A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

Módosítva: 2023.05.17 08:48

A herebetegségek időben történő diagnosztizálása kiemelten fontos, mivel a leggyakrabban előforduló problémák súlyosabb esetben akár a spermiumképződés megszűnéséhez esetlegesen meddőséghez vezethetnek.

Leggyakoribb herebetegségek 

Here és mellékhere gyulladásA here betegségei és diagnosztikai lehetőségei - Ultrahangközpont

A mellékhere gyulladása húgycsőfertőzésből kiinduló gyulladás, melynek oka, hogy a kórokozók a húgycsőből feljutva elérik a mellékherét. A herebetegségek közül a mellékhere gyulladása azok megnagyobbodását idézi elő, miközben érzékenységüket is jelentősen növeli.

Súlyosabb esetben a gyulladás átterjed a herékre is, mely körül folyadék felhalmozódását eredményez, ami még jobban fokozza a fájdalmat.

Az okok mögött számos tényező húzódhat, mint:

 • hanyag tisztálkodás
 • hólyag katéter
 • influenza szövődménye

Tünetek:

 • levertség
 • étvágytalanság
 • magas láz
 • duzzanat a mellékherén

Heresérv

A heresérv lágyéksérv egyik típusa. Ilyenkor a lágyéksérv a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba. Felnőtteknél a lágyéksérv 10% heresérv is.

Tünetek:

 • duzzanat a lágyékhajlatban
 • tompa, húzódó fájdalom

Kezelése műtéti úton történik.  

Heretágulat

Szokták herevisszerességnek is hívni a heretágulatot, mely jellemzően a bal herét érinti. A herékhez futó erek, nyirokerek, idegek a hasüregből indulnak ki, ezért hosszan futnak a lágyékcsatornán át a herékhez. A két here vénáinak más-más a pozíciója. A jobb oldali here vénája közvetlenül a nagy hasi vénába torkollik, míg a bal oldali here vénája általában hosszabb, és a bal vesevénába fut.


A bal herevénában magasabb folyadékoszlop alakul ki, amely magas és sovány testalkattal, esetleg veleszületett hajlammal, mint a kötőszöveti gyengeség társul. Ezek erősen fokozzák a bal oldali herevisszeresség kockázatát.

 • húzódó, kellemetlen érzet a herezacskóban
 • kisebb a here a visszértágulati oldalon
 • fájdalmas herék  

Daganat

Az esetek többségében rosszindulatú és a fiatal felnőttek körében előforduló betegségek között kell megemlíteni a heredaganatot. Az egyik legsikeresebben gyógyítható daganatfajta, abban az esetben, ha a kezelést időben elkezdik a páciensnél.

 Kialakulását számos tényező befolyásolhatja, pontos oka nem ismert.

Tünetei:

 • fájdalommentes csomó a herében
 • tompa húzódó here
 • alhasi fájdalom

Vizsgálati módszerek

Ultrahang

Ultrahanggal vizsgálható a herék és a mellékherék esetleges megnagyobbodása, gyulladása, daganatos elváltozása és artériás keringési zavarai, valamint a herezacskó űrtere az esetleges folyadékgyülem miatt.

A here ultrahangos vizsgálata fájdalom és sugárterhelés mentes eljárás.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálatot urológus szakorvos végzi a herét érintő betegségek esetében. Az esetek többségében a fizikális vizsgálat tapintásos vizsgálati eljárást jelent.  

Az Ultrahangközpontban elérhető szolgáltatás herebetegségek vizsgálata esetén:

 

Téma szakértői

Dr. Horváth Ilona

Dr. Horváth Ilona

vénás- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Nyemecz Dorottya

Dr. Nyemecz Dorottya

emlő- és lágyrész ultrahang specialista radiológus

Hírek

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Gergely Mária , az Ultrahangközpont radiológusa, emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt és felhívta a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek ...
Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Csomó a nyakon - aspirációs citológia lehet szükséges

Bárkivel megeshet, hogy kisebb-nagyobb csomót tapint ki a nyakán. Sokan ekkor  megrémülnek, mivel úgy gondolják, hogy rosszindulatú daganatot jelez, pedig az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, mely leginkább egy felső légúti fertőzés miatti megnagyobbodott nyirokcsomó ...
Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

Ultrahang segíthet kideríteni, hogy mi is áll a magas CRP érték mögött

A laborvizsgálatok során gyakran találkozhatunk a CRP rövidítéssel, melynek magas értéke legtöbbször valamilyen gyulladásra utal. Ennek oka az esetek egy részében már magából a vérvétel egyéb eredményeiből és a tünetekből ki is derül, ám előfordulhat, hogy további ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok