Endometriózis

Endometriózis

Módosítva: 2023.04.03 13:05

Az endometriózis azt jelenti, hogy a méh belső nyálkahártyáját alkotó szövet (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. Ez a szövet összhangban áll a menstruációs ciklus változásaival, vérzik havonta és görcsös tüneteket okoz. Viszont a vér a hasüreg különböző területeiről nem tud ürülni, így számos gondhoz vezethet. Az endometriózis előfordulása gyakori, a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érinti.

Endometriózissal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az az endometriózis?
Endometriózis tünetei
Endometriózis okai
Endometriózis kockázati tényezői
Endometriózis szövődményei
Endometriózis vizsgálata
Endometriózis vizsgálata ultrahanggal
Az endometriózis kezelése

Endometriózissal kapcsolatos szolgáltatásaink


Mi az az endometriózis?

Az endometriózis azt jelenti, hogy a méh belső nyálkahártyáját alkotó szövet (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. Az endometriózis leggyakrabban a petefészkeket, a petevezetékeket és a medencét bélelő szöveteket érinti. Ritkán az endometriumhoz hasonló szövet a kismedencei szervek területén kívül is megtalálható. Endometriózis esetén ez a szövet ugyanúgy viselkedik, mintha a méhen belül helyezkedne el - megvastagszik, lebomlik és vérzik minden egyes hónapban, a menstruációs ciklusban. De mivel ennek a szövetnek nincs módja arra, hogy távozzon a szervezetből, csapdába esik. Ha az endometriózis a petefészkeket is érinti, úgynevezett csokoládéciszták alakulhatnak ki. Az endometriózis miatt a környező szövetek is sérülnek, ami hegesedéshez és a kismedencei szövetek és szervek összenövéséhez vezethet. Az endometriózis erős fájdalommal járhat, különösen a menstruáció idején. Termékenységi problémák is kialakulhatnak miatta. Az endometriózis általában az első menstruáció után néhány évvel alakul ki. Az endometriózis jelei és tünetei átmenetileg javulhatnak a terhességgel, és teljesen megszűnhetnek a menopauzával, kivéve, ha ösztrogént szed az illető.

Az endometriózist néha összetévesztik más kismedencei fájdalmat okozó betegségekkel, például kismedencei gyulladásos betegséggel (PID) vagy petefészekcisztákkal. Összetéveszthető az irritábilis bél szindrómával (IBS) is, amely hasmenést, székrekedést és hasi görcsöket okoz. Az IBS kísérheti az endometriózist, ami bonyolíthatja a diagnózist.

Endometriózis tünetei

 • Kismedencei fájdalom: az endometriózis első tünete, amely gyakran a menstruációval jár együtt. Bár sokan tapasztalnak görcsöket a menstruáció alatt, az endometriózisban szenvedők a szokásosnál sokkal rosszabb menstruációs fájdalmat írnak le. A fájdalom idővel fokozódhat.
 • Fájdalmas menstruáció: a görcsök a menstruáció előtt kezdődhetnek, és több napig is elhúzódhatnak. Előfordulhat derék- és hasi fájdalom is.
 • Fájdalom közösüléskor: A szex közbeni vagy utáni fájdalom gyakori az endometriózis esetén.
 • Fájdalom a székletürítéssel vagy vizeléssel: Legvalószínűbb, hogy ezeket a tüneteket a menstruáció alatt tapasztalja az endometriózisban szenvedő beteg.
 • Túlzott vérzés: Előfordulhat, hogy alkalmanként erős menstruáció vagy a menstruációk közötti vérzés jelentkezik.
 • Meddőség: Néha az endometriózist először azoknál diagnosztizálják, akik meddőség miatt keresnek kezelést.
 • Egyéb jelek és tünetek: Fáradtságot, hasmenést, székrekedést, puffadást vagy hányingert tapasztalhatnak az endometriózisban szenvedők, különösen a menstruációs időszak alatt.
  Kapcsolódó cikkünk

  Ultrahanggal kiderülhet, miért fáj gyakran a gyermeke hasa

  A gyermekkori hasfájás igen gyakori problémának számít, melynek hátterében számtalan probléma húzódhat. Sok csecsemőnél is jelentkezik, ám az esetek többségében 3 hónapos kor után fokozatosan elmúlik. Azonban, ha a probléma túl nagy mértékű, illetve később is gyakran visszatér, érdemes hasi ultrahangot végeztetni, melynek során több kóros állapotra is fény derülhet. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát a gyermekkori hasfájás okairól kérdeztük, valamint arról, vajon mikor érdemes ultrahangra vinni a gyermekünket.

Endometriózis okai

Nem ismerjük pontosan az endometriózis okát, de számos lehetséges magyarázat született:

 • Retrográd (visszafele tartó) menstruáció: Retrográd menstruáció esetén a méhnyálkahártya sejtjeit tartalmazó vér a petevezetéken keresztül visszafolyik a kismedencei üregbe, ahelyett, hogy távozna a normális úton a hüvelyen keresztül a szervezetből. Az endometriális, méhhnyálkahártya sejtek megtapadnak a kismedencei falon és a kismedencei szervek felszínén. Itt növekednek, és minden egyes menstruációs ciklus során tovább vastagodnak és véreznek.
 • A hashártya sejteinek átalakulása: Az úgynevezett "indukciós elmélet" szerint a hormonok vagy az immunfaktorok elősegítik a hashártyasejtek - a has belső oldalát bélelő sejtek - átalakulását méhnyálkahártyaszerű sejtekké.
 • Endometriális sejtek szóródása: A vér- vagy nyirokerek sejteket szállíthatnak a test más részeibe, ahol megtelepedve endometriumszövet fejlődhet ki belőlük.
 • Külső behatás: Egy műtét (például méheltávolítás vagy császármetszés) után az endometriumsejtek megtapadhatnak a hasüregben. Nagymértékű ösztrogén hormon kezelés hatására a normál sejtek átalakulhatnak endometriális sejtekké.

Endometriózis kockázati tényezői

Számos tényező miatt nagyobb a kockázata az endometriózis kialakulásának, például:

Endometriózis szövődményei

Az endometriózis fő szövődménye a meddőség. Az endometriózisban szenvedő nők körülbelül egyharmadának-felének nehézséget okoz a teherbeesés, ugyanis az endometriózis elzárhatja a petevezetéket, és megakadályozhatja a petesejt és a spermium egyesülését.
Ennek ellenére sok enyhe vagy közepes fokú endometriózisban szenvedő nő teherbe eshet és kihordhatja a magzatot. Az orvosok néha azt tanácsolják az endometriózisban szenvedőknek, hogy ne halogassák a gyermekvállalást, mert az állapot idővel súlyosbodhat.
Egyes tanulmányok szerint az endometriózis növeli a petefészekrák kockázatát, de még mindig viszonylag alacsony az esély a daganat kifejlődésére.

Endometriózis vizsgálata

Endometriózis vizsgálata ultrahanggal

A hasi ultrahang vizsgálat gyors, biztonságos, megbízható és teljesen fájdalommentes eljárás. További nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, széles körben elérhető. Pont ezek miatt az orvosok kedvelt képalkotó eljárása az ultrahang.  A vizsgálat során hanghullámok segítségével képek készülnek a kismedencei területről. Hasi ultrahang vizsgálat során elsőként egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, ez az anyag segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. Az ultrahang fej összegyűjti a visszaverődő hangokat, amikből a számítógép létrehozza a kismedencei szervek képét. A hasi ultrahang vizsgálatot a hasfalon keresztül, valamint a vaginán keresztül is végezhetik. A hasi ultrahangos képalkotó vizsgálat során endometriózissal kapcsolatban vizsgáljuk a méhet, a petefészkek mobilitását, a húgyhólyag szerkezetét, a húgyvezetékek beszájadzását, valamint a méh meletti területeket (például a méhet függesztő szalagokat), illetve a méh mögötti területeket: Douglas-űr, hátsó hüvelyfal, hüvely és bél közötti kötőszövetes rész, valamint a vakbél és a vastagbél alsó szakaszát. Részletgazdag képet kaphatunk így hasi ultrahanggal, mely segíthet az endometriózissal összefüggő ciszták azonosításában, segíthet megtalálni a méhen kívül elhelyezkedő endometrium szigeteket. Nagyon fontos, hogy endometriózisban fel tudjuk mérni, ezen endometrium szigetek elhelyezkedését, amiben a hasi ultrahang nagy segítségül van.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis két úton kezelhető, gyógyszeres vagy műtéti beavatkozással. A döntés a tünetek súlyossága és az alapján történik, hogy szeretne-e még gyermeket az endometriózisban szenvedő nő.

Hormonális fogamzásgátlás

Amennyiben az endometriózisban szenvedő nő nem szeretne aktuálisan gyereket, a hormonális kezelés fogamzásgátlókkal lassíthatja az endometriális szövet növekedését és megakadályozhatja az szövet-telepek kialakulását. A hormonális fogamzásgátlók használata csökkentheti vagy megszüntetheti a fájdalmat. Sokaknak könnyebb és rövidebb menstruációt okoznak. Számos formában elérhetőek: fogamzásgátló tabletták, a tapaszok és a hüvelygyűrűk formájában. Azonban fontos tudni, hogy ez csupán átmeneti, tüneti terápia, a kezelés abbahagyása után visszatérnek a tünetek.Endometriózis

Egyéb hormonháztatásra ható szerek: Gonadotropin felszabadító hormon (Gn-RH) agonisták és antagonisták, progesztin, aromatáz-gátlók

Konzervatív műtét

Ha az endometriózisos beteg megpróbálna teherbe esni, konzervatív műtéttel eltávolíthatóak a méhen kívüli endometrium szövetek a méh és a petefészkek megőrzése mellett. Ez javítja a teherbe esés esélyét, azonban az endometriózis és a fájdalom idővel visszatérhet. A beavatkozást laparoszkópos úton, vagy ritkábban, kiterjedtebb esetekben hagyományos hasi műtéttel is elvégezhetik. A legtöbb esetben kezelhető az endometriózis laparoszkópos műtéttel.

Méheltávolítás a petefészkek eltávolításával

A méh- és a petefészkek eltávolítására irányuló műtétet egykor az endometriózis leghatékonyabb kezelésének tartották. Az endometriózis-szakértők azonban egyre inkább eltávolodnak ettől a megközelítéstől, és helyette az összes endometriumszövet gondos és alapos eltávolítására összpontosítanak.
A méh eltávolítása (méheltávolítás) alkalmazható az endometriózissal kapcsolatos tünetek, például az erős menstruációs vérzés és a méhgörcsök miatti fájdalmas menstruáció kezelésére azoknál, akik nem akarnak teherbe esni. Még ha a petefészkek a helyükön maradnak is, a méheltávolításnak hosszú távú hatása lehet az egészségre, különösen, ha a műtétet 35 éves kora előtt végzik el.
A petefészkek eltávolítása idő előtti menopauzához vezet. A petefészkek által termelt hormonok hiánya egyeseknél javíthatja az endometriózis fájdalmát, másoknál azonban a műtét után visszamaradó endometrumszövetek továbbra is tüneteket okoznak. A korai menopauza a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos anyagcsere-betegségek és a korai halálozás kockázatát is magában hordozza.

Pár egyszerű, otthoni praktikával is enyhíthetünk az endometriózis kellemetlen tünetein:

 • A meleg fürdők és a melegítőpárna segíthet ellazítani a medenceizmokat, csökkentve a görcsöket és a fájdalmat.
 • A vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentők segíthetnek enyhíteni a fájdalmas menstruációs görcsöket.
 • Egyesek az endometriózis okozta fájdalom enyhüléséről számolnak be akupunktúrás kezelés után. Azonban kevés kutatás áll rendelkezésre az akupunktúrás kezelések hatásossága kapcsán.

Termékenységi kezelés

Az endometriózis fogamzási nehézségekhez vezethet, így szükség lehet termékenységi kezelésre. A termékenységi kezelések széles számos fajtája elérhető manapság: a petefészkek több petesejt előállítására való serkentésétől egészen az in vitro megtermékenyítésig.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Horváth Barnabás

Dr. Horváth Barnabás

emlő ultrahang és emlőmintavétel specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok