Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.04.14 17:55

A gyermekeknél a csípő ultrahang a fizikális vizsgálat mellett fontos egy esetleges csípőficam felderítésére. Hogy mikor érdemes elvégeztetni és hogy miből áll a vizsgálat, azt Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa mondta el.

Csípőficam

A csípőficam/csípő diszplázia- a leggyakoribb veleszületett rendellenességnek számít, melynek során a combcsont nem képes stabilan a csípőízületi vápába illeszkedni, mivel ez a vápa nem fejlődött ki jól, így túl lapos. A probléma gyakran családi halmozódást mutat, vagyis öröklődhet. Nagyobb eséllyel fordul elő lányoknál, azoknál, akik farfekvéssel születtek, valamint a születés után a csípő szabad mozgásának akadályozása (pl. túl szoros pólyázás) is kiválthatja az állapotot. Leggyakoribb tünete, hogy a combokon lévő bőrredők asszimmetrikusak egymáshoz viszonyítva, ha az egyik láb rövidebbnek tűnik, valamint lábterpesztéskor, körzéskor nem mozog a normál tartományban a végtag. Fontos, hogy hamar diagnosztizálásra kerüljön a probléma, hogy még idejében el lehessen kezdeni a kezelést. Ha ez elmarad, úgy még egészen fiatalon porckopás lép fel.

A csípő ultrahang szerepe a szűrésben

csípő ultrahangA gyerekorvosok kötelezően szűrik a gyermekeket csípőficamra- speciális fogásokkal átmozgatják a gyermek alsó végtagjait. Ultrahangos vizsgálatra akkor van szükség, ha az említett tüneteket tapasztalja gyermekén, ha a fizikális vizsgálat alapján a gyermekorvos/védőnő szerint indokolt, illetve fokozott rizikó esetén (családban volt már hasonló, farfekvés, ikerterhesség). Ha az anamnézis és a fizikai vizsgálat alapján komoly gyanú van csípőficamra, akkor gyermekortopédiai vizsgálat javasolt. Amennyiben gyermekortopéd szakorvos belátható időn belül nem elérhető, akkor gyermekradiológus által végzett csípő ultrahang vizsgálat javasolt. Ez csupán pár percet vesz igénybe, semmilyen előkészületet nem igényel, és teljes egészében fájdalommentes. Az ultrahangos vizsgálat során jobban szemügyre lehet venni a combcsont és az ízületi vápa elhelyezkedését, formáját, érettségét- mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

Kezelési lehetőségek

Kisebb fokú probléma észlelése esetén legtöbbször ún. terpesznadrágot/terpeszpelenkát szükséges feladni a gyermekre. Ez segít abban, hogy a combcsont feje megfelelően helyezkedjen el a vápában, míg az elégségesen kifejlődik. Súlyosabb csípőficam esetén nem kerülhető el a gyermekortopéd szakorvosi vizsgálat, aki eldönti a további terápiát. Szükség lehet Pavlik-kengyel viselésére, ami bár ijesztően néz ki, ám a gyermekeket nem szokta zavarni, nem jár kellemetlenséggel. Szerencsére ezen kezelési módszerek az esetek többségében meghozzák a gyógyulást, így csak nagyon ritka, amikor műtéti beavatkozás indokolt.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális szakértelem

Nagyon kedves és segítőkész asszisztensek fogadtak a vizsgálat előtt. A doktonő szakértelmével maximálisan elégedett vagyok. Ismerős ajánlotta Kövi doktornőt és örülök, hogy hozzákerültem. 

További vélemények

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

Prima Medica Egészségközpontok