Térdízület ultrahangvizsgálata

Módosítva: 2022.10.03 15:26

A térd szervezetünk legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, járóképességünk alapja. Központi szerepét tekintve kiemelt fontosságú a térdízületi fájdalmak korai diagnosztikája és mielőbbi kezelése. Számtalan esetben a páciensek a degeneratív (más néven kopásos) és destruktív elváltozások késői fázisában kerülnek csak reumatológushoz, ortopéd szakorvoshoz, illetve röntgen és mozgásszervi ultrahang vizsgálatra. Az ízületi ultrahangvizsgálat napjainkban nélkülözhetetlen része a korszerű gyógyításnak és a pontos diagnózis felállításának.

Mikor ajánlott elvégezni?

  • Térdfájdalom
  • Trauma, sérülés
  • Mozgáskorlátozottság, feszülés vagy merevség érzése
  • Duzzanat, tapintott körülírt elváltozás
  • Mozgatáskor a térd „recsegése”

Minek az állapotát vizsgálja a térdízületi ultrahang?

  • az inak és oldalsó térdszalagok
  • az ízületi belhártya
  • nyálkatömlő (bursa)
  • térdhajlat

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
A vizsgált térdet teljesen szabaddá kell tenni, a ruházat levétele és mindennemű kötés (pl.:kineziológiai tapasz) eltávolítása is szükséges. Egyéb előkészült a páciens részéről nem szükséges.

Mire nem alkalmas a térdízületi ultrahang?
A félhold alakú porcoknak (meniszkuszok) csak a széli része ábrázolható, ezért a meniszkusz-sérülés, valamint a keresztszalag szakadás megítélésére MRI vizsgálat szükséges. Ultrahanggal a csontos struktúrák nem, vagy csak korlátozott mértékben vizsgálhatóak.

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!