Stroke gyerekeknél? - Gyermek ultrahang

Stroke gyerekeknél? - Gyermek ultrahang

Szerző: Ultrahang Központ | Módosítva: 2023.02.22 17:27

A stroke bár ritkán, de gyerekekben is kialakulhat, és rájuk nézve is ugyanolyan veszélyes, mint a felnőttek számára, ezért nagy a jelentősége annak, hogy felismerjük a tüneteket, és minél előbb orvosi segítséget kérjünk.

Stroke gyerekeknél? - Tartalom

Ultrahangközpont kapcsolódó szolgáltatásai:

Stroke gyerekeknél

A stroke gyerekeknél ugyan ritka kórkép, mégis érdemes tudni, hogy akár ilyen fiatal életkorban is előfordulhat. Maga a stroke egy agyi érbetegség, azaz cerebrovaszkuláris rendellenesség, amelynek során az agyszövet, ami folyamatos oxigénellátást igényel, nem kap megfelelő vérellátást, és ez az oxigénhiány következtében az agyi sejtek elhalásához vezet. A stroke gyerekeknél is két formában jelentkezhet:

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 • Iszkémiás stroke esetén az érpályában bekövetkező elzáródás miatt nem fog eljutni a vér az agysejtekhez.
 • Vérzéses stroke esetén a vér kilép az érpályából, és ez fogja a problémát okozni.

Akárcsak felnőttekben, kulcsfontosságú az azonnali és megfelelő kezelés elkezdése. A stroke gyerekeknél is egy akutan életet veszélyeztető állapot, így ha felmerül a gyanú, azonnali orvosi segítségre van szükség. A későn megkezdett kezelés neurológiai károsodáshoz, többek között hosszú távú kognitív és motoros diszfunkcióhoz, illetve halálhoz vezethet.

Stroke gyerekeknél – tünetek

A stroke gyerekeknél általában hirtelen kezdődik, és a tünetek eltérőek lehetnek a különböző korcsoportokban, illetve befolyásolhatja őket a stroke kialakulásához vezető ok is.

Újszülöttekben leggyakrabban:

 • görcsrohamokat,
 • extrém álmosságot vagy megváltozott mentális állapotot,
 • a test egyik oldalára korlátozódó mozgást látunk.

Ezek miatt a nem specifikus tünetek miatt a kisgyermekekben gyakran késik a megfelelő diagnózis felállítása.

Idősebb gyermekek esetén a stroke tünetei jobban emlékeztetnek a felnőttekben látottakhoz:stroke_gyerekeknel

 • erős fejfájás, akár hányással társulva;
 • a test vagy az arc egyik oldalára korlátozódó gyengeség vagy zsibbadás, érzéketlenség;
 • szédülés vagy hirtelen jelentkező zavartság;
 • beszédzavar, elkent, nehezen érthető beszéd, értelmetlen szavak, mondatok használata, problémák a szavak és mondatok megértésével;
 • egyensúly problémák, járási nehézség;
 • látászavar, mint kettős látás vagy látásvesztés, illetve szemmozgászavar;
 • hirtelen kialakuló letargia vagy álmosság, eszméletvesztés;
 • görcsroham vagy féloldali bénulás.

Stroke gyerekeknél – okok, rizikófaktorok

A stroke gyerekeknél teljesen más rizikófaktorokkal társul, mint felnőttekben. Ezek közé tartoznak:

 • Szívbetegségek (ezek a leggyakoribbak): az iszkémiás stroke kialakulásának rizikóját fokozzák, akár veleszületett, akár szerezett formáról van szó. Gyakran a szívbetegséget csak a stroke kialakulása után diagnosztizálják.
 • Fertőzések (például meningitis, encephalitis): többek között a bárányhimlőről tudjuk, hogy 6 hónappal a fertőzést követően a stroke gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki. Azonban a bárányhimlő gyakori gyermekkori betegség, míg a stroke gyerekeknél ritka, illetve Magyarországon kötelező védőoltást vezettek be a bárányhimlő kórokozója ellen.
 • Fejsérülések.
 • Egyéb sérülések.
 • Dehidráció (kiszáradás).
 • Migrénes fejfájás.
 • Anyagcserebetegségek.
 • Ér abnormalitások (például vacsulitis, dissectio).
 • Fejlődési rendellenességek.
 • Genetikai eltérések.
 • Magas vérnyomás.
 • Véralvadási zavarok.
 • Sarlósejtes anémia: egy örökletes betegség, mely a vörösvértesteket érinti. A normálisan fánkra emlékeztető vörösvértestek közül némelyik félhold alakot vesz fel (ezek a sarlósejtek), amelyek képtelenek a megfelelő oxigénszállításra, illetve képesek elzárni az ereket, és vérrögök kialakulásához vezethetnek az agyban, ami stroke-ot okozhat.
 • Idősebb gyerekekben jelentősége van a hagyományosan felnőtteket érintő rizikótényezőknek is, mint a mozgásszegény életmód, a túlsúly és az elhízás, a magas vérzsírszint vagy a kettes típusú cukorbetegség.

Sok gyerekben azonban semmilyen rizikótényező nem mutatható ki.

Kapcsolódó cikkünk

Nem tapintható here gyerekeknél- ultrahanggal tisztázható a baj

A herékkel kapcsolatos problémák bár ijesztőnek tűnnek a fiúgyermekek szülei számára, ám ezek a gondok sokszor maguktól megoldódnak, ráadásul gyakoriak. Az ultrahang segít a legtöbb hasonló zavar diagnosztikájában, így fontos annak eldöntése céljából, vajon szükség van-e komolyabb beavatkozásra, és ha igen, akkor mikor. Dr. Kövi Ritát, az Ultrahangközpont gyermek radiológusát kérdeztük a témában. 

Stroke gyerekeknél – diagnózis

A stroke gyerekeknél is időfaktoros betegség, ha felmerül a gyanú, kulcsfontosságú az azonnali cselekvés, a diagnózis gyors felállítása, és a kezelés minél korábbi megkezdése.

A képalkotó vizsgálatok kiemelt jelentőséggel bírnak a stroke diagnózisának felállításában az agy és az agyi erek vizsgálata révén, így az MR, a CT és a transcranialis (koponyán keresztüli) ultrahang vizsgálatoknak, valamint a CT- vagy MR-angiográfiának nagy szerep jut.

Kiegészítő vizsgálatként felmerülhet:

 • laborvizsgálat,
 • echocardiographia (szívultrahang),
 • EKG,
 • véralvadási vizsgálatok,
 • ritkán lumbalpunctio központi idegrendszeri fertőzés gyanúja esetén,
 • EEG görcstevékenység esetén.

Az akut kezelést követően érdemes alapos kivizsgálást kezdeni a stroke okának felderítésére, az esetleges újabb katasztrófa megelőzésének érdekében.

Stroke gyerekeknél – az ultrahang jelentősége

Ha a stroke gyerekeknél alakul ki, elsősorban kétféle ultrahang vizsgálat merül fel: a transcranialis ultrahang és a szívultrahang. Ennek a képalkotó eljárásnak nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan kivitelezhető, nem jár fájdalommal, nem bontjuk meg a test integritását, nem igényel semmilyen különösebb előkészületet és nem jár ionizáló sugárzással sem.

Transcranialis ultrahang során a koponyacsontokon át vizsgáljuk az agyat és annak ereit. Újszülötteknél és csecsemőknél a még nem záródott kutacs lehetővé teszi számunkra, hogy azon keresztül vizsgáljuk a koponyán belüli anatómiai képleteket, azonban nagyobb gyerekekben (és felnőttekben) is alkalmazható az eljárás, mivel a halántékcsont bizonyos részén kellően vékony ahhoz a csont, hogy az ultrahanghullámok átjussanak rajta, és le tudjuk képezni a kérdéses területet. A transcranialis ultrahang segítségével detektálható agyi állományi vérzés, vér az agykamrákban vagy agyödéma, melyek mind társulhatnak a stroke-hoz.stroke_gyerekeknel

Transcranialis doppler ultrahang segítségével az agyi vérátáramlás mérhető, melynek elsősorban a sarlósejtes anémiában van jelentősége, ahol a vizsgálat segítségével becsülhető a stroke kialakulásának kockázata. Az eljárásnak szerepe van más érbetegségek vizsgálatában is, mint a Moyamoya-betegség (ritka érrendszeri rendellenesség, amelynek következtében csökken az agy vérellátása), a tranziens és fokális cerebrális arteriopátia és más genetikai betegségek, amelyek iszkémiás stroke kialakulásához vezethetnek. Alkalmas továbbá az agyi embólia és a TIA detektálásra.

A stroke gyerekeknél gyakran alakul ki valamilyen szerzett szívbetegség, szívfejlődési rendellenesség, esetleg korábbi szívműtét talaján. Annak érdekében, hogy a szívet, illetve a szív ereit vizsgáljuk, gyakran alkalmazunk szívultrahangot (echocardiographiát) a stroke-on átesett betegeknél. A vizsgálat segítségével nem csak a szív aktuális állapotáról kaphatunk képet, de például egy agyi embólia okozta stroke esetén megtalálhatjuk az embólus forrását is.

Stroke gyerekeknél – kezelés

A stroke gyerekeknél is hasonlóan kezelendő, mint felnőtteknél. A korai kezelés célja az agy vérellátásának helyreállítása, melyre többféle módszer létezik:

 • Gyógyszeres terápia: A véralvadásgátlók, illetve a vérlemezkék működését gátló szerek alkalmazhatók, ha a stroke gyerekeknél lép fel. Abban az esetben, ha görcsökkel társul, görcsgátló gyógyszerek alkalmazása is szükséges.
 • Intervenciós neuroradiológiai eljárások: Azoknál a gyerekeknél, akiknél a stroke rendellenes érhálózathoz vagy aneurizmához társul, szóba jöhetnek ezek a beavatkozások. Az intervenciós radiológiai beavatkozások során egy katéter segítségével -, melyet a felső vagy az alsó végtag érrendszeréből indítanak el - jutnak el a problémás agyi érterülethez, és állítják helyre azt. Bizonyos esetekben ezzel a módszerrel eltávolíthatók az érpályát elzáró vérrögök.
 • Műtét: Bizonyos stroke fajták és cerebrovaszkuláris rendellenességek esetén a műtéti megoldás célravezető. Iszkémiás stroke esetén sebészileg eltávolítható lehet a vérrög, súlyos agyödéma esetén szükséges lehet a koponyacsontok kis részének ideiglenes eltávolítása a nyomás csökkentésének érdekében, vagy a rendellenes eret is zárni lehet sebészeti beavatkozással. Előfordulhat olyan is, hogy a károsodott szöveteket el kell távolítani, és a vér számára új útvonalat kialakítani, hogy el tudja látni a megfelelő területeket.

Stroke gyerekeknél – felépülés

Attól függően, hogy a stroke melyik agyi területeket érintette, illetve mennyire volt gyors és megfelelő az ellátás, különböző jellegű és mértékű maradványtünetekkel kell számolnunk: nehézségek adódhatnak a járással, beszéddel, olvasással vagy a látással is. Görcsrohamok, illetve kognitív és emocionális változások is jelentkezhetnek. Összességében azonban a gyermekek agyának lényegesen jobb a regenerációs képessége, mint a felnőtt agynak, így az esetek többségében megfelelő rehabilitációs ellátással a maradványtünetek teljes mértékben megszűnhetnek. A gyors és pontos diagnózis, valamint a korán megkezdett kezelés csökkenti a hosszú távú tünetek fennállásának kockázatát, a korai rehabilitáció pedig lehetővé teszi a maximális felépülést.

Stroke gyerekeknél – TIA

TIA-nak, vagyis átmeneti iszkémiás rohamnak nevezzük, amikor a stroke tünetei csak rövid ideig, maximum 24 óráig állnak fenn, majd ezt követően maguktól megszűnnek. Ilyenkor az agyi erekben elzáródás keletkezik, ami gátolja a vérellátást, azonban az akadály magától feloldódik. A TIA fontos figyelmezető jele a stroke-nak, azonnali orvosi segítséget kell igénybe venni, ha a tüneteit tapasztaljuk.

Téma szakértője

Hírek

Mit mutat az emlő ultrahang?

Mit mutat az emlő ultrahang?

Az ultrahang igen fontos diagnosztikai eszköz, hiszen segítségével számtalan fájdalom oka, oda nem illő képletek azonosíthatók. Dr. Gergely Máriát , az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, vajon mi mindent mutat az emlő ultrahang és mikor érdemes a vizsgálaton részt venni. 
Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

Túlműködő pajzsmirigy gyerekeknél-ultrahang segít a kiváltó ok felderítésében

A pajzsmirigy túlműködés bár jellemzően a felnőtteket érinti, ám a gyerekeknél is előfordulhat. A szülők gyakran nem is gondolnak arra, hogy az ingerlékenység, alvászavar, túlpörgés hátterében pajzsmirigyzavar áll. Dr. Kövi Ritától , az Ultrahangközpont gyermek radiológusától azt ...
Miben segít az aspirációs citológia?

Miben segít az aspirációs citológia?

Az ultrahang vizsgálat felfedezhet megnagyobbodott nyirokcsomókat, kimutathat göböket a pajzsmirigyben, csomókat az emlőkben vagy a bőr alatti lágyrészekben. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a daganat összetételét. Az eljárásról dr. Horváth Ilona , az Ultrahangközpont ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!