Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Módosítva: 2022.11.26 23:30

Manapság egyre jobban növekszik a mellékvese betegségeiben szenvedő emberek száma. Az ultrahang diagnosztika segít a pontos kórkép kialakításában, gyermekek esetében pedig ez az elsődleges diagnosztizáló módszer a mellékvese daganatok, betegésgek megállapításában. 

Kapcsolódó cikkünk

Ultrahanggal jól látható a gyakori hányást is okozó gyomorszáj szűkület

A gyomorszáj szűkülete nem ritka probléma a csecsemőknél, melyet a gyakori hányás és a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve fogyás jelez. A probléma szövődményeket okozhat, így a mielőbbi diagnózis elengedhetetlen, hogy a szükséges műtétet hamar el lehessen végezni. Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont radiológusa a csecsemőkori gyomorszáj szűkületről beszélt, valamint arról, miként lehet látni az állapotot az ultrahangon.

A mellékvese

A mellékvese a vese felső csúcsán foglal helyet, páros szerv. Létfontosságú hormont termel, ezért működési zavara súlyos hormonbetegségekhez vezethet. A mellékvese belső elválasztású mirigy, az általa termelt hormonok a vérnyomás és az anyagcsere szabályozásában játszanak szerepet.

A mellékvese szerkezetét tekintve egy külső rétegből (kéregből) és egy belső rétegből (velőállományból) áll. A kéreg a hormonális rendszerhez, a velő inkább az idegrendszerhez tartozik.

A mellékvese kéregállományának három része van:

  • első réteg: aldoszteront termel, amely a só- és vízháztartás fő hormonja, a vízháztartás és a vérnyomás szabályozásában van szerepe
  • második réteg: kortizolt termel, amely befolyásolja az anyagcserét, változtatja a vércukorszintet, lelassítja az immunrendszert, illetve a stresszre adott reakciókat is szabályozza
  • harmadik réteg: nemi hormonokat termel, amelyek a herékbe vagy a petefészkekbe jutnak, ahol átalakulnak tesztoszteronná vagy ösztrogénné

A velőállomány adrenalint és noradrenalint termel, amelyek a test stresszre adott reakciójában vesznek részt. Az alábbi változások okozására képesek a testben:

  • növelik a pulzust és a szívösszehúzódások erejét,
  • tágítják a szívkoszorú és a vázizom ereit,
  • serkentik a gyomor savelválasztását,
  • tágítják a tüdő hörgőit

Mellékvese betegségek gyermekeknél

Míg a felnőttek esetében nem ábrázolható a normális mellékvese ultrahangos vizsgálat során (csupán a nagyméretű térszűkítő folyamatok), addig a gyermekeknél ez az elsődleges képalkotó diagnosztikai módszer.

 A mellékvesevérzés  újszülöttkorban a szülés körüli stresszállapotok következtében alakul ki. Idősebb gyermekeknél bizonyos fertőzések, traumák is állhatnak a mellékvesevérzés kialakulásának hátterében. A kezeletlen mellékvesevérzés mellékvese-elégtelenséghez és egyéb endokrinológiai betegséghez, mint az Addison-kór kialakulásához vezethet.

mellékvese betegségeinek ultrahangos vizsgálataA mellékvese hormonális eltérésekkel összefüggő eltérései lehetnek mellékvese-túlműködés vagy az agyalapi mirigy eredetű folyamatok. Az ultrahang diagnosztika egyik fő feladata, hogy megállapítsa gyógyszeresen kezelhető elváltozás vagy műtéti beavatkozás szükséges a mellékvese betegsége esetén. A betegségek okait tekintve az alábbiak figyelhetők meg:

  • Addison-kór | oka a mellékvesekéreg meszesedése, pusztulása
  • Conn-szindróma | oka legtöbbször mellékvese adenoma, vagyis operálandó
  • Cushing-szindróma | primer esetekben (mellékvese-túlműködés) adenoma és szekunder esetekben (agyalapi mirigy) gyógyszeresen kezelhető hyperplasia (megnagyobbodás, vastagodás) áll a háttérben

A mellékvese adenoma általában az ultrahangos vizsgálat során kerül látótérbe, ugyanis többnyire hormonálisan inaktív. A mellékvese adenoma kisebb mennyiségű  zsírt tartalmaz, kicsi, kerek és szélei élesen elhatárolhatók.

Phaeochromocytorma, egy a mellékvese hormontermelő daganata, amely ultrahang vizsgálattal is jól látható. Általában a mellékvese ultrahangképe, ebben az esetben kerek vagy ovális, echoszegény és néhol bevérzést, meszesedést mutat.

Metastasisok is gyakran alakulnak ki a mellékvesében, melyeket az adenomától a zsírtartalom hiánya különböztet meg. Az ultrahang képe nem minden esetben elegendő a betegség azonosítására, ilyenkor biopsziára van szükség.

A mellékvese-carcinoma tünetei hasonlóak a Cushing-szindrómáéval (magas vérnyomás, magas vércukorszint, bőrszárazság, csontfájdalom,stb.), ám ultrahang vizsgálat során egyértelműen azonosíthatók jellegzetességei: inhomogén szerkezet, meszesedés, bevérzés. Agresszív dagant, amely többször átterjed a környezetében található szervekre is.

Téma szakértője

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok