Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Módosítva: 2022.10.16 01:27

A vállízület fájdalma gyakori problémának számít, amelynek okai között említhetünk gyulladást, túlerőltetést, sérülést vagy akár lelki eredetű panaszokat is. Az átlátható diagnózis felállításában és a célirányos kezelésben segít a vállízületi ultrahangvizsgálat.

A nyáktömlő gyulladása

A bursák, a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatóak. Erőteljes terhelés, krónikus betegségek vagy fertőzések következtében a nyáktömlők hártyája gyulladásba kerül, emiatt pedig megnő annak folyadéktartalma. Ezáltal a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség fennállása során az érintett oldalon lévő kar felemelése gyyötrő, csökken a mozgás tartománya, így a beteg nem képes a hagyományos módon terhelni a karját. A kezdetben fellépő fájdalmat és a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben, pihentető tartásban is fennmaradó fájdalom.

Mikor van szükség ízületi ultrahangra?

A képalkotó vizsgálat a különböző típusú vállfájdalmak felismerésében és pontos meghatározásában van segítségünkre. Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám a vállízületi ultrahangos vizsgálat segítségével mozgás közben válnak feltérképezhetővé az:

  • ízületek,
  • nyáktömlők,
  • szalagok,
  • íntapadások,
  • ízületi belhártyák állapotai.

Egy másik előnye a röntgen vizsgálattal szemben, hogy jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is, valamint az adott testrész szabadon mozgatható a vizsgálat során. A váll ultrahangvizsgálata semmilyen előkészületet nem igényel, nem jár ionizáló sugárzással és a legkisebb felfedezhető morfológiai eltérések is láthatóvá válnak általa.

Téma szakértője

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!