Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Módosítva: 2024.03.14 21:55

A vállízület fájdalma gyakori problémának számít, amelynek okai között említhetünk gyulladást, túlerőltetést, sérülést vagy akár lelki eredetű panaszokat is. Az átlátható diagnózis felállításában és a célirányos kezelésben segít a vállízületi ultrahangvizsgálat.

Vállízületi ultrahang - Tartalom

Vállízületi ultrahang

Vállízületi ultrahang előnyei

Milyen betegségek felismerésére alkalmas a vállízületi ultrahang?

A nyáktömlő gyulladása

Vállízületi ultrahang során felismert betegségek kezelése

Vállízületi ultrahang : kivizsgálás menete

 

Vállízületi ultrahang

A vállízületi ultrahang egy non invazív képalkotó módszer, amelynek célja a vállízület anatómiájának és kóros elváltozásainak részletes kivizsgálása. Ez az eljárás során ultrahang hullámokat használnak az anatómiai struktúrák vizualizálására és a lehetséges patológiás elváltozások, például sérülések vagy gyulladások azonosítására.

A vállízület ultrahanggal történő kivizsgálása során az orvos részletesen kiértékeli a vállízület anatómiáját és különböző struktúráit. Az alábbi anatómiai struktúrák kivizsgálásra alkalmas a vállízületi ultrahang:

Bőr és szubkután rétegek: A vállízületi ultrahang vizsgálat során az első lépés általában a bőr és a szubkután rétegek vizsgálata. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy észlelje a bőr alatti duzzanatokat, elváltozásokat.Ultrahang

Izmok: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi a vállizmok vizsgálatát, beleértve a deltoid, a rotátorköpeny izmai és a vállízület környezetében található egyéb izmokat ia. Az izmok állapotát és vastagságát értékelik, de a vállízületi ultrahang az izomszakadások vagy egyéb sérülések felderítésére is alkalmas. 

Inak és ínpólyák: A vállízületi ultrahang segítségével az orvosok megvizsgálják az inakat és azok körül lévő ínpólyákat, például a rotátorköpeny inait. A vállízületi ultrahang segítségével értékelni lehet az inak vastagságát, struktúráját és integritását. Ezentúl a vállízületi ultrahang az esetleges szakadások, gyulladások vagy egyéb elváltozások felismerésére is alkalmas.

Ínhüvelyek: A vállízületi ultrahang alkalmas az ínhüvelyek vizsgálatára is. Vállízületi ultrahang segítségével az ínhüvelyek állapotát és vastagságát értékelik, de a vállízületi ultrahang az esetleges gyulladások vagy egyéb problémák felismerésére is alkalmas.

Szalagok és ízületi tok: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi a vállízületben található szalagok és az ízületi tok vizsgálatát is. Továbbá a vállízületi ultrahang esetleges szalagszakadások vagy az ízületi tok elváltozásainak felismerésére is alkalmas.

Ízületi felszínek: A vállízületi ultrahang során az orvosok felülről és oldalról is megvizsgálják az ízületi felszíneket. A vállízületi ultrahang segítségével meg lehet vizsgálni az ízületi felszínek integritását, illetve az esetleges ízületi kopásokat, elváltozásokat is fel lehet ismerni.

A vállízületi ultrahang vizsgálat alapos és részletes képet ad a vállízület anatómiájáról és kóros elváltozásairól, ami segít a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. 

Vállízületi ultrahang előnyei

A vállízületi ultrahang számos előnnyel jár a vállízület anatómiájának és kóros elváltozásainak vizsgálatában:

 • Nem invazív: A vállízületi ultrahang egy non-invazív képalkotó vizsgálati módszer, amely nem igényel sebészeti beavatkozást és nem jár sugárterheléssel. Ez minimalizálja a betegség és a fájdalom kockázatát, valamint hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz.
 • Fájdalommentes: A vállízületi ultrahang elvégzése során fájdalommentes. A vállízületi ultrahang különösen fontos lehet azok számára, akik bármiféle fájdalommal járó betegségben szenvednek.
 • Valós idejű képalkotás: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi az orvosok számára, hogy valós idejű képet kapjanak a vállízületről és környékéről. Ez lehetővé teszi a mozgó struktúrák, például az izmok, inak és szalagok vizsgálatát, valamint a dinamikus változások észlelését.
 • Jó térbeli felbontás: A vállízületi ultrahang kiváló térbeli felbontással rendelkezik, ami lehetővé teszi az anatómiai struktúrák részletes vizsgálatát és a kóros elváltozások pontos lokalizálását.
 • Nincs sugárterhelés: A vállízületi ultrahang nem használ ionizáló sugárzást, ezért nincs kockázata a sugárterhelésnek vagy a sugárzással kapcsolatos káros hatásoknak.
 • Költséghatékony: A vállízület ultrahang vizsgálat általában költséghatékonyabb, mint más képalkotó vizsgálati módszerek, például a CT vagy MRI. Ez lehetővé teszi a vállízületi ultrahang széles körű elterjedését és hozzáférhetőségét.

Ezen előnyök kombinációja teszi a vállízületi ultrahang kivizsgálást egy hatékony és megbízható eszközzé a vállízület anatómiájának és kóros elváltozásainak vizsgálatában, és hozzájárul a pontos diagnózis felállításához és megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

Milyen betegségek felismerésére alkalmas a vállízületi ultrahang?

A vállízületi ultrahang sokféle betegség vagy állapot felismerésére alkalmas, beleértve az alábbiakat:

 • Rotátorköpeny sérülések: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi az orvosok számára, hogy vizsgálják és azonosítsák a rotátorköpeny izmainak és inainak sérüléseit, például részleges vagy teljes szakadásokat.
 • Tendinopathiák: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi az orvosok számára, hogy vizsgálják a vállízületben található inak állapotát és azonosítsák a tendinopathiák, vagyis az inak degeneratív elváltozásait.
 • Ínhüvelygyulladások: A vállízületi ultrahang segít az ínhüvelygyulladás felismerésében, amely az ín körüli hüvely gyulladását jelentik. Az ínhüvelygyulladás fájdalmat és kellemetlenséget okoz a vállízület mozgatásakor.
 • Ízületi instabilitás: A vállízületi ultrahang lehetővé teszi az ízületi stabilitás vizsgálatát, és segít az instabilitást okozó inak vagy szalagok azonosításában.
 • Ízületi folyadék felhalmozódás: A vállízületi ultrahang segít a vállízületben található folyadék felhalmozódásának azonosításában és értékelésében. A vállízületi ultrahang során felismert folyadékgyülem eredhet gyulladásból, így fontos az időben történő felismerése.

A fent felsoroltak csak néhány példa a vállízületi ultrahang alkalmazási területeire. A vállízületi ultrahang segít a vállízület különböző betegségeinek diagnosztizálásában és kezelési tervének kidolgozásában.

A nyáktömlő gyulladása

A vállízületi ultrahang fontos szereppel bír a nyáktömlő gyulladásának, úgynevezett bursitisnek a felismerésében is.A bursák, a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatóak. Erőteljes terhelés, krónikus betegségek vagy fertőzések következtében a nyáktömlők hártyája gyulladásba kerül, emiatt pedig megnő annak folyadéktartalma. Ezáltal a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség fennállása során az érintett oldalon lévő kar felemelése gyötrő, csökken a mozgás tartománya, így a beteg nem képes a hagyományos módon terhelni a karját. A kezdetben fellépő fájdalmat és a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben, pihentető tartásban is fennmaradó fájdalom.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vállízületi ultrahang során felismert betegségek kezelése

A vállízületi ultrahang során felismert betegségek kezelése általában a diagnosztikai eredményektől, a betegség súlyosságától és a beteg egyéni állapotától függ. A kezelési tervet az orvos egyénileg állítja össze a beteg számára a vállízületi ultrahang kivizsgáláson kapott kép alapján. Néhány gyakori vállízületi ultrahang során felismert betegség és azok kezelési lehetőségei közé tartoznak az alábbiak is.

 • Rotátorköpeny sérülések: A vállízületi ultrahang során felismert részleges vagy teljes rotátorköpeny szakadást gyakran sebészeti beavatkozással kezelik, például rekonstrukciós műtéttel. A műtétet általában fizioterápia és rehabilitáció követi, hogy visszaállítsák a vállízület mozgástartományát és erősségét.
 • Bursitis: A vállízületi ultrahang során felismert bursitis gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, jégterápiával és pihentetéssel kezelhető. Gyakran fizikoterápia és izomlazító gyakorlatok is ajánlottak a vállízület mozgékonyságának és erősségének helyreállítására.
 • Tendinopathiák: A vállízületi ultrahang során felismert tendinopathiákat általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, fizikoterápiával és speciális terápiás gyakorlatok alkalmazásával kezelik. Ritkább esetekben, ha a konzervatív kezelés nem hatásos, injekciós terápia vagy sebészeti beavatkozás is szóba jöhet a vállízületi ultrahang során felismert tendinopathia kezelésére.
 • Ínhüvelygyulladások: A vállízületi ultrahang során felismert ínhüvelygyulladások kezeléseként leggyakrabban pihenést, gyulladáscsökkentő gyógyszereket és jégterápiát alkalmaznak. Gyakran hatékony lehet az injekció terápia is a vállízületi ultrahang során felismert ínhüvelygyulladás kezelésére.
 • Ízületi instabilitás: A vállízületi ultrahang során felismert ízületi instabilitást általában fizioterápia, izomerősítő gyakorlatok és stabilizációs gyakorlatok segítségével kezelik. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.

Fontos megjegyezni, hogy minden kezelési tervet az orvos egyénileg állít össze a beteg számára, figyelembe véve az adott állapotot, a beteg egyedi szükségleteit és az elvárásokat. A rendszeres konzultáció és az orvos által javasolt terápiák betartása segíthet a gyógyulásban és a vállízületi problémák kezelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Az ultrahang segíthet kideríteni, gyulladásos bélbetegség miatt fáj-e a hasa

A gyulladásos bélbetegségek sok ember életét megkeserítik, azonban tüneteik nem mindig specifikusak, több más kóros állapotra is utalhatnak. Éppen ezért fontos annak tisztázása, mi is okozza az olyan panaszokat, mint a hasi görcsök, hasmenés, fogyás, hiszen a megfelelő terápia a pontos diagnózis függvénye. Az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon milyen helye van a has ultrahangos vizsgálatának a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában.  

Vállízületi ultrahang: kivizsgálás menete

A vállízületi ultrahang kivizsgálása általában a következő lépéseket jelenti.

 • Beteg előkészítése: A vállízületi ultrahang elvégzése előtt fontos a beteg alapos kikérdezése és a pontos anamnézis felvétele. A vállízületi ultrahang elvégzését általában egy fizikai vizsgálat előzi meg. A vállízületi ultrahang előtt a betegnek le kell vennie a vállat és környékét fedő ruhadarabokat a hozzáférés érdekében. A vállízületi ultrahang elvégzése általában ülő vagy fekvő testhelyzetben történik, a pontos vizsgált rész függvényében.
 • Ultrahang gép beállítása: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos beállítja az ultrahang gépet a megfelelő frekvenciákra és beállításokra a vizsgálathoz.
 • Ultrahang gél alkalmazása: Vállízületi ultrahang során ultrahang gélt alkalmaznak a vállízület területén, hogy megkönnyítsék az ultrahangos hullámok áthaladását a bőrön és jobb képet kapjanak a vállízület anatómiájáról.
 • Ultrahang vizsgálat elvégzése: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos elkezdi a vizsgálatot, mozgatva az ultrahangos transzducert a vállízület körül, és rögzítve az ultrahangos képeket a számítógépen.
 • Struktúrák vizsgálata: A vállízületi ultrahang során vizsgálják a vállízületben található struktúrákat, beleértve az izmokat, inakat, ínhüvelyeket, szalagokat és az ízületi tokot.
 • Dinamikus vizsgálat: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos lehetővé teszi a betegnek a vállízület mozgatását a vállízületi ultrahang vizsgálat során, hogy értékeljék az ízületi stabilitást és a dinamikus változásokat.
 • Vizsgálati eredmények értékelése: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos értékeli az ultrahangos képeket, és feljegyzi a megfigyelt eltéréseket, például sérüléseket, gyulladásokat vagy más kóros elváltozásokat.
 • Vizsgálati jelentés kiadása: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos elkészíti a vizsgálati jelentést, amely tartalmazza az ultrahangos képek értékelését és a javasolt kezelési tervet.
 • Konklúzió és további intézkedések: A vállízületi ultrahang kivizsgálást végző orvos megosztja a vizsgálati eredményeket a beteggel, és megbeszélik a további lépéseket, például a kezelési lehetőségeket vagy további diagnosztikai vizsgálatokat, amennyiben szükség van rá.

Téma szakértője

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata