Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Szerző: Ultrahangközpont | Létrehozva: 2022.10.14 14:35 | Módosítva: 2022.10.14 14:47

A rheumatoid arthritis (RA) pontos oka jelenleg még nem ismert. Szerepet játszhat a kialakulásában a genetikai fogékonyság és külső környezeti tényező (pl. baktériumfertőzés) egyaránt. Az RA ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos megbetegedés, a szervezet saját építőelemeit megtámadó folyamata.  Elsősorban az ízületeket támadja meg, az ízületi felszínt borító hártya (synovium) gyulladását eredményezi. A gyulladásos sejtek és felszabaduló anyagok károsítják a synoviumot, majd a csontokat borító porcot, később a csontokat is, így jönnek létre a jellegzetes panaszok, ízületi deformitások.

A rheumatoid arthritis tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, és több ízületet is érintenek. A betegség lefolyása változó, javulás és visszaesés állandó jelenléte kíséri. Leggyakrabban a csuklók és a térdek, továbbá a kéz és a láb kisízületei szimmetrikusan érintettek, de a boka, a csípő, a könyök és a váll sem hagyható ki a sorból. Tünetek, amik előre jelzik a bajt:

 • reggeli ízületi merevség: nehezen indul a mozgás, amely akár órákig is eltarthat,
 • ízületek torzulása,
 • hőemelkedés,
 • fogyás,
 • rheumatoid csomók a könyök és az Achilles ín környékén,
 • erek gyulladása a körömágyon és lábszáron,
 • csontritkulás,
 • érelmeszesedés,
 • idegrendszeri, belszervi és szemészeti tünetek is előfordulhatnak.
  Kapcsolódó cikkünk

  Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

  A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet az ízületi ultrahangvizsgálat.

Diagnosztika

 1. Laboratóriumi vizsgálatok
  A teljes vérkép vizsgálata mellett a legfontosabb elvégzendő teszt a betegségre jellegzetes autoantitestek, az RF és az ACPA, az IgM, az IgG és az IgA értékek kimutatása.

 2. Röntgenvizsgálat: 
  A hagyományos röntgen segítségével elsőként a kezekról és a lábakról mutatható ki az elváltozás.

 3. MRI-vizsgálat

 4. Ultrahang diagnosztika
  Az ízületi ultrahangvizsgálat a hagyományos röntgenfelvétellel szemben lehetőséget teremt a lágyrészek vizsgálatára is. Az UH segítségével korábban észlelhetőek az erosiók, illetve alkalmas az inak, bursák feltérképezésére is. Doppler-készülékkel pedig az aktív synovitisre jellemző fokozott véráramlás is detektálható. Az UH további előnye, hogy fájdalommentes, legtöbbször pedig már panaszmentes állapot során is láthatóvá válnak a kóros eltérések.

  Téma szakértője

   

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

Pajzsmirigy ultrahang jelentősége göbök esetén

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv göbös megbetegedése képezi. Ezen problémák gyakran együtt járnak a mirigy hormontermelő zavarával, ezért alul-vagy túlműködés esetén célszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Hogy miért van szükség a göbök miatt ultrahangra, illetve milyen vizsgálat ...
Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

Az aspirációs citológia helye az emlődiagnosztikában

A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni, hiszen akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek. Szerencsére azonban nem minden csomó rákos elfajulás, gyakran jóindulatú szövetszaporulat, még gyakrabban ciszták állnak a tapintható csomók hátterében. Tapintással nem lehet pontosan ...
Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

Vállfájdalom? Irány az ízületi ultrahang!

A váll sérülése, illetve fájdalma gyakori problémának számít, melynek okai között beszélhetünk gyulladásról, túlerőltetésről, traumáról vagy akár lelki eredetű panaszokról is. A pontos diagnózis felállításában és a célzott kezelésben segíthet ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!