Hasnyálmirigy daganat - mikor van szükség aspirációs citológiára?

Hasnyálmirigy daganat - mikor van szükség aspirációs citológiára?

Módosítva: 2024.04.09 11:55

A hasnyálmirigy daganat sokszor késői stádiumban okoz csak tüneteket, így a megfelelő diagnosztikus vizsgálatok elvégzése kiemelten fontos az időbe történő felismerés végett. Hasnyálmirigy daganat esetén az ultrahang, CT, MR vizsgálaton túl az aspirációs citológia is fontos szerepet tölt be.

Hasnyálmirigy daganat - Tartalom

Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat tünetei

Hasnyálmirigy daganat kivizsgálása

Mikor van szükség aspirációs citológiára hasnyálmirigy daganat esetén?

Miért jó aspirációs citológia hasnyálmirigy daganat esetén?

Hasnyálmirigy daganat kezelése

Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat egy daganatos elváltozás, amely a hasnyálmirigy sejtjeiből indul ki és különböző típusú lehet.A daganatok lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak ami függ a daganat méretétől, invazivitásától és az áttétektől is. A hasnyálmirigy daganatok gyakran csak késői stádiumban okoznak tüneteket, ami megnehezíti az időben történő diagnózist és kezelést.Aspiracios

Hasnyálmirigy daganat tünetei

A hasnyálmirigy daganatok tünetei általában csak késői stádiumban jelentkeznek, amikor a daganat már viszonylag nagyra megnőtt vagy áttéteket képzett. Ezek a tünetek sokszínűek lehetnek, és nem kifejezetten specifikusak, ami azt jelenti, hogy más betegségek is okozhatják őket. Néhány gyakori tünet a hasnyálmirigy daganat esetén az alábbiak is:

 • Fájdalom a hasban: Ez a leggyakoribb tünet, különösen a hasnyálmirigy fejében kialakuló daganatok esetén. A fájdalom általában állandó vagy fokozatosan súlyosbodó, és a hátba, a bordák alá vagy a mellkasba is kisugározhat, így könnyen összetéveszhető más betegségekkel
 • Súlycsökkenés: A betegek jelentős súlycsökkenést tapasztalhatnak anélkül, hogy tudnák, mi az oka. Ez a tünet általában akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy daganat előrehaladott stádiumba kerül, és az étvágytalanság vagy az evés után jelentkező fájdalom miatt kevesebbet esznek.
 • Sárgaság: A sárgaság (icterus) akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy daganat nyomást gyakorol a közeli epevezetékekre, megakadályozva az epe kiáramlását a májból. Ennek eredményeként a bőr és a szemfehérjék sárgává válnak, és a vizelet sötétebbé válik. A hasnyálmirigydaganat gyakran a sárgaság miatt kerül felismerésre.
 • Émelygés és hányás: Ezek a tünetek akkor fordulhatnak elő, ha a hasnyálmirigy daganat nyomást gyakorol a gyomorra vagy a belekre, megzavarva a normális emésztést és a táplálék felszívódását.
 • Étvágytalanság: A hasnyálmirigy daganatban szenvedő betegek gyakran elveszítik étvágyukat vagy észrevétlenül kevesebbet esznek, ami hozzájárul a súlycsökkenéshez.
 • Érzelmi változások: Néhány beteg érzelmi változásokat tapasztalhat, mint például depressziót vagy szorongást, amelyek részben a betegséggel kapcsolatos stresszből erednek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak, és más betegségek is okozhatják őket, nem csak a hasnyálmirigy daganat. Ha bármelyik tünet jelentkezik, különösen hosszabb ideig vagy súlyosbodik, fontos, hogy forduljon orvoshoz a hasnyálmirigy daganat megfelelő kezelése érdekében. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a hasnyálmirigy daganatokkal kapcsolatos túlélés szempontjából.

Hasnyálmirigy daganat kivizsgálása

A hasnyálmirigy daganat kivizsgálása fontos lépés a megfelelő diagnózis és kezelés meghatározásában. A hasnyálmirigy daganatok diagnosztizálása során általában az alábbi lépéseket teszik meg. Először is az orvos kikérdezi Önt a tüneteiről, az egészségi állapotáról és az esetleges korábbi betegségekről vagy családi anamnézisről. Az anamnézis felvétele után a fizikális vizsgálat során az orvos különös figyelmet fordít a hasnyálmirigy daganat jellemző megjelenésére, úgymint a hasnyálmirigy daganat okozta sárgaság (icterus), érzékeny hasi környék, hasi fájdalom, ami nem görcsös, illetve kóros soványság, alultápláltság. Mint minden más daganatos megbetegedés esetén, hasnyálmirigy daganat esetén is fontos szerepet játszanak a laboratóriumi vizsgálatok. A vér- és vizeletvizsgálatok segítségével az orvos megvizsgálja bizonyos markerek szintjét, amelyek segíthetnek a hasnyálmirigy daganat kimutatásában vagy megfigyelésében. Például a CA 19-9 marker gyakran emelkedett a hasnyálmirigy daganat esetén. A vérvizsgálaton túl, egyes képalkotó vizsgálatok segítenek a hasnyálmirigy daganat pontos helyének és méretének meghatározásában. Ilyen vizsgálatok lehetnek a hasi ultrahang, CT, MRI vagy PET, amelyek fontos szerepet játszanak a hasnyálmirigy daganat felismerésében és leírásában is. Ezentúl a biopszia játszik még fontos szerepet hasnyálmirigy daganat esetén. Biopszia során egy kis szövetmintát vesznek a hasnyálmirigy daganatból, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározzák annak típusát és a sejtek jellemzőit. Ez egy invazív eljárás, és lehet szükség van CT vagy ultrahang segítségével irányított biopsziára. Az endoszkópos retrográd kolangiopancreatographia (ERCP) vagy az endoszkópos ultrahang (EUS) olyan vizsgálatok, amelyek során egy hajlékony endoszkópot helyeznek a gyomorba vagy a belekbe, hogy megvizsgálják a hasnyálmirigyet és az epeutakat. Ezek az eljárások lehetővé teszik a hasnyálmirigy daganat közelebbi vizsgálatát és a szövetmintavételt is. Egyes esetekben molekuláris vizsgálatokat végeznek a hasnyálmirigy daganat sejtjeiben, hogy meghatározzák a genetikai mutációkat vagy más molekuláris jellemzőket, amelyek befolyásolják a kezelést illetve a prognózist is.

Fontos megjegyezni, hogy a diagnosztikai folyamat egyénenként változhat, és az orvos az egyedi tünetek és klinikai jellemzők alapján dönt a hasnyálmirigy daganat esetén alkalmazandó vizsgálatokról és eljárásokról. A megfelelő diagnózis és kezelés érdekében fontos az orvossal való együttműködés és az előírt vizsgálatokon való részvétel a hasnyálmirigy daganat lehető legsikeresebb gyógyításának érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, így sokan másnak tudják be a kellemetlen tüneteket. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Mikor van szükség aspirációs citológiára hasnyálmirigy daganat esetén?

A citológiai vizsgálat hasnyálmirigy daganat esetén általában akkor szükséges, amikor a képalkotó vizsgálatok (például CT vagy MRI) nem biztosítanak egyértelmű választ a hasnyálmirigy daganat jellegére, vagy amikor nagy szükség van a hasnyálmirigy daganat pontos típusának meghatározására. A citológia során szövetmintát vesznek a hasnyálmirigy daganat vagy annak környékéről, és azt mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá.

A citológiai vizsgálat során végzett finomtű-aspirációs citológia (FNAC) vagy finomtű-biopszia (FNB) olyan eljárások, amelyek során egy vékony tűvel szövetmintát vesznek a daganatból. Ez általában ultrahang vagy CT vezérelte eljárással történik, hogy pontosan célozzák meg a hasnyálmirigy daganat sejtjeit. A szövetmintát utána patológus vizsgálja mikroszkóp alatt, hogy megállapítsa a sejtek szerkezetét, alakját és egyéb jellemzőit.

A citológiai vizsgálat kifejezetten hasznos lehet hasnyálmirigy esetén az alábbiakban:

 • Hasnyálmirigy daganat típusának meghatározása: A citológiai vizsgálat segít a hasnyálmirigy daganat pontos típusának, például az adenocarcinoma azonosításában.
 • Hasnyálmirigy daganat stádiumának meghatározása: A citológiai vizsgálat segít abban, hogy meghatározzák a daganat stádiumát és méretét, ami segít a hasnyálmirigy daganat optimális kezelési tervének kidolgozásában.
 • Hasnyálmirigy daganat metasztázisainak kimutatása: A citológiai vizsgálat segít abban, hogy megállapítsák, adott-e a hasnyálmirigy daganat áttétet, vagyis kiterjedt-e más szervekre vagy szövetekre.
 • Kezelési terv kidolgozása: A citológiai eredmények alapján az onko team megtervezi a megfelelő kezelési tervet, például sebészeti eltávolítást, kemoterápiát vagy sugárkezelést.

Összességében a citológiai vizsgálat segít a pontosabb diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztásában a hasnyálmirigy daganatok esetén, különösen amikor más vizsgálatok nem nyújtanak elegendő információt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért jó aspirációs citológia hasnyálmirigy daganat esetén?

Az aspirációs citológia, vagy vékonytű-aspirációs citológia (FNAC), hasnyálmirigy daganat esetén több szempontból is fontos és hasznos vizsgálati módszer:

 • Gyors eredmények: Az aspirációs citológia gyors eredményeket szolgáltat. A minta gyűjtése és vizsgálata általában relatíve gyorsan elvégezhető, így az orvosok hamarabb kaphatnak információt a hasnyálmirigy daganat jellegéről.
 • Minimálisan invazív eljárás: Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív eljárás, amely során egy vékony tűvel vesznek szövetmintát a hasnyálmirigy daganatból vagy annak környékéről. Ez azt jelenti, hogy ez kevésbé terheli a beteget, mint például egy sebészeti biopszia, és általában gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.
 • Pontosság: Az aspirációs citológia pontos a hasnyálmirigy daganat típusának és stádiumának meghatározásában. A mintákat mikroszkóp alatt vizsgálják meg, hogy megállapítsák a hasnyálmirigy daganat sejtjeinek jellegzetességeit és az esetleges rákos sejtek jelenlétét.
 • Tájékoztató jelleg: Az aspirációs citológiai eredmények segítenek az onkoteamnek abban, hogy tájékozott döntést hozzon a megfelelő kezelési tervről. Az eredmények alapján lehetőség van a sebészeti eltávolítás, kemoterápia vagy sugárkezelés szükségességének megítélésére hasnyálmirigy daganat esetén.
 • Elősegíti a megfelelő terápia kiválasztását: Az aspirációs citológia segít az orvosnak abban, hogy megfelelő terápiás stratégiát válasszon a beteg számára. Például a hasnyálmirigy daganat típusától és stádiumától függően eldönthetik, hogy sebészeti beavatkozásra vagy kemoterápiára van-e szükség.

Összességében az aspirációs citológia fontos és hasznos eszköz a hasnyálmirigy daganat diagnosztizálásában és kezelésében. Segíti az orvosokat a gyors és pontos diagnózis felállításában, ami kulcsfontosságú a hasnyálmirigy megfelelő terápiájának megkezdéséhez.

Hasnyálmirigy daganat kezelése 

A hasnyálmirigy daganat kezelése általában az alábbi módszerek egy vagy több kombinációját foglalja magában:

 • Sebészeti eltávolítás: Ha a hasnyálmirigy daganat operálható, a sebészeti eltávolítás (pancreatoduodenectomia vagy distális pancreasectomia) az elsődleges kezelés. Ez a módszer azonban csak akkor lehetséges, ha a hasnyálmirigy daganat korán diagnosztizálva lett és még nem terjedt át a hasnyálmirigy daganat körüli szövetekre.
 • Kemoterápia: A kemoterápia daganatellenes gyógyszereket használ a daganat sejtjeinek elpusztítására vagy növekedésük lassítására. Gyakran alkalmazzák műtét előtt (neoadjuváns) vagy utána (adjuváns) a hasnyálmirigy daganat további kezelésére.
 • Sugárkezelés: A sugárkezelés magas energiájú sugárzást használ a hasnyálmirigy daganat sejtjeinek elpusztítására vagy méretük csökkentésére. Gyakran alkalmazzák a hasnyálmirigy daganat műtéti eltávolítása előtt vagy után, vagy a hasnyálmirigy okozta tünetek enyhítésére.
 • Célzott terápia: Ez olyan gyógyszereket jelent, amelyek specifikusan a hasnyálmirigy daganat sejtjeire hatnak, anélkül hogy károsítanák az egészséges sejteket.
 • Immunterápia: Az immunterápia egy olyan kezelés, amely stimulálja a beteg immunrendszerét, hogy felismerje és támadja meg a daganatsejteket, így a hasnyálmirigy daganat növekedését, terjedését akadályozza.

A kezelési tervet az orvos a hasnyálmirigy daganat típusa, stádiuma és az egyéni egészségi állapot alapján határozza meg. Fontos a multidiszciplináris megközelítés, amelyben onkológusok, sebészek, sugárterapeuták és más szakemberek dolgoznak együtt a legjobb eredmény eléréséért a hasnyálmirigy daganat leküzdésének érdekében.

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok