A gyereknél is keletkezhet vesekő

A gyereknél is keletkezhet vesekő

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.12.02 21:33

Görcsös, késszúrásszerű alhasi fájdalom és véres vizelet- ezek a vesekő tünetei is lehetnek, ami leggyakrabban a felnőtteket sújtsa. Ám tévedés azt hinni, hogy kizárólag őket érinti a probléma, hiszen tanulmányok szerint gyermeknél, sőt már újszülötteknél is előfordul. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa szerint az ultrahang diagnosztikának hála azonban gyorsan fény derülhet a betegségre, így a kezelés minél hamarabb elkezdődhet.

Így alakul ki a vesekő

A vese fő feladata a szervezet számára felesleges anyagok kiválasztása, melyek a vizelettel oldott állapotban távoznak. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos anyagokból olyan nagy mennyiség van jelen a vizeletben, hogy az már nem képes feloldódni. Ennek oka szerteágazó lehet, pl. anyagcserezavar, veseprobléma, krónikus húgyúti fertőzés, de akár mozgáshiány, egészségtelen étkezés, illetve kevés folyadékfogyasztás is. Maga a vesekő kemény, kristályos szerkezetű anyag, melyet legtöbbször elsősorban kalcium-oxolát alkot, ami a vizeletben kicsapódik, de felépülhet többek között húgysavból vagy cisztinből is. Méretét tekintve az 1-2 mm-től több centiméterig is terjedhet, és kialakulhat csak az egyik, de akár mindkét vesében is.

Egyre gyakoribb a gyerekeknél

Sokan úgy gondolják, hogy a vesekövesség egyedül a felnőttek problémája, ám egyáltalán nem ritka, amikor gyermekeknél – akár csecsemőknél - diagnosztizálják. Sőt, tanulmányok szerint a túlzott sófogyasztás, a gyorséttermek, a mozgásszegény életmód és a kevés folyadékfogyasztás miatt egyre gyakrabban fordul elő náluk. Amíg még kis méretűek, nem biztos, hogy nagy fájdalmakat okoznak, így van, hogy nem ismerik fel idejében a problémát, ám a vissza-visszatérő húgyúti fertőzések jelzésértékűek lehetnek- mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

A vesekő tünetei:Vesekő diagnosztizálása ultrahanggal - Ultrahangközpont

  • hasi görcs
  • fájdalmas vizelés
  • vizelési nehézség
  • derékfájás
  • véres vizelet
  • hányinger/hányás
  • húgyúti fertőzés

Ultrahanggal a diagnózis könnyen felállítható

Amennyiben gyermeke a fent említett tünetekre panaszkodik, akkor érdemes hasi ultrahang vizsgálattal megbizonyosodni arról, mi is okozza a panaszokat. Maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes, és nem igényel előkészületeket, arra viszont fontos ügyelni, hogy előtte 2-3 órával a gyerek ne étkezzen, ám igyon - de ne szénsavas italt-, továbbá, hogy telt legyen a hólyag!

A vizsgálat lényege, hogy az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkező visszhangot pedig képpé lehet alakítani. Ultrahanggal a szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható, így a vesekövek is egyértelműen kivehetőek.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata