Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat

Módosítva: 2023.12.19 10:53

A hasnyálmirigy fontos szerepet játszik az emésztés és a vércukorszint szabályozásában. A hasnyálmirigy daganat egy agresszív betegség, mely sajnos gyakran a késői stádiumában mutatkozik ezen funkciók zavarával. Ez megnehezíti a hasnyálmirigy daganat korai diagnózisát és a hatékony kezelését. Az alábbi cikkünkből megtudhatja mit is jelent a hasnyálmirigy daganat és hogyan segít az ultrahang a már korai felismerésében.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban
Hol található a hasnyálmirigy és mi a feladata?
Mit jelent a hasnyálmirigy daganat?
Hogyan csoportosítható a hasnyálmirigy daganat?
Milyen tünetekkel jelentkezik a hasnyálmirigy daganat?
Hogyan történik a hasnyálmirigy daganat kivizsgálása?
Mi az ultrahang szerepe a hasnyálmirigy daganat kivizsgálásában?
Mi a hasnyálmirigy daganat kezelési terve?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Ultrahang Központban

Hol található a hasnyálmirigy és mi a feladata?

A hasnyálmirigy a has bal oldalán, a gyomor mögött helyezkedik el. Ez egy körülbelül 15 centiméter hosszú, mirigyes szerv, mely a patkóbélbe bocsátja ki a megtermelt enzimeket. A hasnyálmirigy vizsgálatában fontos szerepet kap az ultrahang. A hasnyálmirigy feladata kettős, exokrin és endokrin elválasztást is végez. Az exokrin funkció emésztőnedvek termelését jelenti, hogy segítsen a szervezetnek megemészteni az ételt és felvenni a tápanyagokat. A hasnyálmirigy endokrin funkciója az inzulin és egyéb, a vércukrot szabályozó hormonok termelése. Ezek a hormonok segítenek a szervezetnek feldolgozni az elfogyasztott ételekben lévő cukrot.

Mit jelent a hasnyálmirigy daganat?

A hasnyálmirigy daganat a hasnyálmirigyből kiinduló daganatos elváltozást jelenti. A hasnyálmirigy daganat akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigyben lévő sejtek DNS-ében visszafordíthatatlan változások keletkeznek. A sejt DNS-e tartalmazza a szaporodásra és anyagcserére vonatkozó információkat. Az egészséges sejtek ez alapján egy meghatározott ütemben növekednek és szaporodnak, majd elpusztulnak. A daganatos sejtekben ezzel szemben olyan változások jönnek létre a DNS-ben, ami más utasításokat ad. A daganatos sejtek sokkal gyorsabban szaporodnak és akkor is tovább élhetnek, amikor az egészséges sejtek elpusztulnának. Ennek következtében túl sok sejt keletkezik, ami okozza a daganatot, egy sejttömeget. A daganat megnőhet, behatolhat az egészséges szövetekbe és elpusztíthatja azokat. Idővel a rákos sejtek átterjedhetnek a test más részeire is. A hasnyálmirigy daganat által okozott sejtszaporulat felismerhető ultrahang segítségével, valamint az áttétek azonosításában is hasznos eszköz az ultrahang.

A hasnyálmirigy daganat prognózisa általában kedvezőtlen, mivel a betegség gyakran csak késői stádiumban kerül diagnosztizálásra, amikor már más szervekre is átterjedt. Azonban a kezelések fejlődése és az új terápiás lehetőségek folyamatos kutatása reményt adhat a betegeknek. Bár a hasnyálmirigy daganat esetében nincs konkrét megelőzési stratégia, az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres orvosi vizsgálatok segíthetnek az esetleges kockázati tényezők csökkentésében és a korai diagnózisban.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan csoportosítható a hasnyálmirigy daganat?

A hasnyálmirigy daganat két fő típusra osztható a hormontermelés típusa alapján: az exokrin és az endokrin daganatokra. A hasnyálmirigy daganat legtöbb esete exokrin hasnyálmirigy daganat, azon belül is a duktális adenokarcinóma a leggyakoribb. Ez a típus a hasnyálmirigy járatait bélelő sejtekben kezdődik. Ritkábban a hasnyálmirigy endokrin hormontermelő sejtjeiben vagy neuroendokrin sejtjeiben is kialakulhat a hasnyálmirigy daganat. A hasnyálmirigy daganat ezen típusát hasnyálmirigy neuroendokrin tumornak vagy endokrin hasnyálmirigy ráknak nevezik.

Milyen tünetekkel jelentkezik a hasnyálmirigy daganat?

A hasnyálmirigy daganat esetében az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy korai állapotában alig okoz tüneteket. Ennek következtében a hasnyálmirigy daganat gyakran csak előrehaladott, késői stádiumában kerül felismerésre. A hasnyálmirigy daganat korai diagnózisában így felértékelődik az ultrahang szerepe.

A hasnyálmirigy daganat jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Hasi fájdalom, mely oldalra vagy a hátra is ráterjedhet
 • Fogyás, testsúlyvesztés
 • Újonnan diagnosztizált cukorbetegség vagy egyre nehezebben szabályozható cukorbetegség
 • Étvágytalanság
 • Emésztési problémák
 • Fáradtság vagy gyengeség
 • Fájdalom és duzzanat a karban vagy a lábban, amelyet vérrög okozhat
 • Sárgaság
 • Világos színű széklet
 • Sötét színű vizelet
 • Viszketés
  Kapcsolódó cikkünk

  Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

  A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Hogyan történik a hasnyálmirigy daganat kivizsgálása?

A hasnyálmirigy daganat kivizsgálása egy hosszabb folyamat, mire biztosan kimondható a hasnyálmirigy daganat diagnózisa. A hasnyálmirigy daganat kivizsgálása során nagy szerepet kapnak az olyan képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahang, a CT vagy MRI, a PET és a biopszia alkalmazása. A hasnyálmirigy daganat biopszia leggyakrabb endoszkópos ultrahang segítségével történik. Ritkábban úgy vesznek szövetmintát a hasnyálmirigyből, hogy a bőrön keresztül egy tűt vezetnek a hasnyálmirigybe. Ezt nevezik finom tűs aspirációnak. A minta laboratóriumba kerül vizsgálatra, ahol azonosítható a hasnyálmirigy daganat. Más speciális vizsgálatokkal ki lehet mutatni, hogy milyen DNS-változások vannak jelen a rákos sejtekben. Az eredmények segítenek az onkológiai csapatnak a kezelési terv elkészítésében. A hasnyálmirigy daganat azonosításában a vérvételnek is szerepe van. A vérvizsgálatok kimutathatják a hasnyálmirigyrákos sejtek által termelt, tumormarkernek nevezett fehérjéket. Az egyik ilyen teszt a CA19-9 kimutatása, egyes hasnyálmirigy daganatok azonban nem termelnek extra CA19-9-et, így ez a vizsgálat nem mindenkinél hasznos. Emellett genetikai vizsgálatok is végezhetőek.

A hasnyálmirigy daganat kivizsgálása során nem csak a diagnózis felállítása a fontos, hanem a hasnyálmirigy daganat stádiumbeosztása is. Ez alapján határozható meg ugyanis a hasnyálmirigy daganat kiterjedése, prognózisa, valamint ez további segítséget jelent a kezelési terv meghatározásában is. A hasnyálmirigy daganat 4 stádiuma ismert. A legalacsonyabb stádiumokban a rák csak a hasnyálmirigyben van. Ahogy a daganat növekszik, úgy növekszik a stádium. A 4. stádiumban a hasnyálmirigy daganat a test más részeire is átterjedt.

Mi az ultrahang szerepe a hasnyálmirigy daganat kivizsgálásában?

Az ultrahang vizsgálat kitüntetett szerepet kap a hasnyálmirigy daganat kivizsgálásában. Az ultrahang a képalkotó vizsgálati eljárások közé tartozik, mely segítségével képek készíthetőek a test belsejéről. Az ultrahang egy noninvazív vizsgálati módszer, amely nem jár sugárterheléssel. Az ultrahang egy gyors, biztonságos, megbízható és teljesen fájdalommentes képalkotó eljárás. Ezek miatt az ultrahang egy széles körben elterjedt és közkedvelt képalkotó. Az ultrahang vizsgálat során hanghullámok segítségével képek készülnek a hasi területről. Ultrahang vizsgálat során elsőként egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, amely segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. Az ultrahang fej összegyűjti a visszaverődő hanghullámokat, amikből a számítógép létrehozza a képet. Az ultrahang mellett a hasnyálmirigy daganat diagnosztizálására használt egyéb képalkotó vizsgálatok a CT, MRI és a PET-vizsgálat.Hasnyálmirigy daganat - Ultrahang Központ

A hasnyálmirigy daganat diagnosztikájában az ultrahang hasi ultrahang és endoszkópos ultrahang formában is használható. Az endoszkópos ultrahang, más néven EUS egy olyan vizsgálat, amellyel képeket készíthetünk az emésztőrendszerről és a közeli szervekről. Az endoszkópos ultrahang egy hosszú, vékony, kamerával ellátott csövet, úgynevezett endoszkópot használ, melyre ultrahang van csatolva. Az endoszkóp a garaton keresztül vezethető le a gyomorba. Az endoszkópon lévő ultrahangkészülék hanghullámok segítségével képeket készít a közeli szövetekről, többek között a hasnyálmirigyről. Az endoszkópos ultrahang segítségével így közelről és biztonságosan vizsgálható a hasnyálmirigy, mely a hasnyálmirigy daganat korai észrevételét is lehetővé teszi.

Az endoszkópos ultrahang ráadásul lehetőséget biztosít a hasnyálmirigy daganat további kivizsgálásához szükséges biopszia vételre is. A biopszia egy olyan eljárás, amelynek során kis szövetmintát vesznek ki laboratóriumi vizsgálat céljából. Leggyakrabban az EUS során egy egészségügyi szakember veszi a mintát.

Mi a hasnyálmirigy daganat kezelési terve?

A hasnyálmirigy daganat kezelése egy összetett és egyénre szabott folyamat. A kezelés a hasnyálmirigy daganat stádiumától és helyétől függ. A legtöbb ember számára a hasnyálmirigy daganat kezelésének első célja, hogy lehetőség szerint megszabaduljon a daganattól. Ha ez nem lehetséges, a hangsúly áthelyeződik az életminőség javítására és a rák növekedésének vagy a további károsodásnak a megakadályozására. Ezt nevezik a hasnyálmirigy daganat palliatív ellátásának.

A hasnyálmirigy daganat klasszikus kezelési lehetőségei közé tartozik a hasnyálmirigy részleges vagy teljes sebészeti eltávolítása, a sugárterápia és a kemoterápia, de a tudomány fejlődésével új lehetőségek nyílnak meg a hasnyálmirigy daganat kezelésében. Az exokrin daganatok esetében a Whipple-műtét gyakran alkalmazott eljárás, amely során eltávolítják a hasnyálmirigy részét, az epehólyagot, valamint a bél egy részét. Az endokrin daganatok esetében az inzulin- és egyéb hormontermelés szabályozására irányuló kezelések is fontos szerepet kapnak.

Ha a műtét nem jöhet szóba, a sugárkezelés és a kemoterápia lehet az első kezelés. A kezelések e kombinációja zsugoríthatja a rákot, és lehetővé teheti a műtétet. Ha a daganat előrehaladott formában van és a test más részeire is átterjedt, a kemoterápia segíthet a rák megfékezésében. A kemoterápia segíthet továbbá a tünetek, például a fájdalom enyhítésében is. Az immunterápia egy újabb kezelési lehetőség, amely segít a szervezet immunrendszerének a rákos sejtek elpusztításában.

Téma szakértői

Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK