Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Ultrahangközpont.hu Létrehozva: 2022.09.16 Módosítva: 2023.05.01

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet az ízületi ultrahangvizsgálat. 

A váll és fájdalma

Kevesen tudják, hogy a váll nem csupán egy ízület, hanem több kisízület és csontok, izmok, szalagok összessége egy adott területen. Ezen felépítés ad lehetőséget arra, hogy a váll széles és sokoldalú tartományban tudjon mozogni, ugyanakkor ez az erőssége a gyengesége is egyben.  A váll szerkezete miatt fennáll a lehetősége annak, hogy az instabilitás, a lágyrészek és csontos részek ütközése betegségek kialakulásához és fájdalomhoz vezethet.

A kor előrehaladtával, a vállfájdalom egyre gyakrabban jelentkezhet, rossz esetben tartóssá is válhat. A fájdalom típusa szerint megkülönböztetünk élesen vagy tompán nyilalló, kisugárzó és égő fájdalmat.

Gyakran a nyáktömlő gyulladása okozza a fájdalmat

A nyáktömlők (más néven bursák) a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatók. Fokozott terhelés, egyes krónikus betegségek vagy fertőzés következtében a nyáktömlők ízületi hártyája gyulladásba kerül, ami miatt megnő annak folyadéktartalma, ennek következtében pedig a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség során az érintett oldalon lévő kar felemelése fájdalmas, csökken a mozgástartomány, így a páciens nem képes a megszokott módon terhelni a karját. A kezdeti mozgatás során fellépő fájdalmat követi, és egyben a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben fennmaradó fájdalom.

Miért van szükség ízületi ultrahangra?

A különböző típusú vállfájdalmak felismerésében és pontos meghatározásában van segítségünkre a képalkotó vizsgálat, az ízületi ultrahang. Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám az ízületi ultrahangos vizsgálat is ugyanolyan fontos, hogy segítségével feltérképezhetők legyenek az ízületek, nyáktömlők, szalagok, íntapadások, ízületi belhártyák állapota. Egy másik előnye a röntgen vizsgálattal szemben, hogy jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is, valamint az adott testrész szabadon mozgatható a vizsgálat során. A váll ultrahang vizsgálata semmilyen előkészületet nem igényel, nem jár ionizáló sugárzással és a legkisebb felfedezhető morfológiai eltérések is láthatóvá válnak általa.

Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok