Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.09.07

A herékkel kapcsolatos problémák bár ijesztőnek tűnnek a fiúgyermekek szülei számára, ám ezek a gondok sokszor maguktól megoldódnak, ráadásul gyakoriak. Az ultrahang segít a legtöbb hasonló zavar diagnosztikájában, így fontos annak eldöntése céljából, vajon szükség van-e komolyabb beavatkozásra, és ha igen, akkor mikor. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát kérdeztük a témában. 

A szülés előtt nem sokkal kerülnek a helyükre a herék 

A herékkel kapcsolatos problémák aggodalomra adhatnak okot a fiúk szülei számára, ám érdemes tudni, hogy ezek meglehetősen gyakoriak, főleg az, ha nem tudják kitapintani a herezacskóban.  

Mielőtt egy fiúgyermek megszületik, a herék a hasban fejlődnek. A terhesség harmadik trimeszterében (általában a 8.hónapban) onnan a lágyékcsatornán át a herezacskóba vándorolnak. Amennyiben ez nem következik be, a here az ágyékban vagy a hasban marad. 

Az 1 vagy 2 le nem ereszkedett here orvosi kifejezése egy- vagy kétoldali kriptorchizmus. 

A probléma legtöbbször a koraszülötteknél fordul elő, hiszen akkor még nem feltétlen érkezett el az ideje a herék leszállásának. Jó hír azonban, hogy rendszerint 6 hónapos korig a gond magától megoldódik.  

A le nem ereszkedett herék nem fájdalmasak, ám komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. 

  • A herék a szokásosnál magasabb hőmérsékleten vannak, ez azonban károsíthatja a spermaképződést a jövőben, ami meddőséghez vezethet  

  • A nem le nem ereszkedett herék nagyobb valószínűséggel képeznek daganatot 

  • A herék jobban ki vannak téve a sérülés vagy torzió kockázatának

  • Az aszimmetrikus vagy üres herezacskó önértékelési problémákat okozhat 

fiú le nem szállt here vizsgálataÉrdemes tudni, hogy ha nem tapintható a here a herezacskóban, annak nem csak az lehet az oka, hogy még nem szállt le. Előfordulhat ugyanis, hogy fejlődési rendellenesség miatt nem fejlődött ki a here vagy elhalt és felszívódott (pl. terhesség során herecsavarodás miatt). Megeshet az is, hogy nem jó helyre vándorolt, de az is, hogy néha a herezacskóban van, néha pedig felhúzódik (ingahere). Idősebb gyermekeknél (4 éven felülieknél) felszálló here alakulhat ki, mivel a növekedést a herevezeték nem képes követni, nem nyúlik, így a here nem tud a herezacskóban maradni, mivel a rövid vezeték méretéből adódóan gátat szab neki. 

Ultrahang segíthet megtalálni a here jelenlegi helyét 

A problémát egyszerű észrevenni már fizikális vizsgálattal is. A herezacskóból hiányzó here megtalálásához az ultrahangvizsgálat segítséget nyújthat, így kiderülhet annak pontos helye, és az is, hogy vándorol-e a helyére. A here ultrahangvizsgálata gyors, fájdalom és sugármentes, biztonságos eljárás. Emiatt többször is ismételhető erre olykor szükség is lehet, mivel, ha nem találjuk meg a herét, többször elvégezzük a vizsgálatot - mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa. Amennyiben ismétlések után sem derül ki a helye, további vizsgálatot végeznek. 

Mi a megoldás? 

Ha nem szállnak le a herék, akkor egy ún. orchidopexiának nevezett műtétre van szükség. Ekkor egy kis vágást végeznek az ágyékban, és a heréket levezetik a herezacskóba, majd rögzítik. 

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...
Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita , az ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!