Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Módosítva: 2022.11.26 23:30

Manapság egyre jobban növekszik a mellékvese betegségeiben szenvedő emberek száma. Az ultrahang diagnosztika segít a pontos kórkép kialakításában, gyermekek esetében pedig ez az elsődleges diagnosztizáló módszer a mellékvese daganatok, betegésgek megállapításában. 

Kapcsolódó cikkünk

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt kérdeztük, miben segít ilyenkor a pajzsmirigy ultrahang.

A mellékvese

A mellékvese a vese felső csúcsán foglal helyet, páros szerv. Létfontosságú hormont termel, ezért működési zavara súlyos hormonbetegségekhez vezethet. A mellékvese belső elválasztású mirigy, az általa termelt hormonok a vérnyomás és az anyagcsere szabályozásában játszanak szerepet.

A mellékvese szerkezetét tekintve egy külső rétegből (kéregből) és egy belső rétegből (velőállományból) áll. A kéreg a hormonális rendszerhez, a velő inkább az idegrendszerhez tartozik.

A mellékvese kéregállományának három része van:

  • első réteg: aldoszteront termel, amely a só- és vízháztartás fő hormonja, a vízháztartás és a vérnyomás szabályozásában van szerepe
  • második réteg: kortizolt termel, amely befolyásolja az anyagcserét, változtatja a vércukorszintet, lelassítja az immunrendszert, illetve a stresszre adott reakciókat is szabályozza
  • harmadik réteg: nemi hormonokat termel, amelyek a herékbe vagy a petefészkekbe jutnak, ahol átalakulnak tesztoszteronná vagy ösztrogénné

A velőállomány adrenalint és noradrenalint termel, amelyek a test stresszre adott reakciójában vesznek részt. Az alábbi változások okozására képesek a testben:

  • növelik a pulzust és a szívösszehúzódások erejét,
  • tágítják a szívkoszorú és a vázizom ereit,
  • serkentik a gyomor savelválasztását,
  • tágítják a tüdő hörgőit

Mellékvese betegségek gyermekeknél

Míg a felnőttek esetében nem ábrázolható a normális mellékvese ultrahangos vizsgálat során (csupán a nagyméretű térszűkítő folyamatok), addig a gyermekeknél ez az elsődleges képalkotó diagnosztikai módszer.

 A mellékvesevérzés  újszülöttkorban a szülés körüli stresszállapotok következtében alakul ki. Idősebb gyermekeknél bizonyos fertőzések, traumák is állhatnak a mellékvesevérzés kialakulásának hátterében. A kezeletlen mellékvesevérzés mellékvese-elégtelenséghez és egyéb endokrinológiai betegséghez, mint az Addison-kór kialakulásához vezethet.

mellékvese betegségeinek ultrahangos vizsgálataA mellékvese hormonális eltérésekkel összefüggő eltérései lehetnek mellékvese-túlműködés vagy az agyalapi mirigy eredetű folyamatok. Az ultrahang diagnosztika egyik fő feladata, hogy megállapítsa gyógyszeresen kezelhető elváltozás vagy műtéti beavatkozás szükséges a mellékvese betegsége esetén. A betegségek okait tekintve az alábbiak figyelhetők meg:

  • Addison-kór | oka a mellékvesekéreg meszesedése, pusztulása
  • Conn-szindróma | oka legtöbbször mellékvese adenoma, vagyis operálandó
  • Cushing-szindróma | primer esetekben (mellékvese-túlműködés) adenoma és szekunder esetekben (agyalapi mirigy) gyógyszeresen kezelhető hyperplasia (megnagyobbodás, vastagodás) áll a háttérben

A mellékvese adenoma általában az ultrahangos vizsgálat során kerül látótérbe, ugyanis többnyire hormonálisan inaktív. A mellékvese adenoma kisebb mennyiségű  zsírt tartalmaz, kicsi, kerek és szélei élesen elhatárolhatók.

Phaeochromocytorma, egy a mellékvese hormontermelő daganata, amely ultrahang vizsgálattal is jól látható. Általában a mellékvese ultrahangképe, ebben az esetben kerek vagy ovális, echoszegény és néhol bevérzést, meszesedést mutat.

Metastasisok is gyakran alakulnak ki a mellékvesében, melyeket az adenomától a zsírtartalom hiánya különböztet meg. Az ultrahang képe nem minden esetben elegendő a betegség azonosítására, ilyenkor biopsziára van szükség.

A mellékvese-carcinoma tünetei hasonlóak a Cushing-szindrómáéval (magas vérnyomás, magas vércukorszint, bőrszárazság, csontfájdalom,stb.), ám ultrahang vizsgálat során egyértelműen azonosíthatók jellegzetességei: inhomogén szerkezet, meszesedés, bevérzés. Agresszív dagant, amely többször átterjed a környezetében található szervekre is.

Téma szakértője

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata