A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

Módosítva: 2023.01.23 17:06

A herebetegségek időben történő diagnosztizálása kiemelten fontos, mivel a leggyakrabban előforduló problémák súlyosabb esetben akár a spermiumképződés megszűnéséhez esetlegesen meddőséghez vezethetnek.

Leggyakoribb herebetegségek 

Here és mellékhere gyulladásA here betegségei és diagnosztikai lehetőségei - Ultrahangközpont

A mellékhere gyulladása húgycsőfertőzésből kiinduló gyulladás, melynek oka, hogy a kórokozók a húgycsőből feljutva elérik a mellékherét. A herebetegségek közül a mellékhere gyulladása azok megnagyobbodását idézi elő, miközben érzékenységüket is jelentősen növeli.

Súlyosabb esetben a gyulladás átterjed a herékre is, mely körül folyadék felhalmozódását eredményez, ami még jobban fokozza a fájdalmat.

Az okok mögött számos tényező húzódhat, mint:

 • hanyag tisztálkodás
 • hólyag katéter
 • influenza szövődménye

Tünetek:

 • levertség
 • étvágytalanság
 • magas láz
 • duzzanat a mellékherén

Heresérv

A heresérv lágyéksérv egyik típusa. Ilyenkor a lágyéksérv a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba. Felnőtteknél a lágyéksérv 10% heresérv is.

Tünetek:

 • duzzanat a lágyékhajlatban
 • tompa, húzódó fájdalom

Kezelése műtéti úton történik.  

Heretágulat

Szokták herevisszerességnek is hívni a heretágulatot, mely jellemzően a bal herét érinti. A herékhez futó erek, nyirokerek, idegek a hasüregből indulnak ki, ezért hosszan futnak a lágyékcsatornán át a herékhez. A két here vénáinak más-más a pozíciója. A jobb oldali here vénája közvetlenül a nagy hasi vénába torkollik, míg a bal oldali here vénája általában hosszabb, és a bal vesevénába fut.


A bal herevénában magasabb folyadékoszlop alakul ki, amely magas és sovány testalkattal, esetleg veleszületett hajlammal, mint a kötőszöveti gyengeség társul. Ezek erősen fokozzák a bal oldali herevisszeresség kockázatát.

 • húzódó, kellemetlen érzet a herezacskóban
 • kisebb a here a visszértágulati oldalon
 • fájdalmas herék  

Daganat

Az esetek többségében rosszindulatú és a fiatal felnőttek körében előforduló betegségek között kell megemlíteni a heredaganatot. Az egyik legsikeresebben gyógyítható daganatfajta, abban az esetben, ha a kezelést időben elkezdik a páciensnél.

 Kialakulását számos tényező befolyásolhatja, pontos oka nem ismert.

Tünetei:

 • fájdalommentes csomó a herében
 • tompa húzódó here
 • alhasi fájdalom

Vizsgálati módszerek

Ultrahang

Ultrahanggal vizsgálható a herék és a mellékherék esetleges megnagyobbodása, gyulladása, daganatos elváltozása és artériás keringési zavarai, valamint a herezacskó űrtere az esetleges folyadékgyülem miatt.

A here ultrahangos vizsgálata fájdalom és sugárterhelés mentes eljárás.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálatot urológus szakorvos végzi a herét érintő betegségek esetében. Az esetek többségében a fizikális vizsgálat tapintásos vizsgálati eljárást jelent.  

Az Ultrahangközpontban elérhető szolgáltatás herebetegségek vizsgálata esetén:

 

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!