Pajzsmirigy betegségek és diagnosztikai lehetőségeik

Pajzsmirigy betegségek és diagnosztikai lehetőségeik

Módosítva: 2023.05.17 08:47

A pajzsmirigy betegségei hazánkban népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó, sok esetben egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat. A pajzsmirigy lehetséges betegségei között meg kell említeni a pajzsmirigy alulműködést, túlműködést és a pajzsmirigy göböket. 

A pajzsmirigy betegségek tüneteinek hátterében álló okok feltárása több módon történhet, mint ultrahang diagnosztika vagy a vérvétel. A pontos eredményt a két vizsgálati módszer együttesen adja, melyhez nélkülözhetetlen a szakorvos véleménye is.

Pajzsmirigybetegségek

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat - UltrahangközpontJódhiány

Kutatások alapján a pajzsmirigy göbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. A betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve az azt követő időszakban. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, hazánk négyötöde pedig az ivóvizek elégtelen jódtartalma miatt a mérsékelten jódhiányos területek közé tartozik.

A várandósság időszakában a szervezet jódszükséglete az átlagosnál magasabb, az elégtelen jódellátottság pedig könnyen elősegítheti a pajzsmirigy göbök kifejlődését, illetve a már meglévő göbök nagyobbodását. Fontos azonban kiemelni, hogy az anorganikus jód (ezt tartalmazhatják egyes magzatvédő vitaminok, a Betadin kúp és oldat is) a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedők számára a betegség fellángolását, túlműködő göbös pajzsmirigy esetén a betegség rosszabbodását okozhatja!

Pajzsmirigy alulműködés, túlműködés 

A pajzsmirigynek két fő típusú betegsége lehet. Leggyakrabban alulműködés és túlműködés. 

Az pajzsmirigy alulműködés esetén a szervezet immunrendszere túl aktív, és a szervezet a saját pajzsmirigye ellen ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyag termelésnek az okát az orvostudomány jelenleg nem ismeri, megszűntetni egyelőre nem lehetséges. Az ellenanyag termelés miatt károsodott hormonképzést kívülről pótolható hormontartalmú gyógyszer segítségével. A pajzsmirigy alulműködés tünetei: hízás, gyengeség, fáradékonyság, bőrszárazság, hajhullás. 

Pajzsmirigy túlműködést főleg két dolog okozhatja. Az egyik szintén egy ellenanyag termelés, amikor a szervezet immunrendszere túl aktív és a saját szervezete, saját pajzsmirigye ellen ellenanyagot termel. Ez egy másik féle ellenanyag, nem olyan mint, ami az alulműködés esetében. Ez irritálja a pajzsmirigyet túlműködésre, amit Basedow-kórnak nevezünk. A másik oka a túlműködő göb, ami a hormon túltermelést okozza. A pajzsmirigy göbös megbetegedéseire a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. A pajzsmirigy túlműködés tünetei társulhatnak: erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás, alvászavar, izzadékonyság. 

A pajzsmirigy elváltozások lehetnek rosszindulatúak, ezért ezekben az esetekben a citológiai vizsgálat kötelező.

Vizsgálati módszerek

A diagnózis felállításához segítséget ad a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata és a laboratóriumi mintavétel. A pajzsmirigy diagnosztika során végzett vizsgálatok pontos lépet adnak a pajzsmirigy állapotáról, a betegség meglétéről. A pajzsmirigyszűrés komplex eljárás, mely minden esetben szakorvosi konzultációval társul! A vizsgálati módszerek sokrétűek lehetnek. Ide tartozik többek között a képi diagnosztikai eljárások, mint a CT, MR vagy az ultrahang. A laborparaméterek esetében a hormonszint, jódszint mérés, a pajzsmirigy ellenes antitest és az adiponektin szint mérése. 

Pajzsmirigy ultrahang

A képalkotó eljárások között az izotópos módszerek mellett az ultrahang a legelterjedtebb. A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálat segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes, gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. A vizsgálat alkalmas arra, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát.

A fizikális vizsgálat során rendszerint az 1 cm-nél nagyobb göbök tapinthatóak jól. Az ultrahang diagnosztika térhódításával azonban már lényegesen kisebb göbök jelenlétére is fény derülhet. 

A vékonytű mintavétel a, leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában. Legalább olyan - vagy még nagyobb pontosságú-, mint a műtét közben történő fagyasztásos mintavétel. Az ultrahang-vezérelt aspirációs citológia, minden esetben az endokrinológus előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, hiszen megelőzi a szakorvosi  és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. 

Vérvétel

A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill. a pajzsmirigy hormonok T3 és T4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata! A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, a szedett gyógyszerektől is. Fontos, hogy a terhesség egyes szakaszaiban az értékek eltérőek. Ki kell emelni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO-, a thyreoglobulin – és a TSH receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

A pontos diagnózis felállításának lényeges eleme a TSH hormon vérvétellel történő meghatározása, illetve a már korábban említett izotópos vizsgálat. Az izotópos vizsgálat (szcintigráfia) választ ad a göb funkcionális természetére (meleg vagy hideg göb). A biopszia elvégzése pedig, különösen hideg göbök esetében, az esetleges rosszindulatú elváltozások vizsgálatához szükséges. 

 

Az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak. A pajzsmirigybetegségek szűrése komplex vizsgálatot követel és minden esetben szükséges az endokrinológus orvos szakvéleménye is!  

Az Ultrahangközpontban elérhető szolgáltatás a pajzsmirigybetegségek vizsgálata esetén: pajzsmirigy ultrahang

Központunk együttműködő partnere az  


Téma szakértői

Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus

 

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK