Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2023.03.07

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa a csecsemőkori gyomorszáj szűkületről beszélt, valamint arról, miként lehet látni az állapotot az ultrahangon.

Gyomorszáj szűkület- amikor étel útja a gyomorból kifelé akadályba ütközik

A gyomor alsó része a vékonybélhez kapcsolódik. A kettő közt van egy izomszelep (pylorus),ami az ételt a gyomorban tartja, amíg az készen nem áll az emésztési folyamat következő szakaszára. Ez az izomszelep összehúzódik (bezárul), amikor az ételt és a folyadékot meg kell emészteni a gyomorban. Ezután ellazul (kinyílik), hogy átjusson a vékonybélbe.

Gyomorszáj szűkületben a pylorus izom megvastagszik, túlságosan naggyá válik, megakadályozva ezzel az étel vékonybélbe kerülését. Az állapot 1 hónapos kor körül fordul elő a leggyakrabban, méghozzá fiú csecsemőnél. Ez a második leggyakoribb probléma, amely újszülötteknél műtétet tesz szükségessé.

gyomorszáj szűkület ultrahang vizsgálataA gyomorszáj szűkület azért veszélyes, mert a kiszáradás fenyegeti ekkor a csecsemőt, nem jut elég tápanyaghoz, ráadásul így felborul az elektrolit háztartása is, ami sok más problémát okozhat. A babáknak, mivel kisebb a testük, mint a felnőtteknek, így nem képesek olyan könnyen elviselni a folyadékvesztést, mint a felnőttek. Azok az ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak (mint például a kálium és a nátrium), szintén kiürülnek a hányással, ezért a tápanyag-és vitaminhiány miatt nagyon gyorsan meg is betegedhetnek.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon gyomorszáj szűkületre?

  • Sugárhányás nem sokkal étkezés (szoptatás) után
  • A gyermek állandóan éhes, sír
  • Fogyás
  • Kevés széklet
  • Kiszáradás tüneteit mutatja (aluszékonyság, sírás könnyek nélkül, kevés pisis pelenka)
  • Hullámszerű gyomormozgás

Ultrahang is szükséges a biztos diagnózishoz

A tünetek alapján az orvosban általában már felmerül a gyanú a gyomorszáj szűkületre, sőt, sokszor ki is tapintható a megnagyobbodás. Ultrahangra mindenképp szükség van a biztos diagnózis felállítása céljából. Ezen kívül laborvizsgálat is indokolt annak megítéléséhez, hogy a probléma, a sok hányás milyen változásokat, problémákat okozott a babánál.

Az ultrahang a legfontosabb diagnosztikus módszer, amikor gyanú merül fel a gyomorszáj szűkületre, mivel nem invazív, gyors, könnyen elérhető és nem használ sugárzást, ami igen nagy pozitívum.

Amennyiben a pylorus izomrétege több mint 3 mm-es vastagságú, az aggodalomra ad okot. A rendellenes pylorus csatorna nem csak megvastagszik, hanem meg is nyúlik, a hossza 15 és 19 mm között van, így az is jelzésértékű- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa. A vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges, ám előtte javasolt megetetni a babát!

Amennyiben bebizonyosodik a gyomorszáj szűkület, úgy mindenképp műtéti beavatkozás szükséges!

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és gyors

Nagyon elégedett vagyok Kövi Rita doktornővel. A vizsgálatot igazán alaposan de gyorsan elvégezte. A kérdéseimre körültekintő válaszokat kaptam. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok