Gyermek ízületi ultrahang

Gyermek ízületi ultrahang

Módosítva: 2024.02.06 12:20

Az ultrahang egy nagyon fontos diagnosztikai képalkotó eljárás, mely akár ízületi vagy izomfájdalmak esetén is fontos lehet. A gyermek ízületi ultrahang kivizsgálési módszernek kulcsszerepe van az egyes gyermekkori ízületi betegségek felismerésében, nyomon követésében.

Gyermek ízületi ultrahang - Tartalom

Mire jó a gyermek ízületi ultrahang?

Mikor van szükség gyermek ízületi ultrahang kivizsgálásra?

Milyen betegségekre derülhet fény a gyermek ízületi ultrahang kivizsgálás során?

Mi történik a gyermek ízületi ultrahang kivizsgáláson?

Gyermek ízületi ultrahang kivizsgálása indikációi

Mire jó a gyermek ízületi ultrahang?

A gyermek ízületi ultrahang egy hasznos diagnosztikai eszköz, amelyet használnak a gyermekkori ízületi problémák és betegségek kivizsgálására. Az ízületi ultrahang segítségével az orvosok részletes képet kaphatnak a gyermek ízületeiről és azok környezetéről anélkül, hogy műtéti beavatkozásra lenne szükség.

A gyermek ízületi ultrahang számos célt szolgálhat, köztük:

 • Ízületi gyulladás észlelése: Az ultrahang segítségével az orvosok értékelhetik az ízületek duzzanatát, vörösségét és hőmérsékletét, amelyek a gyulladás jelei lehetnek.
 • Ízületi folyadék jelenlétének kimutatása: Az ultrahangvizsgálat segítségével az orvosok észlelhetik az ízületi üregben felhalmozódott folyadékot, ami a gyulladás vagy más ízületi problémák jele lehet.
 • Ízületi sérülések diagnosztizálása: Az ultrahang segítségével az orvosok képesek azonosítani ízületi sérüléseket, például szalagszakadásokat, inak vagy ínszalagok sérüléseit, vagy más traumás sérüléseket.
 • Artritisz és reumatoid artritisz értékelése: Az ultrahang segíthet az orvosnak értékelni az ízületek állapotát az artritisz vagy a reumatoid artritisz kezelése során, és nyomon követni a betegség progresszióját.
 • Ízületi daganatok vagy ciszták azonosítása: Az ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak azonosítani ízületi daganatokat vagy cisztákat, és megkülönböztetni őket jó- és rosszindulatú elváltozásoktól.
 • Ízületi károsodás észlelése: Az ultrahang segítségével az orvosok észlelhetik az ízületek károsodását, például porcvesztést, ízületi kopást vagy más degeneratív változásokat.Ízületi ultrahang gyermek

Ezek csak néhány példa arra, hogy mire jó a gyermek ízületi ultrahangvizsgálat. Fontos megjegyezni, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig képzett és tapasztalt szakember végezze, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Mikor van szükség gyermek ízületi ultrahang kivizsgálásra?

A gyermek ízületi ultrahangvizsgálat számos klinikai helyzetben és tünetek esetén szükséges lehet. Néhány gyakori indikáció a gyermek ízületi ultrahangvizsgálatra:

 • Ízületi fájdalom vagy duzzanat: Ha a gyermek ízületeiben fájdalom vagy duzzanat jelentkezik, különösen ha ez tartós vagy ismétlődő, az ízületi ultrahang segíthet az okok felkutatásában.
 • Sport- vagy egyéb sérülések: A sporttevékenységek vagy más fizikai tevékenységek során bekövetkező sérülések, például ficamok, szakadások vagy egyéb ízületi sérülések esetén az ízületi ultrahang segíthet a sérülés kiterjedésének és súlyosságának értékelésében.
 • Ízületi gyulladás: Ha a gyermeknél az ízületek gyulladásos állapota, például arthritis vagy reumatoid arthritis gyanúja merül fel, az ízületi ultrahang segíthet az érintett ízületek állapotának értékelésében.
 • Krónikus ízületi problémák: Ha a gyermeknek krónikus ízületi problémái vannak, például ismétlődő ízületi fájdalom vagy merevség, az ízületi ultrahang segíthet az okok feltárásában és az állapot értékelésében.
 • Rheumatológiai betegségek követése: Ha a gyermek rheumatológiai betegségekkel, például juvenilis idiopathiás arthritisz (JIA) vagy lupus erythematosus (SLE) diagnosztizáltak, az ízületi ultrahang segíthet a betegség aktivitásának és progressziójának nyomon követésében.
 • Kérdéses ízületi elváltozások: Ha az orvosnak kérdései vannak az ízületekkel kapcsolatban, vagy ha az ízületekkel kapcsolatos képalkotó vizsgálatok (például röntgen vagy MRI) nem megfelelőek vagy nem informatívak, az ízületi ultrahang segíthet a további értékelésben.

Ezek csak néhány példa a gyermek ízületi ultrahangvizsgálat indikációira. Fontos, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig orvosi szakember rendelje el, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Milyen betegségekre derülhet fény a gyermek ízületi ultrahang kivizsgálás során?

A gyermek ízületi ultrahangvizsgálat segítségével számos ízületi probléma és betegség diagnosztizálható vagy értékelhető. Néhány ilyen betegség, amelyre fény derülhet az ízületi ultrahangvizsgálat során:

 • Arthritis: Az ízületi ultrahang segíthet az arthritisz (ízületi gyulladás) különböző típusainak, például juvenilis idiopathiás arthritisz (JIA) vagy reumatoid arthritisz, diagnosztizálásában és értékelésében.
 • Ízületi gyulladás: Az ultrahangvizsgálat segíthet az ízületekben lévő gyulladásos folyamatok, például synovitis (ízületi hártya gyulladása) vagy tenosynovitis (ínhüvely gyulladása) kimutatásában és értékelésében.
 • Ízületi sérülések: Az ízületi ultrahangvizsgálat segíthet az ízületi sérülések, például szalagszakadások, inak vagy ínszalagok sérüléseinek diagnosztizálásában és értékelésében.
 • Porckopás és degeneratív változások: Az ultrahang segíthet az ízületek porckopásának (osteoarthritis) és más degeneratív változásainak értékelésében.
 • Ízületi ciszták és duzzanatok: Az ízületi ultrahangvizsgálat segíthet az ízületi ciszták, duzzanatok vagy más rendellenességek kimutatásában és értékelésében.
 • Reumatológiai betegségek követése: Az ízületi ultrahang segíthet az orvosnak nyomon követni a reumatológiai betegségek, például JIA vagy lupus erythematosus (SLE), aktivitását és progresszióját.
 • Fertőzések vagy daganatok: Bár ezek kevésbé gyakori, az ízületi ultrahang segíthet az ízületi fertőzések vagy daganatok kimutatásában és értékelésében.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen betegségekre derülhet fény a gyermek ízületi ultrahangvizsgálat során. Fontos, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig orvosi szakember rendelje el, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi történik a gyermek ízületi ultrahang kivizsgáláson?

A gyermek ízületi ultrahangvizsgálat során általában a következő lépések zajlanak:

 • Előkészületek: A vizsgálat előtt az ultrahang technikus vagy az orvos általában megkérdezi a gyermektől vagy a szülőktől a tünetekről és a panaszokról, valamint az esetleges korábbi sérülésekről vagy ízületi problémákról. A vizsgálat előtt a gyermeket felkérhetik, hogy vegyen fel kényelmes ruházatot, és lehet, hogy el kell távolítania a ruházatot az adott terület megfelelő kitettsége érdekében.
 • Pozícionálás: A vizsgálat során a gyermek általában ül vagy fekszik kényelmesen a vizsgálóasztalon vagy az ágyon. A gyermeket megkérhetik, hogy tegye kényelmessé magát a megfelelő pozícióban az ultrahangvizsgálat elvégzése érdekében.
 • Zselé felhordása: Az ultrahang technikus vagy az orvos zselét vagy kenőcsöt helyez az ultrahangfejre, amelyet azután az adott ízületre vagy ízületekre helyeznek. Ez a zselé segít a hanghullámok jobb vezetésében és a képminőség javításában.
 • Ultrahangvizsgálat elvégzése: Az ultrahang technikus vagy az orvos az ultrahangfejet az adott ízületre vagy ízületekre helyezi, és mozgatja azokat a kívánt helyzetbe. Az ultrahangfej segítségével hanghullámokat bocsátanak ki az ízületekbe, amelyek visszaverődnek a szövetekről és struktúrákról, és képeket hoznak létre egy számítógépes képernyőn.
 • Képek rögzítése és kiértékelés: Az ultrahang technikus vagy az orvos rögzíti az összes szükséges képet az ízületekről és azok környezetéről. A vizsgálat során különböző szögekből és irányokból készülnek képek az ízületekről. Az ultrahang technikus vagy az orvos értékeli ezeket a képeket, és szükség esetén további képeket készít.
 • Vizsgálat befejezése és eredmények összegzése: Miután az összes szükséges kép elkészült, az ultrahang technikus vagy az orvos összegzi az eredményeket. Az ultrahangvizsgálat eredményeit rögzítik és jelentik, és szükség esetén további vizsgálatokra vagy kezelésre lehet szükség.

A gyermek ízületi ultrahangvizsgálat egy nem invazív és általában fájdalommentes eljárás, amelyet általában könnyen el lehet végezni, anélkül, hogy bármilyen különleges előkészületek vagy utókezelések szükségesek lennének. Fontos, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig képzett és tapasztalt szakember végezze, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Kapcsolódó cikkünk

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt kérdeztük, miben segít ilyenkor a pajzsmirigy ultrahang.

Gyermek ízületi ultrahang kivizsgálása indikációi

A gyermek ízületi ultrahangvizsgálat indikációi közé tartoznak:

 • Ízületi fájdalom vagy duzzanat: Ha a gyermeknél ízületi fájdalom vagy duzzanat jelentkezik, az ultrahangvizsgálat segíthet az okok feltárásában, például arthritisz vagy sérülés esetén.
 • Sport- vagy egyéb sérülések: Ha a gyermek sportolás vagy más fizikai tevékenység közben sérülést szenved az ízületekben, az ultrahangvizsgálat segíthet az ízületi sérülések diagnosztizálásában és értékelésében.
 • Krónikus ízületi problémák: Ha a gyermeknél krónikus ízületi problémák állnak fenn, például ismétlődő ízületi fájdalom vagy merevség, az ultrahangvizsgálat segíthet az okok feltárásában és az állapot értékelésében.
 • Rheumatológiai betegségek gyanúja: Ha a gyermeknél gyanú merül fel rheumatológiai betegségek, például juvenilis idiopathiás arthritisz (JIA) vagy lupus erythematosus (SLE) iránt, az ultrahangvizsgálat segíthet az ízületek állapotának és gyulladásának értékelésében.
 • Ízületi gyulladás észlelése: Az ultrahangvizsgálat segíthet az ízületi gyulladás (arthritisz) vagy más gyulladásos állapotok kimutatásában és értékelésében.
 • Ízületi deformitások vagy károsodások: Ha a gyermeknél ízületi deformitások vagy károsodások jelentkeznek, az ultrahangvizsgálat segíthet az ízületi szerkezetek és szövetek értékelésében.
 • Kérdéses ízületi elváltozások: Ha az orvosnak kérdései vannak az ízületekkel kapcsolatban, vagy ha más képalkotó vizsgálatok (például röntgen vagy MRI) nem adnak egyértelmű választ, az ultrahangvizsgálat segíthet a további értékelésben.

Ezek csak néhány példa a gyermek ízületi ultrahangvizsgálat indikációira. Fontos, hogy az ultrahangvizsgálatot mindig orvosi szakember rendelje el, és hogy a vizsgálatot a gyermek állapotának és tüneteinek megfelelően értékeljék és értelmezzék.

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Kövi Rita

Dr. Kövi Rita

csecsemő- és gyermekradiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata