Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Mikor van szükség vállízületi ultrahangra?

Módosítva: 2022.10.16 01:27

A vállízület fájdalma gyakori problémának számít, amelynek okai között említhetünk gyulladást, túlerőltetést, sérülést vagy akár lelki eredetű panaszokat is. Az átlátható diagnózis felállításában és a célirányos kezelésben segít a vállízületi ultrahangvizsgálat.

A nyáktömlő gyulladása

A bursák, a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között találhatóak. Erőteljes terhelés, krónikus betegségek vagy fertőzések következtében a nyáktömlők hártyája gyulladásba kerül, emiatt pedig megnő annak folyadéktartalma. Ezáltal a terület megduzzad, mely hatással van a körülötte lévő részekre is. A betegség fennállása során az érintett oldalon lévő kar felemelése gyyötrő, csökken a mozgás tartománya, így a beteg nem képes a hagyományos módon terhelni a karját. A kezdetben fellépő fájdalmat és a súlyosbodó állapotot mutatja a nyugalmi helyzetben, pihentető tartásban is fennmaradó fájdalom.

Mikor van szükség ízületi ultrahangra?

A képalkotó vizsgálat a különböző típusú vállfájdalmak felismerésében és pontos meghatározásában van segítségünkre. Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám a vállízületi ultrahangos vizsgálat segítségével mozgás közben válnak feltérképezhetővé az:

  • ízületek,
  • nyáktömlők,
  • szalagok,
  • íntapadások,
  • ízületi belhártyák állapotai.

Egy másik előnye a röntgen vizsgálattal szemben, hogy jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is, valamint az adott testrész szabadon mozgatható a vizsgálat során. A váll ultrahangvizsgálata semmilyen előkészületet nem igényel, nem jár ionizáló sugárzással és a legkisebb felfedezhető morfológiai eltérések is láthatóvá válnak általa.

Téma szakértői

Dr. Fehér György

Dr. Fehér György

radiológus

Hírek

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...
Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok