Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Létrehozva: 2022.10.07 14:24 | Módosítva: 2022.10.16 01:27

A vállízület fájdalma gyakori problémának számít, amelynek okai között említhetünk gyulladást, túlerőltetést, sérülést vagy akár lelki eredetű panaszokat is. Az átlátható diagnózis felállításában és a célirányos kezelésben segít a vállízületi ultrahangvizsgálat.

A nyáktömlő gyulladása

A bursák, a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatóak. Erőteljes terhelés, krónikus betegségek vagy fertőzések következtében a nyáktömlők hártyája gyulladásba kerül, emiatt pedig megnő annak folyadéktartalma. Ezáltal a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség fennállása során az érintett oldalon lévő kar felemelése gyyötrő, csökken a mozgás tartománya, így a beteg nem képes a hagyományos módon terhelni a karját. A kezdetben fellépő fájdalmat és a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben, pihentető tartásban is fennmaradó fájdalom.

Mikor van szükség ízületi ultrahangra?

A képalkotó vizsgálat a különböző típusú vállfájdalmak felismerésében és pontos meghatározásában van segítségünkre. Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám a vállízületi ultrahangos vizsgálat segítségével mozgás közben válnak feltérképezhetővé az:

  • ízületek,
  • nyáktömlők,
  • szalagok,
  • íntapadások,
  • ízületi belhártyák állapotai.

Egy másik előnye a röntgen vizsgálattal szemben, hogy jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is, valamint az adott testrész szabadon mozgatható a vizsgálat során. A váll ultrahangvizsgálata semmilyen előkészületet nem igényel, nem jár ionizáló sugárzással és a legkisebb felfedezhető morfológiai eltérések is láthatóvá válnak általa.

Téma szakértője

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv göbös megbetegedése képezi. Ezen problémák gyakran együtt járnak a mirigy hormontermelő zavarával, ezért alul-vagy túlműködés esetén célszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Hogy miért van szükség a göbök miatt ultrahangra, illetve milyen vizsgálat ...
Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni, hiszen akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek. Szerencsére azonban nem minden csomó rákos elfajulás, gyakran jóindulatú szövetszaporulat, még gyakrabban ciszták állnak a tapintható csomók hátterében. Tapintással nem lehet pontosan ...
Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!