Méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhesség

Módosítva: 2023.04.03 12:10

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívülre, általában az egyik petevezetékbe ágyazódik be. Itt nem tud kifejlődni egészséges magzattá, valamint a környező szerveket nyomva életveszélyes vérzéseket okozhat az anya számára. Sajnos a terhességet nem lehet megmenteni. Általában gyógyszerrel vagy műtéttel kell eltávolítani a méhen kívüli terhességet.

Méhen kívüli terhességgel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a méhen kívüli terhesség?
A méhen kívüli terhesség tünetei
Méhen kívüli terhesség okai
Méhen kívüli terhesség kockázati tényezői, rizikófaktorai
Méhen kívüli terhesség megelőzése
Méhen kívüli terhesség diagnózisa: terhességi teszt és ultrahangvizsgálat
Méhen kívüli terhesség kezelése

Méhen kívüli terhességgel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a méhen kívüli terhesség?

A terhesség egy megtermékenyített petesejttel kezdődik. A megtermékenyítés leggyakrabban a petevezetékben történik, innen halad a megtermékenyített petesejt a méhbe. Normális esetben a méh nyálkahártyájához tapad, ott kezd el kifejlődni. Méhen kívüli terhesség akkor következik be, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhbe ágyazódik be, hanem azon kívül. A méhen kívüli terhesség leggyakrabban a petevezetékben fordul elő. Néha a méhen kívüli terhesség a test más területein is előfordulhat, például a petefészekben, a hasüregben vagy a méhnyakon is megtörténhet a beágyazódás. A méhen kívüli terhesség nem folytatódhat normálisan. A megtermékenyített petesejt nem tud életben maradni a méhen kívül, és a növekvő szövet életveszélyes vérzést okozhat, ha nem kezelik. A méhen kívüli terhesség a petevezeték szétrepedését okozhatja, ami életveszélyes vérzéshez vezethet.

A méhen kívüli terhesség tünetei

Méhen kívüli terhesség esetén előfordulhat, hogy eleinte nem észlel semmilyen tünetet. Néhány méhen kívüli terhességben szenvedő nőnél azonban jelentkeznek a terhesség szokásos korai jelei vagy tünetei, mint az elmaradt menstruáció, mellérzékenység és hányinger. Ha terhességi tesztet végeznek, az eredmény pozitív lesz. Azonban a méhen kívüli terhesség nem folytatódhat normálisan. Ahogy a megtermékenyített petesejt a nem megfelelő helyen növekszik, a jelek és tünetek egyre inkább észrevehetővé válnak. Gyakran a méhen kívüli terhesség első figyelmeztető jelei az enyhe hüvelyi vérzés és a kismedencei fájdalom. Ha a petevezetékből vér szivárog, akkor vállfájdalmat vagy székelési ingert érezhetnek a méhen kívüli terhességben szenvedő nők. Ha a megtermékenyített petesejt tovább növekszik a petevezetékben, a petevezeték megrepedését okozhatja. Ez pedig erős vérzéshez vezethet a hasüregben, ami egy sürgősségi állapot. Ennek az életveszélyes eseménynek a tünetei közé tartozik a szélsőséges szédülés, az ájulás és a sokk, valamint a súlyos hasi vagy kismedencei fájdalom, amelyet hüvelyi vérzés kísér.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Méhen kívüli terhesség okai

A méhen kívüli terhesség okai nem ismertek pontosan. Hormonális egyensúlyhiány vagy a megtermékenyített petesejt rendellenes fejlődése is szerepet játszhat a kialakulásában. A méhen kívüli terhesség leggyakoribb típusa, amikor a petevezeték falába ágyazódik be az embrió; akkor következik be, amikor a megtermékenyített petesejt elakad a méhbe vezető úton. Ez gyakran azért van, mert a petevezeték gyulladás miatt sérült vagy eldeformálódott.Méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhesség kockázati tényezői, rizikófaktorai

Néhány dolog miatt nagyobb lehet a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek:

 • Korábbi méhen kívüli terhesség.
 • Gyulladás vagy fertőzés: A szexuális úton terjedő fertőzések, például a gonorrhea vagy a chlamidia gyulladást okozhatnak a petevezetékben és más közeli szervekben, és növelhetik a méhen kívüli terhesség kockázatát.
 • Termékenységi kezelések: Egyes kutatások azt sugallják, hogy az in vitro megtermékenyítésen (IVF) vagy hasonló kezeléseken átesett nőknél nagyobb a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek. Maga a meddőség is növelheti a kockázatot.
 • Petevezetékműtét: A zárt vagy sérült petevezeték helyreállítására végzett műtét növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát.
 • Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, spirál) használata: Eközben történő teherbeesés esélye ritka. Ha azonban mégis teherbe esik, miközben spirál van a helyén, nagyobb a valószínűsége, hogy méhen kívüli terhesség lesz.
 • Dohányzás: A cigarettázás közvetlenül a teherbeesés előtt növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát. Minél többet dohányzik, annál nagyobb a kockázat.

Méhen kívüli terhesség megelőzése

A méhen kívüli terhességet nem lehet megelőzni. Egyes nők hajlamosabbak a méhen kívüli terhesség előfordulására, de van néhány módja, hogy csökkentsük a kockázatot:

 • Szexuális úton terjedő fertőzésektől védelem: A szexuális partnerek számának korlátozása és óvszer használata szex közben segít megelőzni a szexuális úton terjedő fertőzéseket, és csökkentheti a kismedencei gyulladás kockázatát.
 • Dohányzás abbahagyása: Ez alapvetően az egészségünk megőrzése miatt is fontos, ha pedig teherbe szeretnénk esni és egészséges kisbabát hozni a világra, akkor különösen.

Méhen kívüli terhesség diagnózisa: terhességi teszt és ultrahangvizsgálat

A méhen kívüli terhesség pontos diagnózisához vérvételre és ultrahangvizsgálatra van szükség. Habár a kismedence fizikális vizsgálata során és a jellegzetes tünetek miatt már gyanakodhatunk méhen kívüli terhességre, megbizonyosodni ultrahang- és vérvizsgálattal lehet. A kismedencei fizikális vizsgálat során azonosítható a fájdalom, érzékenység helye, valamint petevezetékben vagy a petefészekben lévő térfoglalás.

 • Terhességi teszt: A terhesség megléte a boltokban is kapható terhességi tesztekkel bizonyítható, mely a HCG hormon jelenlétét mutatja ki vizeletből. Pontosabb eredményt ad, ha a hormon szintjét vérvétellel nézzük meg, amit az orvos a vizsgálat során el is rendel minden terhesség kapcsán. a HCG hormon szintje megemelkedik a terhesség alatt. Ezt a vérvizsgálatot néhány naponta meg lehet ismételni, amíg az ultrahangvizsgálat meg nem erősíti vagy ki nem zárja a méhen kívüli terhességet. Az ultrahang vizsgálattal ugyanis általában körülbelül öt-hat héttel a fogantatás után látható a magzat méhen belül vagy méhen kívüli terhesség esetében is.
 • Egyéb vérvizsgálatok: A HCG hormonszint ellenőrzésen kívül teljes vérkép vizsgálatot is végeznek, hogy ellenőrizzék pl. a vérszegénységet. Ha méhen kívüli terhességet diagnosztizáltak, vércsoport ellenőrzésre is szükség lehet. Ez egy biztonsági intézkedés, arra az esetre, ha transzfúzióra lenne szüksége majd a műtét során az esetleges nagy vérveszteség miatt.
 • Ultrahang: Ha a terhesség bizonyított, ultrahanggal mindenképp ellenőrizni kell a pontos helyét. Ugyanis a HCG hormon nem a méhből szabadul fel, méhen kívüli terhesség esetén is megemelkedik a szintje. Az ultrahang lehetővé teszi, hogy lássuk az embrió helyét. Az ultrahang vizsgálat gyors, biztonságos, megbízható, teljesen fájdalommentes eljárás. További nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, széles körben elérhető. Pont ezek miatt az orvosok kedvelt képalkotó eljárása az ultrahang.  A vizsgálat során hanghullámok segítségével képek készülnek a kismedencei területről. Ultrahang vizsgálat során elsőként egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, ez az anyag segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. Az ultrahang fej összegyűjti a visszaverődő hangokat, amikből a számítógép létrehozza a képet. Így képet kaphatunk a kismedencei szervekről, valamint arról is, hogy a magzat hova ágyazódott be pontosan: méhen belül helyzekedik el vagy méhen kívüli terhesség áll fent. Az ultrahang vizsgálat történhet a hasfalon keresztül és a vaginán keresztül is. A hasi ultrahangvizsgálat során az ultrahang fejet a has felett mozgatják, a terhesség megerősítésére vagy a belső vérzés értékelésére használható. A vaginán keresztüli, transzvaginális ultrahang során látható a terhesség pontos helye. Ehhez a vizsgálathoz egy pálcaszerű eszközt helyeznek a hüvelybe. Hanghullámok segítségével képek készülnek a méhről, a petefészkekről és a petevezetékekről. Így látható részletesebben, hogy hol történt a beágyazódás: méhen belüli vagy méhen kívüli terhesség.
  Kapcsolódó cikkünk

  Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

  A gyulladásos bélbetegségek sok ember életét megkeserítik, azonban tüneteik nem mindig specifikusak, több más kóros állapotra is utalhatnak. Éppen ezért fontos annak tisztázása, mi is okozza az olyan panaszokat, mint a hasi görcsök, hasmenés, fogyás, hiszen a megfelelő terápia a pontos diagnózis függvénye. Az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon milyen helye van a has ultrahangos vizsgálatának a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában.  

Méhen kívüli terhesség kezelése

A megtermékenyített petesejt nem tud normálisan kifejlődni a méhen kívül. Az életveszélyes szövődmények megelőzése érdekében a méhen kívüli szövetet el kell távolítani. A tünetektől és a méhen kívüli terhesség felfedezésének időpontjától függően ez történhet gyógyszeres kezeléssel, laparoszkópos műtéttel vagy hasi műtéttel.

 • Gyógyszeres kezelés: A korán felismert, vérzés nélküli méhen kívüli terhességet leggyakrabban a metotrexát nevű gyógyszerrel kezelik. Ez a gyógyszer megállítja a sejtek növekedését és feloldja a meglévő sejteket. A gyógyszert injekció formájában adják be. Nagyon fontos, hogy a kezelés előtt biztos legyen a méhen kívüli terhesség diagnózisa, valamint a kezelés után is meg kell győződni a sikerességéről. Az injekció beadása után újabb HCG-tesztre lesz szükség rendel el, hogy megállapítsa a kezelés hatásosságát, a méhen kívüli terhesség megszűnését.
 • Laparoszkópos eljárások: Egyes méhen kívüli terhességek kezelésére laparoszkópos műtéti eljárást is alkalmaznak.  Ezek közé tartoznak a salpingosztómia és a salpingektómia. Ezeknél az eljárásoknál egy kis bemetszést ejtenek a hasfalon, a köldök közelében vagy a köldökben, amelyen keresztül az orvos be tud nézni egy eszközzel a hasüregbe. Az eszköz fel van szerelve egy kamerával és fénnyel, valamint különböző fogók, csipeszek segítségével műtét is végezhető azon az apró lyukon keresztül.  A salpingosztómia során a méhen kívüli terhességet eltávolítják, és hagyják, hogy a petevezeték magától meggyógyuljon. A salpingektómia során a méhen kívüli terhességet és a petevezetéket is eltávolítják. Az, hogy melyik eljárásra kerül sor, a vérzés és a károsodás mértékétől függ, valamint attól, hogy a petevezeték megrepedt-e már. Az is tényező, hogy a másik petevezeték normális-e, vagy korábbi károsodásra utaló jeleket mutat.
 • Sürgősségi műtét: Ha a méhen kívüli terhesség erős vérzést okoz, előfordulhat, hogy sürgősségi műtétre van szüksége. Ez történhet szintén laparoszkópiásan is, vagy nyílt hasüregi műtéttel. A petevezeték itt is megmenthető lehet, azonban már megrepedt formájában el kell távolítani.

  Téma szakértői

  Dr. Horváth Barnabás

  Dr. Horváth Barnabás

  emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
  Dr. Bánhegyi Barbara

  Dr. Bánhegyi Barbara

  pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
  Dr. Csemez Imre

  Dr. Csemez Imre

  hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK