Porckopás

Porckopás

Módosítva: 2024.02.14 11:49

A porckopás szinte népbetegségnek mondható, a 40 éves kor feletti lakosság jelentős részét érinti. Az ízületi fájdalom hátterében leggyakrabban a porckopás áll, különösen, ha a fájdalom és ízületi merevség reggelente vagy fizikai megterhelést követően jelentkezik. Idősödve a csontok között található porcok kopásnak, vékonyodásnak indulnak. Fiatalokban is jelentkezhet azonban porckopás, például a túl intenzív sportolás vagy a korábbi sérülések miatt is kialakulhat. A porckopás kivizsgálásában fontos szerepet kap az ultrahang, az alábbi cikkben be is mutatjuk, hogy miért.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban
Mit jelent a porckopás?
Mi az a porc és hol található?
Mik lehetnek a porckopás tünetei?
Miért alakulhat ki porckopás?
Hogyan vizsgálható ki a porckopás?
Mi az ultrahang szerepe a porckopás diagnosztizálásában?
Lehet valamit tenni a porckopás ellen?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban

Mit jelent a porckopás?

Az ízületi porckopás, más néven osteoarthritis vagy degeneratív ízületi betegség, az ízületeket érintő gyakori fájdalmas állapot. Valójában a porckopás az ízületekben leggyakrabban kialakuló mozgásszervi betegség, mely kb. a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Porckopás akkor alakul ki, ha megindul az ízületi felszíneket, csontokat borító porcok kopása, vékonyodása. Az ízületi porc nem rendelkezik közvetlen vérellátással, így kevéssé képes az öngyógyításra. Ha tehát a porc megsérül, megindulhat az ízületi felszínek degenerációja, és kialakulhat a porckopás. A porckopás főként az idősebb korosztályt érinti, de előfordulhat fiatalabb korban is, különösen a túlsúly, az ízületet ért sérülések vagy genetikai hajlam miatt. A porc sérülhet baleset, elesés kapcsán, vagy a már említett idősebbeknél előforduló degeneratív ízületi betegség (osteoarthritis) következtében. A porckopás tartós fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat, jelentős rontja az életminőséget. Megfelelő kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal azonban sokat lehet tenni a porckopás fájdalmainak enyhítéséért és kezeléséért.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a térde? Az ízületi ultrahang segíthet kideríteni az okát

A térd sérülése, illetve fájdalma gyakori jelenség, és érdemes utánajárni, mi is okozza a panaszt. A térd lágyrészeinek (szalagok, ínak, porc, meniscusok) diagnosztikájában nagy szerepet játszik az ultrahang vizsgálat.

Mi az a porc és hol található?

A porc a csontok végeit beborító kötőszövet. Az ízületek a csontok találkozásainál helyezkednek el, feladatuk, hogy biztosítsák a csontok elmozdulását egymáshoz képest. A csontvégek egyike domború (ez az ízületi fej), a másik homorú (ízületi vápa). Az ízületek fő alkotóelemei a csontok, a csontokat borító porc, az ízületi folyadék és az ízületet beborító tok. Az ízületi tokon rögzülnek az izmok szalagokkal, az izmok összehúzódása mozdítja el a csontokat egymáshoz képest.Porckopás - Ultrahang Központ

Az egész testünkben elhelyezkednek tehát kisebb-nagyobb porcok az ízületeken belül. A porc sejtekből, az úgynevezett kondrocitákból és egy gélszerű anyagból, azaz mátrixból épül fel. Ez a gélszerű anyag a víz és fehérjék (kollagén és proteoglikánok) keveréke, melynek feladata, hogy csökkentse a súrlódást az ízületekben. A porc tehát úgy is mondható, mint az ízületek "lengéscsillapítója", a mátrix magas víztartalma miatt képes összenyomáskor alakot változtatni. A porc tehát elősegíti a csontok zökkenőmentes mozgását, és a test súlyának elbírását a megterhelő tevékenységek során (például futás, ugrás). Az ízületi porc nem rendelkezik közvetlen vérellátással, így gyógyulása is sokkal nehezebb, mint az ízületet alkotó egyéb struktúráké. Ha tehát az ízületi porc megreped, sérül vagy idővel vékonyodásnak indul, nem tudja ellátni többé a lengéscsillapító és a csontokat védő funkcióját. A csontvégek egymáshoz, valamint az ízületi felszínhez fognak súrlódni. A csonthártya a porccal szemben gazdag ér- és idegállátással rendelkezik, így a súrlódása nagy fájdalmat okozhat.

Mik lehetnek a porckopás tünetei?

A porckopás tünetei közé tartozik az ízületi merevség, fájdalom, duzzanat és az ízületek mozgásának korlátozottsága. Ezek a tünetek általában fokozatosan alakulnak ki, és az idő múlásával súlyosbodhatnak. Gyakran fokozódik fájdalom az ízületet megterhelő tevékenységek, például futás vagy hosszan tartó gyaloglás esetén, de a hosszan tartó reggeli merevség is a porckopás egy gyakori tünete. Előrehaladott porckopás esetén az ízületekben ropogás vagy csikorgás is észlelhető lehet. Nem jellemző azonban a vörös, duzzadt ízület, láz vagy a fogyás a porckopásra, ha ezeket a tüneteket tapasztalja, valószínűbb, hogy más állapot, például ízületi gyulladás áll a háttérben.

A porckopás testszerte számos ízületet érinthet. Az elsődleges porckopás (osteorthritis) leggyakrabban a csípőt, térdet, gerincet és az ujjakat érinti. A másodlagos porckopás hasonló helyeken alakulhat ki, azonban korábban fennálló ízületi rendellenesség (például trauma, ízületi gyulladás, sérülés) miatt jön létre.

Miért alakulhat ki porckopás?

Az ízületi porckopás során az ízületeket borító porc fokozatosan lebomlik és elvékonyodik. Ez az ízületi terhelés növekedésével és a porc regenerációs képességének csökkenésével jár együtt. Az érintett ízületek merevvé és fájdalmassá válnak, ami korlátozza az érintett személyek mozgékonyságát és életminőségét.

Az ízületi porckopás sok tényező együttes hatása miatt alakulhat ki. A porckopás legfontosabb kockázati tényezői közé tartozik az életkor előrehaladása, a túlsúly, az ízületet ért sérülések vagy műtétek. Az ízületi porckopás hátterében is állhat örökletes hajlam, de nagyban hozzájárul az életmód is a porckopás kialakulásához. Ha valaki az ízületeket túlzottan terhelő tevékenységeket végez, például intenzív sportolást, valamint sok eséssel sérüléssel járó sportokat űz (például kézilabda), sz is fokozhatja a porckopás kockázatát. Az olyan, ízületeket érintő betegségek, mint például a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás is lehet az alapja a később kialakuló ízületi porckopásnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálható ki a porckopás?

A porckopás diagnosztikájában fontos szerepet kap a fizikális vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok. A porckopás jellegzetes tünetekkel jár, de ilyenkor is fontos különbséget tenni az egyéb ízületi betegségektől. A porckopás kivizsgálásában is érdemes figyelmet fordítani a teljes kórelőzmény megismerésére, ugyanis a korábbi ízületi gyulladások vagy ízületet ért sérülések összefüggésben állhatnak a porckopás kialakulásával. A fizikális vizsgálat során az ízületek mozgatása és a tipikus helyen, tipikus mozdulatra jelentkező fájdalom utalhat a porckopás fennállására. A gyulladás kizárásához laborvizsgálatot is kérhet az orvos, vagy mintát is vehetnek az ízületi folyadékból. A porckopás diagnózisának kimondásához azonban elengedhetetlen, hogy képalkotó vizsgálatokat is elvégezzen az orvos. Többféle képalkotó eljárás is képes kimutatni az ízületi porckopást, például az ultrahang-, röntgen-, MRI- vagy CT-vizsgálatok. A röntgenvizsgálat segít megbizonyosodni arról, hogy nem más okozza a fájdalmat. MRI képalkotásra általában nincs szükség, kivéve szokatlan körülmények között vagy olyan esetekben, amikor porc- vagy környező szalagszakadás gyanúja merül fel.

Mi az ultrahang szerepe a porckopás diagnosztizálásában?

Az ultrahang vizsgálat egy fontos és gyakran alkalmazott képalkotó eszköz az ízületi porckopás diagnosztizálásában. Az ultrahang segítségével az orvosok részletesen meg tudják vizsgálni az ízületi struktúrákat, beleértve a porcot, az ínszalagokat, az ízületi tokot és a környező lágyrészeket. Az ízületi ultrahang vizsgálat során felismerhetik a porckopás jeleit, például a porc vastagságának csökkenését vagy az ízületi folyadék mennyiségének változását.

Bár a röntgen, MRI és CT-vizsgálatok is hasznosak a porckopás kimutatásában, az ultrahangnak számos előnye van velük szemben. Az ultrahang vizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat használnak az ízületek és azok környezetének bemutatásához. Ez a diagnosztikus eljárás nem invazív és fájdalommentes, ráadásul széles körben elérhető. Az ultrahang lehetővé teszi az orvosok számára, hogy valós idejű, dinamikus képet kapjanak az érintett területről. Ezek a tulajdonságok közkedveltté teszik az ultrahangot.
Az ultrahang vizsgálat rendkívül hasznos lehet azokban az esetekben is, amikor más képalkotó eljárások nem megfelelőek vagy nem elérhetőek. Például olyan területeken, ahol az MRI vagy CT-vizsgálatok drágák, vagy nehezen hozzáférhetőek, az ultrahang vizsgálat jó alternatívát jelenthet. Az ultrahang nagy előnye, hogy valós idejű képet mutat az ízületekről és azok környezetéről. Emellett könnyen hordozható és viszonylag alacsony költségű, ami további előnyökkel járhat a diagnosztikai folyamat során.

Lehet valamit tenni a porckopás ellen?

Az ízületi porckopás kezelése többféle módon történhet, a megfelelő kezelési tervhez figyelembe kell venni az egyén állapotát és tüneteit. A porckopás kezelésének célja az ízületi fájdalom és merevség csökkentése, a további progresszió késleltetése, valamint a betegek mozgékonyságának és életminőségének javítása. Az enyhe vagy közepesen súlyos porckopás általában jól kezelhetők gyógyszerekkel. A fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők sokat segíthetnek a porckopás okozta fájdalom enyhítésében. Van lehetőség ízületen belüli gyógyszeres injekciók beadására is, például segíthet porckopás esetén a szteroid- vagy hialuronsav injekció. A porckopás kezelésében konzervatív gyógymódok is vannak. Segíthet például a fizikoterápia, a testsúlycsökkentés, az ízületeket kímélő gyakorlatok, valamint az ortopédiai segédeszközök, mint például ortézisek vagy botok használata. Súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem elegendő, sebészeti beavatkozásokra, például ízületi protézis beültetésére lehet szükség, ami segíthet az ízületek stabilitásának helyreállításában és a fájdalom enyhítésében.

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok