Prosztata megnagyobbodás

Prosztata megnagyobbodás

Módosítva: 2023.04.03 12:14

A prosztata megnagyobbodás egy jóindulatú állapot, mely igen gyakori problémának számít. A prosztata megnagyobbodás előfordulása az életkor előrehaladásával együtt emelkedik. Amellett, hogy számos igen kellemetlen tüneteket okoz, melyek megnehízítik a mindennapi életünket, a prosztata megnagyobbodás számos szövődményt is okozhat, mint például a húgyúti fertőzések vagy a vesekövesség. Ráadásul a prosztata megnagyobbodás tünetei megegyeznek a prosztatarák tüneteivel, így fontos szűrővizsgálattal elkülöníteni a kettőt. Cikkünkben a prosztata megnagyobbodás témáját járjuk körül, próbálva választ adni a gyakori kérdésekre: a prosztata megnygobbodás okaira, tüneteire, vizsgálatára és kezelésére.

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi is az a prosztata mirigy? 
Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)
Prosztata megnagyobbodás következményei
A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői
Prosztata megnagyobbodás vizsgálata
Prosztata megnagyobbodás ultrahangos vizsgálata
Prosztata megnagyobbodás kezelése
Prosztata betegségek megelőzése

Prosztata megnagyobbodással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi is az a prosztata mirigy? 

A prosztata mirigy vagy más néven dülmirigy a kismedencében elhelyezkedő szerv.  Normálisan szelídgesztenye alakú és nagyságú, súlya 20-25 gramm, fejlődéséhez tesztoszteronra van szükség. A szeméremcsont felett helyezkedik el, a húgyhólyag alatt található, érintkezve vele; sőt a mirigy kivezető csöve a húgycsőbe nyílik. Mögötte a végbél található, ez ad lehetőséget arra, hogy a végbélen keresztül vizsgálni tudjuk a prosztatát.
A prosztata mirigy fontos szerepet játszik a sikeres megtermékenyítésben, váladékai hozzájárul a hímivarsejtek, a spermiumok célba jutásához. Magömléskor vagyis ejakulációkor a prosztata mirigy izmai összehúzódnak, ezt a váladékot kilövellik és a húgycsőbe juttatják, mely a spermiumokkal keveredve képzi az ondót.
Életünk során  a prosztata mirigy kétszer esik át fiziológiás növekedésen, azaz kétszer történik prosztata megnagyobbodás. Az első időszak pubertás korban történik, a tesztoszteron hormon hatására növekszik és érik a mirigy. A másik 30-40 éves kor körül kezdődik, ezt nevezzük a prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodásának (benignus prosztata hyperplasia). Ennek során osztódnak a mirigyet felépítő sejtek, a prosztata megnagyobbodását, méret és súlybeli gyarapodását okozva. 50 éves korra súlya megduplázódhat, a 40-50 grammos nagyságot is elérheti. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a prosztata megnagyobbodását. Valószínűleg a hormonális változások állhatnak a prosztata megnagyobbodás hátterében, amik az életkor előrehaladtával bekövetkeznek. 

Kapcsolódó cikkünk

Amennyiben az alábbiakat tapasztalja, érdemes hasi ultrahang vizsgálatra mennie

Az ultrahang vizsgálatokkal gyorsan, fájdalommentesen és kockázat nélkül lehet alaposabban megvizsgálni bizonyos területeket. A hasban és kismedencében található több létfontosságú szervünk, így annak ultrahangos ellenőrzése több panasz esetén is javasolt. Hogy pontosan mikor, arról Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.  

Prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, BPH)

A prosztata megnagyobbodása idősödő férfiakban egy normális, fizológiás folyamat. Azonban a mirigy anatómiai elhelyezkedéséből adódóan számos szövődményt, fájdalmat és egyéb betegségeket okozhat a prosztata megnagyobbodás. A prosztata mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt, a húgycső eredésénél helyezkedik el, így méretének növekedése a húgycsőre fejt ki nyomó hatást. A prosztata megnagyobbodás ezáltal akadályozni fogja a vizelet ürülését, számos tünetet okozva: például fájdalmas hólyag, gyenge vizeletsugár, nem teljes vizeletürítés, emiatt gyakori vizelési inger. Tehát a prosztata megnagyobbodás vizeletürítési gondokat okoz, leggyakrabban ezekkel a tünetekkel szoktak orvoshoz fordulni az érintettek. Azonban ez az állapot számos veszélyt is hordoz magában, lehetőséget szövődmények kialakulására. Például az elfolyási akadály kockázatot jelent a gyakoribb húgyúti fertőzésekre. Emellett a prosztata megnagyobbodása a mirigy belsejében lévő ereket, idegeket is nyomhatja. Ezáltal romlik a prosztata mirigy keringése, az idegkompresszió pedig fájdalmat is okozhat.

Prosztata megnagyobbodás tünetei:

 • Éjszakai vizelés (nycturia) – más betegségek pl. szívelégtelenség is okozhatja, így fontos kivizsgálni a pontos okot
 • Gyakori vizelési inger, gyakori mosdóba járás
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Gyenge vizeletsugár
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop vizeletürítéskor
 • Vizelet visszamaradása a hólyagban, vizeletretenció
 • Fájdalmas hólyag

Egyéb, ritkán látott tünetei a prosztata megnagyobbodásnak:

 • Húgyúti fertőzések
 • Vizeletürítés hiánya - a prosztata megnagyobbodás teljes elzáródást okozhat, emiatt nem képes vizeletet üríteni a beteg, anuria, miközben a hólyag egyre nő és feszül
 • Véres vizelet

Prosztata megnagyobbodás következményei

 • Fertőzések: A prosztata megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia) nyomást fejt ki a húgycső kezdeti szakaszára, következményként nem tud ürülni a vizelet. A vizelet pangása esélyt ad arra, hogy a baktériumok a hólyagban elszaporodva húgyúti fertőzéseket okozzanak (heveny húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut, cystitis). Ez a betegség alapvetően nőkben gyakoribb a rövidebb húgycsőnek köszönhetően – melyen így könnyebben elérhetik a húgyhólyagot a baktériumok -, azonban idősödve a férfiak körében is emelkedik a húgyúti fertőzöttek száma a prosztatamirigy megnagyobbodásának, a prosztata mirigy hiperpláziának köszönhetően.
 • Hólyagfal vastagodás: A prosztata megnagyobbodása miatt a húgyhólyagnak nagyobb erőt kell kifejtenie a vizeletürítéshez, ez pedig a falának a megvastagodását okozza. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy a hólyag gyengül és elveszíti a képességét arra, hogy teljes mértékben kiürítse a vizeletet.
 • Hólyagkövesség: A korábban említett vizeletpangás másik következménye lehet, hogy a húgyhólyagban kövek alakulnak ki. Mivel nem tud ürülni megfelelőképpen a vizelet a prosztata megnagyobbodás miatt, hosszabb ideig fog a húgyhólyagban tartózkodni, ez pedig időt és teret ad arra, hogy a vizeletben lévő kőképződésre alkalmas anyagok kicsapódjanak. Hólyagkövek a nyálkahártyát irritálják, ezért meglétük fájdalommal jár. A gyakori fájdalmas vizelés mellett a betegek tapasztalhatnak vérvizelést, véres vizeletet is, valamint akár hólyaggyulladást is okozhatnak a kövek. Ha a kövek a húgycsőbe jutnak, el is zárhatják azt, vizeletelakadást okozva. (Ugyanis a méretben nagyobb köveknek a szűkebb keresztmetszetű húgycsövön kellene távozniuk.)
 • Diverticulum képződés: Elősegítheti a vizelet pangást, a húgyúti fertőzéseket, valamint húgyhólyag tumor kialakulását is.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A prosztata megnagyobbodás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői

 • Családi anamnézis: A közeli, vér szerinti családtagok körében előfordult prosztata betegségek hajlamosítanak újabb előfordulására.
 • Életmód: Az elhízás hajlamosít prosztata megnagyobbodásra, míg a gyakori testmozgással csökkenthetjük ennek esélyét.
 • Cukorbetegség és szívbetegségek: Több tanulmány is kimutatta, hogy ezen alapbetegségek fennállása emelheti a prosztata hiperplázia előfordulását.
 • Életkor: 40 éves kor feletti férfiakban, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a megnagyobbodott prosztata miatti tünetek, gondok.

Prosztata megnagyobbodás vizsgálata

A prosztata megnagyobbodása hasonló tünetekkel jár, mint a prosztatarák. Ezért habár a prosztata megnagyobbodás idősödve egy normális, fiziológiás, jóindulatú folyamat, fontos rendszeres szűrővizsgálatra járnunk vele. A prosztatarák előfordulása gyakori a magyar férfiak körében, a daganatos halálokok között ez a negyedik leggyakoribb. A szűrése viszont könnyen kivitelezhető, éppen ezért fontos 45 év feletti férfiaknak, hogy évente-kétévente prosztata szűrésre járjanak. A szűrés két vizsgálatból áll: vérvételből és fizikális vizsgálatból. A levett vérben a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét vizsgálják, ennek magas értéke kórjelző lehet. Azonban a PSA szintje sok okból emelkedhet, így ezeket is figyelembe kell venni az értékeléskor. A fizikális vizsgálat során rektális digitális vizsgálatra kerül sor (RDV), melynek során az orvos a végbél felől tapintja a prosztata mirigyet. A mirigy mérete, göbök megléte, keménységük figyelhető meg így. Ez a két vizsgálat képezi a rutin szűrést a prosztata miriggyel kapcsolatban. Ők segítenek eldönteni, hogy jóindulatú megnagyobbodás vagy daganat, tumor áll a háttérben. Prosztatarák esetében további vizsgálatokra is szükség lehet. 
A prosztata megnagyobbodás vizsgálható még hasi ultrahang segítségével, melynek során további információkhoz juthatunk.

Prosztata megnagyobbodás ultrahangos vizsgálataUltrahangeszköz

 A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat szerves része a prosztata vizsgálata. Az ultrahang vizsgálat gyors, biztonságos, megbízható, teljesen fájdalommentes eljárás. További nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, széles körben elérhető. Pont ezek miatt az orvosok kedvelt képalkotó eljárása az ultrahang.  A vizsgálat során hanghullámok segítségével képek készülnek a kismedencei területről. Ultrahang vizsgálat során elsőként egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, ez az anyag segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. Az ultrahang fej összegyűjti a visszaverődő hangokat, amikből a számítógép létrehozza a képet. A prosztata megnagyobbodás hasfalon keresztül történő ultrahangos szűrővizsgálatával meghatározható a prosztata mérete, mirigyének szerkezete, gyulladás fennállása. Információt nyújt továbbá a felső húgyutak állapotáról, valamint  a vizeletretenció is vizsgálható vele: vizelést követően ellenőrizhető, hogy a vizelet teljes mértékben kiürült-e a húgyhólyagból.

Prosztata megnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás viselkedése változó: lassan, hosszú idő alatt rosszabbodhat, javulhat vagy maradhat ebben az állapotában is. Éppen ezért a megnagyobbodott prosztatát szövődménymentesen és kevés tünettel nem szükséges kezelni, de a tünetek enyhítése céljából számos módszer áll rendelkezésre. Ezek közé tartoznak gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb prosztata mirigy megkisebbítését célzó beavatkozások. A megfelelő terápia kiválasztása függ a beteg tüneteitől, a megnőtt prosztatamirigy méretétől, illetve a pácienst érintő egyéb társbetegségektől. A legjobb terápiát ezek tudatában lehet kiválasztani. 
Kezelésként adhatóak különböző gyógyszerek. Az első csoportot az ɑ-blokkolók képviselik, melyek a mirigy simaizomzatának relaxációját, elernyedését fogják okozni, megkönnyítve ezáltal a vizeletürítést. Egy másik gyógyszercsoport, az 5-ɑ reduktáz inhibitorok a mirigy méretét csökkentik, pontosabban megakadályozzák a mirigy növekedését okozó hormon, a dihidrotesztoszteron termelődését. Ha a vizelet elfolyási akadály szövődményeket is okoz, szükségessé válhat műtéttel, sebészileg utat biztosítani a vizelet elvezetésnek. A mirigy mérete lézeres besugárzással, úgynevezett lézeres ablációval is csökkenthető.

Prosztata betegségek megelőzése

Sokat tehetünk a prosztata betegségek megelőzése érdekében. Alapvetően fontos a kiegyensúlyozott, egészséges életmód fenntartása; ezzel nemcsak a prosztata megbetegedéseitől, hanem sok más betegségtől is védhetjük magunkat. Ennek része az egészéges táplálkozás, a bőséges folyadék fogyasztás (mely kimondottan előnyös a húgyutak átmosása, fertőzésektől való védelme szempontjából). A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy enyhüljön a sok ülés során szerzett prosztatára eső nyomás. A prosztatarák megelőzésében bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös lehet (például lycopének, paradicsom, szója) és vitaminok (A, D, E vitamin), nyomelemek (szelén, cink) fogyasztása. Ezen termékek fogyasztásának valamekkora védőhatást tulajdonítanak; azonban ahogyan korábban is írtuk, a prosztata daganat kialakulása sok tényezőtől függ, öröklött, genetikai hajlamtól is. 

Téma szakértői

Dr. Fehér György

Dr. Fehér György

radiológus
Dr. Szavcsur Péter

Dr. Szavcsur Péter

Ultrahang vezérelt aspirációs citológia
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

radiológus

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok