Térdízületi ultrahang

Térdízületi ultrahang

Módosítva: 2024.01.30 14:45

A térdízület szervezetünk legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, járóképességünk alapja. Központi szerepét tekintve kiemelt fontosságú a térdízület fájdalmainak korai diagnosztikája és mielőbbi kezelése. Számtalan esetben a páciensek a degeneratív (más néven kopásos) és destruktív elváltozások késői fázisában kerülnek csak reumatológushoz, ortopéd szakorvoshoz, illetve röntgen és mozgásszervi ultrahang vizsgálatra. A térdízületi ultrahang napjainkban nélkülözhetetlen része a korszerű gyógyításnak és a pontos diagnózis felállításának.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Mi az a térdízületi ultrahang?

A térdízületi ultrahang egy olyan képalkotó eljárás, amely segítségével részletes vizsgálatot végeznek a térdízületi alkotóelemek struktúrájáról és esetleges kóros eltéréseiről. Az ultrahang segítségével hanghullámokat használnak, amelyek segítségével részletes képet lehet kapni a térdízületi belső elemekről, mint például az ízületi porc, az ínszalagok, a szalagok, az izmok és más lágyrészek.

Az ultrahang során a páciens térdét egy ultrahangfejjel érintkező géllel bekenik, majd az ultrahang fejét a térd területén mozgatják. Az ultrahang hullámai visszaverődnek a térdízület belső szöveteiről, és a számítógép ezeket az adatokat képek formájában megjeleníti a képernyőn. Ezáltal az orvos részletes információkat szerezhet a térdízület anatómiájáról és esetleges problémáiról, mint például sérülések, gyulladások vagy más kóros állapotok.

A térdízületi ultrahang vizsgálat gyakran alkalmazott diagnosztikai eszköz a különböző ortopédiai problémák, például sérülések vagy gyulladások esetén. Az előnyei közé tartozik a viszonylag alacsony költség, a gyors eredmények és a nem invazív jelleg, ami azt jelenti, hogy nincs szükség sebészeti beavatkozásra vagy sugárterhelésre a vizsgálat során.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért jó a térdízületi ultrahang?

A térdízületi ultrahang számos előnnyel jár, amelyek hozzájárulhatnak a pontos diagnózishoz és a megfelelő kezelés kijelöléséhez. Ezek közé tartoznak:

 • Nem invazív eljárás: A térdízületi ultrahang nem igényel sebészeti beavatkozást vagy sugárterhelést. Ezáltal kíméli a pácienseket a műtéti kockázatoktól és a sugárterhelés okozta aggályoktól.

 • Valós idejű képalkotás: A térdízületi ultrahang során az orvos azonnal látja a térdízület belső struktúráját, lehetővé téve a valós idejű vizuális értékelést. Ez segíthet azonnal felismerni esetleges sérüléseket vagy eltéréseket.

 • Részletes anatómiai információk: A térdízületi ultrahang részletes képeket készít a térdízület anatómiájáról, beleértve az ízületi porcot, az ínszalagokat, a szalagokat és az izmokat. Ez segít az orvosnak pontosabb diagnózist felállítani.

 • Ismételhető: A tédízületi ultrahang könnyen ismételhető, ha szükséges, anélkül, hogy bármilyen kárt okoznának a páciensnek. Ez lehetővé teszi a kezelés hatékonyságának és a gyógyulásnak a nyomonkövetését.

 • Alacsony költség: A térdízületi ultrahang általában alacsonyabb költséggel jár, mint például az MRI (mágneses rezonancia képalkotás), így gazdaságosabb lehetőség a betegek számára.

 • Összevetés más képalkotó eljárásokkal: Az ultrahang eredményeit más diagnosztikai eljárásokkal, például röntgenfelvételekkel vagy MRI-vel együtt értékelve az orvos szélesebb körű információhoz juthat a térdízület állapotáról.

  Kapcsolódó cikkünk

  Pajzsmirigy megnagyobbodás- mikor menjünk ultrahangra?

  A pajzsmirigy megnagyobbodásra olykor előbb derül fény, mint bármely más pajzsmirigy problémára, ugyanis gyakran előbb kerül a páciens radiológushoz, mint endokrinológushoz. Hogy milyen tünetek esetén érdemes pajzsmirigy betegségre gyanakodni, illetve mikor szükséges pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton részt venni, azt az Ultrahangközpont radiológusától kérdeztük meg.

Mikor ajánlott elvégezni a térdízületi ultrahangot?

A térdízületi ultrahang elvégzése akkor ajánlott, ha a beteg olyan tünetekkel vagy panaszokkal küzd, amelyek arra utalnak, hogy a térdízületben valamilyen probléma vagy kóros állapot lehet jelen. A következő esetekben lehet szükség a térdízületi ultrahang elvégzésére:

 • Térdfájdalom: Ha a beteg térdízületi fájdalomra panaszkodik, a jelentkező térdízületi fájdalom mögött különféle okok állhatnak a háttérben, például sérülés, gyulladás vagy kopás. A térdízületi ultrahang segíthet az ok pontosabb azonosításában.

 • Trauma, sérülés: A térdízületi ultrahang kiválóan alkalmazható olyan esetekben, amikor a páciens sérülést szenvedett, például sportbaleset vagy más típusú ütés következtében.

 • Mozgáskorlátozottság, feszülés vagy merevség érzése: Ha a beteg észleli a térdízületi mozgásának korlátozottságát, feszültséget vagy merevséget érez, az ultrahang segíthet azoknak a strukturális változásoknak az azonosításában, amelyek ezt okozhatják.

 • Duzzanat, tapintott körülírt elváltozás: A térdízületi ultrahang hatékonyan vizsgálhatja a duzzanatot vagy tapintható elváltozást, segítve az orvost a kóros állapotok, például ciszták vagy duzzadt szövetek azonosításában.

 • Mozgatáskor a térd "recsegése": Ha a beteg észleli, hogy a térdében mozgáskor recsegés vagy kattogás jelentkezik, a térdízületi ultrahang segíthet az ízületi struktúrák, például porc vagy szalagok állapotának vizsgálatában.

 • Krónikus térdproblémák követése: A térdízületi ultrahang hasznos lehet a krónikus térdproblémák, például arthritis vagy egyéb degeneratív állapotok követésére, segítve az orvost a beteg kezelésének hatékonyságának értékelésében.

Az orvos általában a beteg tüneteinek és panaszainak alapján dönti el, hogy szükséges-e térdízületi ultrahang, és ezt más diagnosztikai eljárásokkal, például röntgenfelvételekkel vagy MRI-vel együtt is kombinálhatják a teljes körű értékelés érdekében.

Minek az állapotát vizsgálja a térdízületi ultrahang?

A térdízületi ultrahang a térd anatómiájának és struktúráinak részletes vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat során Térdfájdalom és ízületi ultrahangaz ultrahang hullámok a testedben található szövetekről visszaverődnek, és a számítógép részletes képeket hoz létre a térd különböző részeiről. A térdízületi ultrahang vizsgálja többek között a következő területeket:

 • Inak és oldalsó térdszalagok: A térdízületi ultrahang lehetővé teszi az inak és a térd oldalsó szalagjainak részletes vizsgálatát. Az inak, például a térdhajlító vagy feszítő inak, valamint a térd oldalsó szalagjai fontosak a térd stabilitásához és mozgásához.

 • Ízületi belhártya: A térdízületi ultrahang segítségével az orvos képet kaphat a térdízület belső részéről, beleértve az térdízületi belhártyát is. A belhártya gyulladása, amit synovitisnek neveznek, gyakran előforduló probléma lehet, és az ultrahang ezt az állapotot is észlelheti.

 • Nyálkatömlő (bursa): A nyálkatömlők olyan kis tasakok, zsákok, amelyek folyadékot tartalmaznak, és a csontok és az ínhüvelyek között helyezkednek el, csökkentve a súrlódást és a sérüléseket. Az ultrahangvizsgálat során értékelhető, hogy a nyálkatömlők normálisak-e, vagy esetleg gyulladás vagy duzzanat van jelen.

 • Térdhajlat: A térdízületi ultrahang hasznos lehet a térdhajlat vizsgálatában is, különös tekintettel az idegek, artériák és egyéb struktúrák állapotára ebben a területen.

A térdízületi ultrahang pontos és részletes képet adhat a térdízületi anatómiáról, így segítve az orvost a különböző kóros állapotok, sérülések vagy gyulladások azonosításában és diagnosztizálásában. Az információk alapján az orvos képes lehet megfelelő kezelési tervet kidolgozni a páciens számára.

Hogyan kell felkészülni a térdízületi ultrahangra?

A térdízületi ultrahangra való felkészülés során a következő lépéseket kell betartani:

 • Ruha levétele: A térdízületi ultrahangvizsgálathoz a vizsgált térdet teljesen szabaddá kell tenni. Ennek érdekében a páciensnek le kell vennie a térdét eltakaró ruhadarabokat, például nadrágot vagy szoknyát. A vizsgált térdet mindkét oldalról jól láthatóvá kell tenni.

 • Kötések, kineziológiai tapaszok eltávolítása: A térd körüli kötések, bandázsok vagy kineziológiai tapaszok eltávolítása szükséges lehet a térdízületi teljes vizsgálathoz. Ezek a külső kötések akadályozhatják az ultrahanghullámok szabad áramlását, ezért fontos eltávolítani őket a vizsgálat előtt.

 • Az orvos tájékoztatása: Ha a páciens várandós vagy bármilyen egyéb állapotban van, amely befolyásolhatja az ultrahangvizsgálatot, fontos tájékoztatni az orvost. Az orvos ezen információk alapján mérlegelheti, hogy szükség van-e további intézkedésekre vagy módosításokra a vizsgálat során.

 • Egyéb előkészületek: Általában nincs más specifikus előkészület a térdízületi ultrahang esetén. A térdízületi ultrahang általában gyorsan és egyszerűen elvégezhető vizsgálat. A páciensnek csak le kell feküdnie vagy ülnie, miközben az orvos az ultrahangfejet a térd körül mozgatja.

Fontos azonban megemlíteni, hogy minden egyes orvosi vizsgálat egyedi lehet, és az orvos specifikus utasításait mindig be kell tartani. Ha a páciensnek bármilyen kérdése vagy aggodalma van a vizsgálat előtt, érdemes előre konzultálni az orvossal vagy a vizsgálatot végző szakemberrel.

Mire nem alkalmas a térdízületi ultrahang?

A térdízületi ultrahang bizonyos területeken korlátozott lehet, és nem alkalmas minden részletes vizsgálatra. Az alábbiakban lehet olvasni néhány olyan esetet, amikor más képalkotó eljárások, például MRI (mágneses rezonancia képalkotás), lehetnek szükségesek:

 • Meniszkuszok részleges ábrázolása: A térdízületi ultrahang korlátokkal bír a meniszkuszok részletes ábrázolásában. A meniszkuszok, vagyis a félhold alakú porcok a térdízületben találhatók, és az ultrahangon csak a széli részei ábrázolhatóak pontosan. A meniszkuszok sérüléseinek vagy problémáinak pontosabb értékeléséhez gyakran szükség van MRI-vizsgálatra.

 • Keresztszalagok szakadása: A térdízületi ultrahang nem mindig ideális a térd keresztszalagjainak, például az elülső keresztszalag vagy a hátsó keresztszalag szakadásának értékelésére. Az ilyen típusú sérülések pontosabb diagnózisához általában az MRI vizsgálatra van szükség.

 • Csontok részletes vizsgálata: Atérdízületi ultrahang csak korlátozottan alkalmas a csontos struktúrák részletes vizsgálatára. Más képalkotó eljárások, mint például a röntgen vagy a CT (számítógépes tomográfia), lehetnek hatékonyabbak a csontok és ízületek részletes értékelésére.

 • Lágyrész struktúrák mélyebb rétegei: A térdízületi ultrahang bizonyos mélységekben korlátozott lehet, és mélyebben fekvő lágyrész struktúrákat, például mély izmokat vagy idegeket, nem mindig lehet teljes részletességgel vizsgálni. Ebben az esetben más képalkotó módszerek, például az MRI, előnyösebbek lehetnek.

A térdízületi ultrahang továbbra is hasznos eszköz a térdvizsgálatok során, különösen a felületes struktúrák, ínszalagok és szalagok vizsgálatában. Azonban az orvos az esetlegesen szükséges további vizsgálatokat a klinikai történet, a tünetek és a vizsgálat eredményei alapján dönti el a legmegfelelőbb diagnosztikai módszer kiválasztására.

Téma szakértője

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok