Prosztata ultrahang

Létrehozva: 2014.04.16 12:43 Módosítva: 2018.10.17 08:45

Prosztata ultrahang vizsgálat

Prosztata ultrahang vizsgálatA prosztata ultrahang vizsgálat a hasi / kismedencei ultrahang vizsgálat része, a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető. A prosztata vizsgálat minden 40 év feletti férfinek - panaszmentesen is - évente ajánlott. A prosztata ultrahang vizsgálat segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, mivel a prosztata elváltozások időben felismerhetők.

A prosztata ultrahangos vizsgálata

A prosztatát vizsgálhatjuk ultrahanggal és laborvizsgálattal is. Az ultrahangos vizsgálat során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, tapasztalható e bármilyen elváltozása.
A prosztata ultrahang mellett javasolt a rendszeres PSA vérvizsgálat elvégzése is, ugyanis a fizikai elváltozás előtt, már a vérben jelen lehetnek a rákos sejtek. Az egészség fokozott figyelemmel követése akkor is ajánlott, ha volt már a családban prosztatadaganatos személy, ugyanis a pozitív családi kórelőzmény rizikófaktora a prosztata daganatnak, prosztata megnagyobbodásnak.

Prosztata problémára utaló tünetek

A következő problémák lehetnek mind a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, mind pedig a daganata esetén.

  • Gyakori vizelési inger (túlnyomóan éjjel)
  • Nehézség vizeletürítéskor
  • Gyenge vagy cseppenkénti vizelet
  • Vizelés közben jelentkező égő, csípő fájdalom, esetleg hidegrázás
  • Herezacskó mögötti terület fájdalma
  • Fájdalmas ejakuláció

A felsorolt prosztata tünetek meglétekor javasolt mielőbb szakorvosi segítséget kérni kivizsgálás céljából. Az időben diagnosztizált prosztatarák még gyógyítható lehet. 50 éves kor felett javasolt rendszeres egészségügyi szűrésen részt venni.

Miből áll a prosztata ultrahang?

A prosztata ultrahang vizsgálat elvégzése a prosztata megnagyobbodásának fájdalmának és daganat gyanújának esetén feltétlenül javasolt.

Felkészülés a prosztata ultrahang vizsgálatra

A prosztata ultrahang vizsgálatra telt hólyaggal szükséges érkezni, mert csak így láthatóak jól hason keresztül a kismedencei szervek.
A prosztata ultrahang a prosztata alakjáról, nagyságáról is gyors és használható információhoz juttatja a kezelőorvost. Az Ultrahang Központban a prosztata ultrahang vizsgálat előzetes bejelentkezés alapján végeztethető.
Bejelentkezés prosztata ultrahangra itt>>