Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.03.07 20:46

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa a csecsemőkori gyomorszáj szűkületről beszélt, valamint arról, miként lehet látni az állapotot az ultrahangon.

Gyomorszáj szűkület- amikor étel útja a gyomorból kifelé akadályba ütközik

A gyomor alsó része a vékonybélhez kapcsolódik. A kettő közt van egy izomszelep (pylorus),ami az ételt a gyomorban tartja, amíg az készen nem áll az emésztési folyamat következő szakaszára. Ez az izomszelep összehúzódik (bezárul), amikor az ételt és a folyadékot meg kell emészteni a gyomorban. Ezután ellazul (kinyílik), hogy átjusson a vékonybélbe.

Gyomorszáj szűkületben a pylorus izom megvastagszik, túlságosan naggyá válik, megakadályozva ezzel az étel vékonybélbe kerülését. Az állapot 1 hónapos kor körül fordul elő a leggyakrabban, méghozzá fiú csecsemőnél. Ez a második leggyakoribb probléma, amely újszülötteknél műtétet tesz szükségessé.

gyomorszáj szűkület ultrahang vizsgálataA gyomorszáj szűkület azért veszélyes, mert a kiszáradás fenyegeti ekkor a csecsemőt, nem jut elég tápanyaghoz, ráadásul így felborul az elektrolit háztartása is, ami sok más problémát okozhat. A babáknak, mivel kisebb a testük, mint a felnőtteknek, így nem képesek olyan könnyen elviselni a folyadékvesztést, mint a felnőttek. Azok az ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak (mint például a kálium és a nátrium), szintén kiürülnek a hányással, ezért a tápanyag-és vitaminhiány miatt nagyon gyorsan meg is betegedhetnek.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon gyomorszáj szűkületre?

  • Sugárhányás nem sokkal étkezés (szoptatás) után
  • A gyermek állandóan éhes, sír
  • Fogyás
  • Kevés széklet
  • Kiszáradás tüneteit mutatja (aluszékonyság, sírás könnyek nélkül, kevés pisis pelenka)
  • Hullámszerű gyomormozgás

Ultrahang is szükséges a biztos diagnózishoz

A tünetek alapján az orvosban általában már felmerül a gyanú a gyomorszáj szűkületre, sőt, sokszor ki is tapintható a megnagyobbodás. Ultrahangra mindenképp szükség van a biztos diagnózis felállítása céljából. Ezen kívül laborvizsgálat is indokolt annak megítéléséhez, hogy a probléma, a sok hányás milyen változásokat, problémákat okozott a babánál.

Az ultrahang a legfontosabb diagnosztikus módszer, amikor gyanú merül fel a gyomorszáj szűkületre, mivel nem invazív, gyors, könnyen elérhető és nem használ sugárzást, ami igen nagy pozitívum.

Amennyiben a pylorus izomrétege több mint 3 mm-es vastagságú, az aggodalomra ad okot. A rendellenes pylorus csatorna nem csak megvastagszik, hanem meg is nyúlik, a hossza 15 és 19 mm között van, így az is jelzésértékű- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa. A vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges, ám előtte javasolt megetetni a babát!

Amennyiben bebizonyosodik a gyomorszáj szűkület, úgy mindenképp műtéti beavatkozás szükséges!

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!