Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2024.01.30 14:45

A rheumatoid arthritis (RA) pontos oka jelenleg még nem ismert. Szerepet játszhat a kialakulásában a genetikai fogékonyság és külső környezeti tényező (pl. baktériumfertőzés) egyaránt. Az RA ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos megbetegedés, a szervezet saját építőelemeit megtámadó folyamata.  Elsősorban az ízületeket támadja meg, az ízületi felszínt borító hártya (synovium) gyulladását eredményezi. A gyulladásos sejtek és felszabaduló anyagok károsítják a synoviumot, majd a csontokat borító porcot, később a csontokat is, így jönnek létre a jellegzetes panaszok, ízületi deformitások.

Online Bejelentkezés

Dr. Bánhegyi Barbara

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

A rheumatoid arthritis tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, és több ízületet is érintenek. A betegség lefolyása változó, javulás és visszaesés állandó jelenléte kíséri. Leggyakrabban a csuklók és a térdek, továbbá a kéz és a láb kisízületei szimmetrikusan érintettek, de a boka, a csípő, a könyök és a váll sem hagyható ki a sorból. Tünetek, amik előre jelzik a bajt:

 • reggeli ízületi merevség: nehezen indul a mozgás, amely akár órákig is eltarthat,
 • ízületek torzulása,
 • hőemelkedés,
 • fogyás,
 • rheumatoid csomók a könyök és az Achilles ín környékén,
 • erek gyulladása a körömágyon és lábszáron,
 • csontritkulás,
 • érelmeszesedés,
 • idegrendszeri, belszervi és szemészeti tünetek is előfordulhatnak.
  Kapcsolódó cikkünk

  Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

  Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ma már azonban a gyors, sugárterheléssel nem járó ultrahangos vizsgálat is könnyen elérhető. Dr. Bánhegyi Barbara, az Ultrahangközpont ízületi- és mélyvénás ultrahang specialista radiológusa az ízületi ultrahang vizsgálat lehetőségeire és korlátaira hívta fel a figyelmet sérülés/sportsérülés esetén.

Diagnosztika

 1. Laboratóriumi vizsgálatok
  A teljes vérkép vizsgálata mellett a legfontosabb elvégzendő teszt a betegségre jellegzetes autoantitestek, az RF és az ACPA, az IgM, az IgG és az IgA értékek kimutatása.

 2. Röntgenvizsgálat: 
  A hagyományos röntgen segítségével elsőként a kezekról és a lábakról mutatható ki az elváltozás.

 3. MRI-vizsgálat

 4. Ultrahang diagnosztika
  Az ízületi ultrahangvizsgálat a hagyományos röntgenfelvétellel szemben lehetőséget teremt a lágyrészek vizsgálatára is. Az UH segítségével korábban észlelhetőek az erosiók, illetve alkalmas az inak, bursák feltérképezésére is. Doppler-készülékkel pedig az aktív synovitisre jellemző fokozott véráramlás is detektálható. Az UH további előnye, hogy fájdalommentes, legtöbbször pedig már panaszmentes állapot során is láthatóvá válnak a kóros eltérések.

   

  Téma szakértője

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Ultrahangközpont Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Dr. Bánhegyi Barbara az Ultrahangközpont Bosnyák téri rendelőjében várja a Pácienseket!

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@ultrahangkozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 434 1744-es telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Ultrahangközpont csapata