Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2024.04.19 08:05

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A fájdalmatlan és sugárterheléssel nem járó képalkotó eljárásról beszélt dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa.

A legkisebbeknek az ultrahang egy fontos és kényelmes vizsgálat

A csecsemőköri hármas szűrés a korai kezelés eszköze.Az ultrahang vizsgálat minden korosztály számára gyors, kényelmes és sugárterheléssel nem járó képalkotási lehetőség. Ez utóbbi tulajdonság pedig különösen fontos a csecsemőknél, akik még rendkívül érzékenyek. Ez a fajta szűrés azért fontos, mert az eltérések egy része csak a születés után manifesztálódik, és a szülés során is történhet olyasmi, ami befolyásolja az eredményt. Az ultrahangos vizsgálatnak további nagy előnye például az MR-rel és a CT-vel szemben, hogy kevésbé befolyásolja a kép minőségét, ha a baba nem mozdulatlan a vizsgálat alatt - márpedig erre van esély.
- Mindazonáltal arra törekszünk a szülővel együtt, hogy a csecsemő minél nyugodtabban viselje a vizsgálatot, igyekszünk olyan körülményeket teremteni és olyan kommunikációt alkalmazni, hogy kényelmesen, viszonylag gyorsan elvégezhessük a szűrést – hangsúlyozza Kövi doktornő. – Ráadásul a nagyobbak hasi ultrahangja előtt szükséges éhgyomor csecsemőknél nem feltétel, sőt, ha a vizsgálat előtt eszik a pici, még zökkenőmentesebb lehet az ultrahang.

Mikorra érdemes időzíteni?

Ez az úgynevezett hármas szűrés azért fontos a csecsemőknél, mert több olyan betegség korai felfedezésére alkalmas, amelyek nem feltétlenül járnak tünetekkel. A korai felfedezés mellett azért is kell viszonylag kicsi korra, 6-10 hetes kor körülre időzíteni a vizsgálatot, mert a kutacs záródása előtt lehet elvégezni az agy áttekintését. Az esetleges veseproblémák, mellékvese vérzések, máj- epeút eltérések minél koraibb felfedezése sokszor lehetővé teszi, hogy a betegségeket még a kialakulásuk, súlyosbodásuk előtt meggyógyítsák. A csípőficam időbeni észlelése is későbbi problémák megelőzését teszi lehetővé.

Mi látható a hasi-, a csípő- és a koponya ultrahangon?

  • Csípő ultrahang

A csípőrendellenességek csecsemőkori szűrése régóta az orvostudomány fókuszában van, hiszen a csípőficam és a csípődiszplázia megelőzése korai felfedezéssel lehetséges, ha a bicegve járó nagyobb gyermek kerül orvoshoz, akkor már csak korrigálásra van lehetőség. Éppen ezért a csípőultrahang az a vizsgálat, amellyel még a járás előtti fázisban láthatóvá válhat minden olyan eltérés, amelynek kezelése megelőzheti a problémát. Ha az ultrahangos orvos ezeket felfedezi, ortopéd szakorvoshoz irányítja a szülőket a babával, aki eldöntheti, hogy például kengyellel, terpesz-pelenkával vagy más módon kezelendő-e a probléma.

  • Hasi ultrahang

A csípő, a has és a koponya ultrahang fontos a csecsemőknél.Sok esetben a csecsemők rutin vizsgálatakor a gyermekorvos vagy a védőnő hívja fel a figyelmet olyan problémákra, amelyeknek utána kell járni. Jellemzően ilyen lehet a nem múló sárgaság, a csecsemőkori reflux vagy egy tapintható sérv. Ezen tünetek ultrahangos kivizsgálásával gyorsan születhet diagnózis és megkezdődhet a kezelés. Ugyanez igaz az olyan tünettel nem járó állapotokra, amelyek leginkább a májat, az epeutakat, a vesét, a mellékvesét érinthetik, hiszen, ha a konzervatív vagy sebészi eljárással korán rendeznek egy tágulatot, szűkületet vagy más eltérést, akár végérvényesen is megoldódhat a probléma.   

  • Koponya ultrahang

A csecsemők agyi vizsgálata még nyitott kutacs mellett lehetővé teszi, hogy olyan fejlődési rendellenességek, eltérések, esetleges vérzések, daganatok legyenek diagnosztizálhatók, amelyek kezelését minél előbb el kell kezdeni.

- Az esetek döntő részében a hármas szűrés megnyugtatásul szolgál a szülőknek, hogy minden rendben van, illetve az eredmények birtokában viszonylag gyakran megkezdhetők olyan eltérések korrigálása, mint például egy csípőprobléma – foglalja össze dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa. – Ha pedig a diagnózis következtében a szakorvos kezelést rendel el, annak eredményessége is jól követhető, ellenőrizhető a korlátlanul ismételhető ultrahang vizsgálattal.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK