Here ultrahang diagnosztika - az Ultrahang Központban

Here ultrahang diagnosztika - az Ultrahang Központban

Létrehozva: 2014.04.15 17:12 | Módosítva: 2021.07.08 13:17

Here ultrahang diagnosztika

A herepanaszok, herefájdalom kivizsgálásában a here ultrahang gyors és fájdalommentes diagnosztikai módszert jelent. A hereállomány vizsgálatával meghatározhatóak gyulladások, tumoros elváltozások, és artériás keringési zavarok is.
Az ultrahang továbbá alkalmas a mellékherék elváltozásainak, ciszta okozta here megnagyobbodás, heregyulladás vizsgálatára. A herék értágulata (visszerek), heresérvek, szintén vizsgálhatóak ultrahangos módszerrel.

Mellékhere, here ultrahang vizsgálat:

A herék, mellékherék ábrázolása mellett a keringési viszonyokról is felvilágosítást ad a vizsgálat.

Milyen tünetek, panaszok esetén ajánlott a here ultrahang vizsgálat?

Here ultrahang diagnosztika

  • fájdalmas herék,
  • here duzzanat, láz
  • tapintható csomó a herében
  • az egyik oldali herezacskó üres, vagy csak időnként tapintható benne a here (gyermekeknél, kamaszoknál sűrűbben fordul elő)
  • heresérülés esetén
  • húzó jellegű, krónikus fájdalom a herékben
  • férfi meddőség
  • korábban már diagnosztizált megbetegedések esetében

Here ultrahang a férfi meddőség kivizsgálásában

A férfi meddőség kivizsgálásban rutinszerűen használatos a here ultrahangos vizsgálata.  Központunk Doppler ultrahang diagnosztikája a herékben történő váráramlás mérésével, a here artériáinak nyomással szembeni ellenállását méri. Ez a rezisztencia index. Az érték jelentős eltérése csökkent ondótermelésre utal. A here ultrahang kiegészíthető kismedencei ultrahanggal, mivel a prosztata, az ondóvezetékek és a hólyagfal állapota is fontos befolyásoló tényezők a meddőség okának kiderítésében.
A here ultrahang vizsgálat Központunkban előzetes bejelentkezés alapján történik.

Téma szakértője

Hírek

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat