Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.09.07

A herékkel kapcsolatos problémák bár ijesztőnek tűnnek a fiúgyermekek szülei számára, ám ezek a gondok sokszor maguktól megoldódnak, ráadásul gyakoriak. Az ultrahang segít a legtöbb hasonló zavar diagnosztikájában, így fontos annak eldöntése céljából, vajon szükség van-e komolyabb beavatkozásra, és ha igen, akkor mikor. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát kérdeztük a témában. 

A szülés előtt nem sokkal kerülnek a helyükre a herék 

A herékkel kapcsolatos problémák aggodalomra adhatnak okot a fiúk szülei számára, ám érdemes tudni, hogy ezek meglehetősen gyakoriak, főleg az, ha nem tudják kitapintani a herezacskóban.  

Mielőtt egy fiúgyermek megszületik, a herék a hasban fejlődnek. A terhesség harmadik trimeszterében (általában a 8.hónapban) onnan a lágyékcsatornán át a herezacskóba vándorolnak. Amennyiben ez nem következik be, a here az ágyékban vagy a hasban marad. 

Az 1 vagy 2 le nem ereszkedett here orvosi kifejezése egy- vagy kétoldali kriptorchizmus. 

A probléma legtöbbször a koraszülötteknél fordul elő, hiszen akkor még nem feltétlen érkezett el az ideje a herék leszállásának. Jó hír azonban, hogy rendszerint 6 hónapos korig a gond magától megoldódik.  

A le nem ereszkedett herék nem fájdalmasak, ám komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. 

  • A herék a szokásosnál magasabb hőmérsékleten vannak, ez azonban károsíthatja a spermaképződést a jövőben, ami meddőséghez vezethet  

  • A nem le nem ereszkedett herék nagyobb valószínűséggel képeznek daganatot 

  • A herék jobban ki vannak téve a sérülés vagy torzió kockázatának

  • Az aszimmetrikus vagy üres herezacskó önértékelési problémákat okozhat 

fiú le nem szállt here vizsgálataÉrdemes tudni, hogy ha nem tapintható a here a herezacskóban, annak nem csak az lehet az oka, hogy még nem szállt le. Előfordulhat ugyanis, hogy fejlődési rendellenesség miatt nem fejlődött ki a here vagy elhalt és felszívódott (pl. terhesség során herecsavarodás miatt). Megeshet az is, hogy nem jó helyre vándorolt, de az is, hogy néha a herezacskóban van, néha pedig felhúzódik (ingahere). Idősebb gyermekeknél (4 éven felülieknél) felszálló here alakulhat ki, mivel a növekedést a herevezeték nem képes követni, nem nyúlik, így a here nem tud a herezacskóban maradni, mivel a rövid vezeték méretéből adódóan gátat szab neki. 

Ultrahang segíthet megtalálni a here jelenlegi helyét 

A problémát egyszerű észrevenni már fizikális vizsgálattal is. A herezacskóból hiányzó here megtalálásához az ultrahangvizsgálat segítséget nyújthat, így kiderülhet annak pontos helye, és az is, hogy vándorol-e a helyére. A here ultrahangvizsgálata gyors, fájdalom és sugármentes, biztonságos eljárás. Emiatt többször is ismételhető erre olykor szükség is lehet, mivel, ha nem találjuk meg a herét, többször elvégezzük a vizsgálatot - mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa. Amennyiben ismétlések után sem derül ki a helye, további vizsgálatot végeznek. 

Mi a megoldás? 

Ha nem szállnak le a herék, akkor egy ún. orchidopexiának nevezett műtétre van szükség. Ekkor egy kis vágást végeznek az ágyékban, és a heréket levezetik a herezacskóba, majd rögzítik. 

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok