A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

A here betegségei és diagnosztikai lehetőségei

Módosítva: 2023.05.17 08:48

A herebetegségek időben történő diagnosztizálása kiemelten fontos, mivel a leggyakrabban előforduló problémák súlyosabb esetben akár a spermiumképződés megszűnéséhez esetlegesen meddőséghez vezethetnek.

Leggyakoribb herebetegségek 

Here és mellékhere gyulladásA here betegségei és diagnosztikai lehetőségei - Ultrahangközpont

A mellékhere gyulladása húgycsőfertőzésből kiinduló gyulladás, melynek oka, hogy a kórokozók a húgycsőből feljutva elérik a mellékherét. A herebetegségek közül a mellékhere gyulladása azok megnagyobbodását idézi elő, miközben érzékenységüket is jelentősen növeli.

Súlyosabb esetben a gyulladás átterjed a herékre is, mely körül folyadék felhalmozódását eredményez, ami még jobban fokozza a fájdalmat.

Az okok mögött számos tényező húzódhat, mint:

 • hanyag tisztálkodás
 • hólyag katéter
 • influenza szövődménye

Tünetek:

 • levertség
 • étvágytalanság
 • magas láz
 • duzzanat a mellékherén

Heresérv

A heresérv lágyéksérv egyik típusa. Ilyenkor a lágyéksérv a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba. Felnőtteknél a lágyéksérv 10% heresérv is.

Tünetek:

 • duzzanat a lágyékhajlatban
 • tompa, húzódó fájdalom

Kezelése műtéti úton történik.  

Heretágulat

Szokták herevisszerességnek is hívni a heretágulatot, mely jellemzően a bal herét érinti. A herékhez futó erek, nyirokerek, idegek a hasüregből indulnak ki, ezért hosszan futnak a lágyékcsatornán át a herékhez. A két here vénáinak más-más a pozíciója. A jobb oldali here vénája közvetlenül a nagy hasi vénába torkollik, míg a bal oldali here vénája általában hosszabb, és a bal vesevénába fut.


A bal herevénában magasabb folyadékoszlop alakul ki, amely magas és sovány testalkattal, esetleg veleszületett hajlammal, mint a kötőszöveti gyengeség társul. Ezek erősen fokozzák a bal oldali herevisszeresség kockázatát.

 • húzódó, kellemetlen érzet a herezacskóban
 • kisebb a here a visszértágulati oldalon
 • fájdalmas herék  

Daganat

Az esetek többségében rosszindulatú és a fiatal felnőttek körében előforduló betegségek között kell megemlíteni a heredaganatot. Az egyik legsikeresebben gyógyítható daganatfajta, abban az esetben, ha a kezelést időben elkezdik a páciensnél.

 Kialakulását számos tényező befolyásolhatja, pontos oka nem ismert.

Tünetei:

 • fájdalommentes csomó a herében
 • tompa húzódó here
 • alhasi fájdalom

Vizsgálati módszerek

Ultrahang

Ultrahanggal vizsgálható a herék és a mellékherék esetleges megnagyobbodása, gyulladása, daganatos elváltozása és artériás keringési zavarai, valamint a herezacskó űrtere az esetleges folyadékgyülem miatt.

A here ultrahangos vizsgálata fájdalom és sugárterhelés mentes eljárás.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálatot urológus szakorvos végzi a herét érintő betegségek esetében. Az esetek többségében a fizikális vizsgálat tapintásos vizsgálati eljárást jelent.  

Az Ultrahangközpontban elérhető szolgáltatás herebetegségek vizsgálata esetén:

 

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus

Hírek

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK