Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Mellékvese ultrahang – milyen betegségek kiszűrésére alkalmas?

Módosítva: 2022.11.26 23:30

Manapság egyre jobban növekszik a mellékvese betegségeiben szenvedő emberek száma. Az ultrahang diagnosztika segít a pontos kórkép kialakításában, gyermekek esetében pedig ez az elsődleges diagnosztizáló módszer a mellékvese daganatok, betegésgek megállapításában. 

Kapcsolódó cikkünk

Csípőficamos volt? Gyermeke csípő ultrahangos vizsgálatát ne hagyja ki!

A gyermekeknél a csípő ultrahang a fizikális vizsgálat mellett fontos egy esetleges csípőficam felderítésére. Hogy mikor érdemes elvégeztetni és hogy miből áll a vizsgálat, azt Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa mondta el.

A mellékvese

A mellékvese a vese felső csúcsán foglal helyet, páros szerv. Létfontosságú hormont termel, ezért működési zavara súlyos hormonbetegségekhez vezethet. A mellékvese belső elválasztású mirigy, az általa termelt hormonok a vérnyomás és az anyagcsere szabályozásában játszanak szerepet.

A mellékvese szerkezetét tekintve egy külső rétegből (kéregből) és egy belső rétegből (velőállományból) áll. A kéreg a hormonális rendszerhez, a velő inkább az idegrendszerhez tartozik.

A mellékvese kéregállományának három része van:

  • első réteg: aldoszteront termel, amely a só- és vízháztartás fő hormonja, a vízháztartás és a vérnyomás szabályozásában van szerepe
  • második réteg: kortizolt termel, amely befolyásolja az anyagcserét, változtatja a vércukorszintet, lelassítja az immunrendszert, illetve a stresszre adott reakciókat is szabályozza
  • harmadik réteg: nemi hormonokat termel, amelyek a herékbe vagy a petefészkekbe jutnak, ahol átalakulnak tesztoszteronná vagy ösztrogénné

A velőállomány adrenalint és noradrenalint termel, amelyek a test stresszre adott reakciójában vesznek részt. Az alábbi változások okozására képesek a testben:

  • növelik a pulzust és a szívösszehúzódások erejét,
  • tágítják a szívkoszorú és a vázizom ereit,
  • serkentik a gyomor savelválasztását,
  • tágítják a tüdő hörgőit

Mellékvese betegségek gyermekeknél

Míg a felnőttek esetében nem ábrázolható a normális mellékvese ultrahangos vizsgálat során (csupán a nagyméretű térszűkítő folyamatok), addig a gyermekeknél ez az elsődleges képalkotó diagnosztikai módszer.

 A mellékvesevérzés  újszülöttkorban a szülés körüli stresszállapotok következtében alakul ki. Idősebb gyermekeknél bizonyos fertőzések, traumák is állhatnak a mellékvesevérzés kialakulásának hátterében. A kezeletlen mellékvesevérzés mellékvese-elégtelenséghez és egyéb endokrinológiai betegséghez, mint az Addison-kór kialakulásához vezethet.

mellékvese betegségeinek ultrahangos vizsgálataA mellékvese hormonális eltérésekkel összefüggő eltérései lehetnek mellékvese-túlműködés vagy az agyalapi mirigy eredetű folyamatok. Az ultrahang diagnosztika egyik fő feladata, hogy megállapítsa gyógyszeresen kezelhető elváltozás vagy műtéti beavatkozás szükséges a mellékvese betegsége esetén. A betegségek okait tekintve az alábbiak figyelhetők meg:

  • Addison-kór | oka a mellékvesekéreg meszesedése, pusztulása
  • Conn-szindróma | oka legtöbbször mellékvese adenoma, vagyis operálandó
  • Cushing-szindróma | primer esetekben (mellékvese-túlműködés) adenoma és szekunder esetekben (agyalapi mirigy) gyógyszeresen kezelhető hyperplasia (megnagyobbodás, vastagodás) áll a háttérben

A mellékvese adenoma általában az ultrahangos vizsgálat során kerül látótérbe, ugyanis többnyire hormonálisan inaktív. A mellékvese adenoma kisebb mennyiségű  zsírt tartalmaz, kicsi, kerek és szélei élesen elhatárolhatók.

Phaeochromocytorma, egy a mellékvese hormontermelő daganata, amely ultrahang vizsgálattal is jól látható. Általában a mellékvese ultrahangképe, ebben az esetben kerek vagy ovális, echoszegény és néhol bevérzést, meszesedést mutat.

Metastasisok is gyakran alakulnak ki a mellékvesében, melyeket az adenomától a zsírtartalom hiánya különböztet meg. Az ultrahang képe nem minden esetben elegendő a betegség azonosítására, ilyenkor biopsziára van szükség.

A mellékvese-carcinoma tünetei hasonlóak a Cushing-szindrómáéval (magas vérnyomás, magas vércukorszint, bőrszárazság, csontfájdalom,stb.), ám ultrahang vizsgálat során egyértelműen azonosíthatók jellegzetességei: inhomogén szerkezet, meszesedés, bevérzés. Agresszív dagant, amely többször átterjed a környezetében található szervekre is.

Téma szakértője

Hírek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

Egyre több a Crohn betegséggel diagnosztizált gyerek

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn betegség egyre többször kerül diagnosztizálásra nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A lazább, hígabb széklettel és görcsös hasi panaszokkal járó állapotnál megfigyelhetőek nyugalmi és fellángolási időszakok, ...
Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

Vállfájdalom- mik a leggyakoribb kiváltó okok?

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó.  Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak ...
Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Nyálmirigy aspirációs citológiája- mikor van rá szükség?

Az aspirációs citológia egy minimálisan invazív módja annak, hogy sejtmintát vegyenek egy csomóból vagy duzzanatból. Gyanús elváltozások bárhol a testen előfordulhatnak, még a nyálmirigyekben is.  Hogy mikor van szükség a nyálmirigy aspirációs citológiájára, azt dr. ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok