Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2022.10.14 14:47

A rheumatoid arthritis (RA) pontos oka jelenleg még nem ismert. Szerepet játszhat a kialakulásában a genetikai fogékonyság és külső környezeti tényező (pl. baktériumfertőzés) egyaránt. Az RA ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos megbetegedés, a szervezet saját építőelemeit megtámadó folyamata.  Elsősorban az ízületeket támadja meg, az ízületi felszínt borító hártya (synovium) gyulladását eredményezi. A gyulladásos sejtek és felszabaduló anyagok károsítják a synoviumot, majd a csontokat borító porcot, később a csontokat is, így jönnek létre a jellegzetes panaszok, ízületi deformitások.

A rheumatoid arthritis tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, és több ízületet is érintenek. A betegség lefolyása változó, javulás és visszaesés állandó jelenléte kíséri. Leggyakrabban a csuklók és a térdek, továbbá a kéz és a láb kisízületei szimmetrikusan érintettek, de a boka, a csípő, a könyök és a váll sem hagyható ki a sorból. Tünetek, amik előre jelzik a bajt:

 • reggeli ízületi merevség: nehezen indul a mozgás, amely akár órákig is eltarthat,
 • ízületek torzulása,
 • hőemelkedés,
 • fogyás,
 • rheumatoid csomók a könyök és az Achilles ín környékén,
 • erek gyulladása a körömágyon és lábszáron,
 • csontritkulás,
 • érelmeszesedés,
 • idegrendszeri, belszervi és szemészeti tünetek is előfordulhatnak.
  Kapcsolódó cikkünk

  Ízületi ultrahanggal kideríthető a lábfájdalom oka

  Sokak visszatérő problémája a kellemetlen lábfájdalom, mely olykor akár mozgásképtelenséget is okozhat. Amennyiben a panasz pár napon belül nem javul, úgy érdemes utánajárni, mi okozhatja a gondot. Ennek kiderítésére szolgál az ízületi ultrahang, melyről Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológus főorvosa beszélt.

Diagnosztika

 1. Laboratóriumi vizsgálatok
  A teljes vérkép vizsgálata mellett a legfontosabb elvégzendő teszt a betegségre jellegzetes autoantitestek, az RF és az ACPA, az IgM, az IgG és az IgA értékek kimutatása.

 2. Röntgenvizsgálat: 
  A hagyományos röntgen segítségével elsőként a kezekról és a lábakról mutatható ki az elváltozás.

 3. MRI-vizsgálat

 4. Ultrahang diagnosztika
  Az ízületi ultrahangvizsgálat a hagyományos röntgenfelvétellel szemben lehetőséget teremt a lágyrészek vizsgálatára is. Az UH segítségével korábban észlelhetőek az erosiók, illetve alkalmas az inak, bursák feltérképezésére is. Doppler-készülékkel pedig az aktív synovitisre jellemző fokozott véráramlás is detektálható. Az UH további előnye, hogy fájdalommentes, legtöbbször pedig már panaszmentes állapot során is láthatóvá válnak a kóros eltérések.

  Téma szakértője

   

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!