Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Módosítva: 2024.01.30 14:46

A vállízület fájdalma gyakori problémának számít, amelynek okai között említhetünk gyulladást, túlerőltetést, sérülést vagy akár lelki eredetű panaszokat is. Az átlátható diagnózis felállításában és a célirányos kezelésben segít a vállízületi ultrahangvizsgálat.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A nyáktömlő gyulladása

A bursák, a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatóak. Erőteljes terhelés, krónikus betegségek vagy fertőzések következtében a nyáktömlők hártyája gyulladásba kerül, emiatt pedig megnő annak folyadéktartalma. Ezáltal a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség fennállása során az érintett oldalon lévő kar felemelése gyyötrő, csökken a mozgás tartománya, így a beteg nem képes a hagyományos módon terhelni a karját. A kezdetben fellépő fájdalmat és a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben, pihentető tartásban is fennmaradó fájdalom.

Mikor van szükség ízületi ultrahangra?

A képalkotó vizsgálat a különböző típusú vállfájdalmak felismerésében és pontos meghatározásában van segítségünkre. Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám a vállízületi ultrahangos vizsgálat segítségével mozgás közben válnak feltérképezhetővé az:

  • ízületek,
  • nyáktömlők,
  • szalagok,
  • íntapadások,
  • ízületi belhártyák állapotai.

Egy másik előnye a röntgen vizsgálattal szemben, hogy jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is, valamint az adott testrész szabadon mozgatható a vizsgálat során. A váll ultrahangvizsgálata semmilyen előkészületet nem igényel, nem jár ionizáló sugárzással és a legkisebb felfedezhető morfológiai eltérések is láthatóvá válnak általa.

Téma szakértője

Téma szakértője

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!