Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Rheumatoid arthritis és az ultrahang

Szerző: Ultrahangközpont | Módosítva: 2024.01.30 14:45

A rheumatoid arthritis (RA) pontos oka jelenleg még nem ismert. Szerepet játszhat a kialakulásában a genetikai fogékonyság és külső környezeti tényező (pl. baktériumfertőzés) egyaránt. Az RA ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos megbetegedés, a szervezet saját építőelemeit megtámadó folyamata.  Elsősorban az ízületeket támadja meg, az ízületi felszínt borító hártya (synovium) gyulladását eredményezi. A gyulladásos sejtek és felszabaduló anyagok károsítják a synoviumot, majd a csontokat borító porcot, később a csontokat is, így jönnek létre a jellegzetes panaszok, ízületi deformitások.

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A rheumatoid arthritis tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, és több ízületet is érintenek. A betegség lefolyása változó, javulás és visszaesés állandó jelenléte kíséri. Leggyakrabban a csuklók és a térdek, továbbá a kéz és a láb kisízületei szimmetrikusan érintettek, de a boka, a csípő, a könyök és a váll sem hagyható ki a sorból. Tünetek, amik előre jelzik a bajt:

 • reggeli ízületi merevség: nehezen indul a mozgás, amely akár órákig is eltarthat,
 • ízületek torzulása,
 • hőemelkedés,
 • fogyás,
 • rheumatoid csomók a könyök és az Achilles ín környékén,
 • erek gyulladása a körömágyon és lábszáron,
 • csontritkulás,
 • érelmeszesedés,
 • idegrendszeri, belszervi és szemészeti tünetek is előfordulhatnak.
  Kapcsolódó cikkünk

  Ízületi ultrahanggal kideríthető a lábfájdalom oka

  Sokak visszatérő problémája a kellemetlen lábfájdalom, mely olykor akár mozgásképtelenséget is okozhat. Amennyiben a panasz pár napon belül nem javul, úgy érdemes utánajárni, mi okozhatja a gondot. Ennek kiderítésére szolgál az ízületi ultrahang, melyről az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Diagnosztika

 1. Laboratóriumi vizsgálatok
  A teljes vérkép vizsgálata mellett a legfontosabb elvégzendő teszt a betegségre jellegzetes autoantitestek, az RF és az ACPA, az IgM, az IgG és az IgA értékek kimutatása.

 2. Röntgenvizsgálat: 
  A hagyományos röntgen segítségével elsőként a kezekról és a lábakról mutatható ki az elváltozás.

 3. MRI-vizsgálat

 4. Ultrahang diagnosztika
  Az ízületi ultrahangvizsgálat a hagyományos röntgenfelvétellel szemben lehetőséget teremt a lágyrészek vizsgálatára is. Az UH segítségével korábban észlelhetőek az erosiók, illetve alkalmas az inak, bursák feltérképezésére is. Doppler-készülékkel pedig az aktív synovitisre jellemző fokozott véráramlás is detektálható. Az UH további előnye, hogy fájdalommentes, legtöbbször pedig már panaszmentes állapot során is láthatóvá válnak a kóros eltérések.

   

  Téma szakértője

Hírek

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...
Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Ízületi fájdalomnál, sérülésnél gyors diagnózist hozhat az ultrahang

Egy térd, egy váll, egy boka, egy csuklósérülésnél általában szükséges valamilyen képalkotó módszer, hogy kiderüljön, történt-e törés vagy valamilyen más probléma felmerült-e az érintett ízületnél. Korábban szinte csak a röntgen jelenthetett megoldást, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!