laborvizsgálat is indokolt annak megítéléséhez, hogy a probléma, a sok hányás milyen változásokat, problémákat okozott a babánál.

Az ultrahang a legfontosabb diagnosztikus módszer, amikor gyanú merül fel a gyomorszáj szűkületre, mivel nem invazív, gyors, könnyen elérhető és nem használ sugárzást, ami igen nagy pozitívum.

Amennyiben a pylorus izomrétege több mint 3 mm-es vastagságú, az aggodalomra ad okot. A rendellenes pylorus csatorna nem csak megvastagszik, hanem meg is nyúlik, a hossza 15 és 19 mm között van, így az is jelzésértékű- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa. A vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges, ám előtte javasolt megetetni a babát!

Amennyiben bebizonyosodik a gyomorszáj szűkület, úgy mindenképp műtéti beavatkozás szükséges!

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok