Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2024.05.13 09:56

A gyermekeknél a csípő ultrahang a fizikális vizsgálat mellett fontos egy esetleges csípőficam felderítésére. Hogy mikor érdemes elvégeztetni és hogy miből áll a vizsgálat, azt Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa mondta el.

Online Bejelentkezés

Dr. Bánhegyi Barbara

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Csípőficam

A csípőficam/csípő diszplázia- a leggyakoribb veleszületett rendellenességnek számít, melynek során a combcsont nem képes stabilan a csípőízületi vápába illeszkedni, mivel ez a vápa nem fejlődött ki jól, így túl lapos. A probléma gyakran családi halmozódást mutat, vagyis öröklődhet. Nagyobb eséllyel fordul elő lányoknál, azoknál, akik farfekvéssel születtek, valamint a születés után a csípő szabad mozgásának akadályozása (pl. túl szoros pólyázás) is kiválthatja az állapotot. Leggyakoribb tünete, hogy a combokon lévő bőrredők asszimmetrikusak egymáshoz viszonyítva, ha az egyik láb rövidebbnek tűnik, valamint lábterpesztéskor, körzéskor nem mozog a normál tartományban a végtag. Fontos, hogy hamar diagnosztizálásra kerüljön a probléma, hogy még idejében el lehessen kezdeni a kezelést. Ha ez elmarad, úgy még egészen fiatalon porckopás lép fel.

A csípő ultrahang szerepe a szűrésben

Csípőízületi ultrahang gyermekkorbanA gyerekorvosok kötelezően szűrik a gyermekeket csípőficamra- speciális fogásokkal átmozgatják a gyermek alsó végtagjait. Ultrahangos vizsgálatra akkor van szükség, ha az említett tüneteket tapasztalja gyermekén, ha a fizikális vizsgálat alapján a gyermekorvos/védőnő szerint indokolt, illetve fokozott rizikó esetén (családban volt már hasonló, farfekvés, ikerterhesség). Ha az anamnézis és a fizikai vizsgálat alapján komoly gyanú van csípőficamra, akkor gyermekortopédiai vizsgálat javasolt. Amennyiben gyermekortopéd szakorvos belátható időn belül nem elérhető, akkor gyermekradiológus által végzett csípő ultrahang vizsgálat javasolt. Ez csupán pár percet vesz igénybe, semmilyen előkészületet nem igényel, és teljes egészében fájdalommentes. Az ultrahangos vizsgálat során jobban szemügyre lehet venni a combcsont és az ízületi vápa elhelyezkedését, formáját, érettségét- mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa.

Kezelési lehetőségek

Kisebb fokú probléma észlelése esetén legtöbbször ún. terpesznadrágot/terpeszpelenkát szükséges feladni a gyermekre. Ez segít abban, hogy a combcsont feje megfelelően helyezkedjen el a vápában, míg az elégségesen kifejlődik. Súlyosabb csípőficam esetén nem kerülhető el a gyermekortopéd szakorvosi vizsgálat, aki eldönti a további terápiát. Szükség lehet Pavlik-kengyel viselésére, ami bár ijesztően néz ki, ám a gyermekeket nem szokta zavarni, nem jár kellemetlenséggel. Szerencsére ezen kezelési módszerek az esetek többségében meghozzák a gyógyulást, így csak nagyon ritka, amikor műtéti beavatkozás indokolt.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és gyors

Nagyon elégedett vagyok Kövi Rita doktornővel. A vizsgálatot igazán alaposan de gyorsan elvégezte. A kérdéseimre körültekintő válaszokat kaptam. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata