Prosztatarák szűrés

Prosztatarák szűrés

Létrehozva: 2014.04.17 15:56 | Módosítva: 2021.04.20 10:31

Az életkor előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzése, a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hiszen az időben diagnosztizált elváltozások többsége még visszafordítható. A prosztatarák szűrés főként a 40-50 éves korosztályt érinti. Ebben kiemelt szerep jut a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak, mint pl. az ultrahang vizsgálat.

A prosztatarák diagnosztizálása

A prosztatarák szűrése két úton: ultrahanggal és laborvizsgálattal történhet.
A prosztata ultrahangos szűrése során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, és tapasztalható-e rajta elváltozás. A prosztatarák ultrahangos szűrése mellett javasolt PSA vérvizsgálat elvégzése is.  A prosztatarák előfordulása családi halmozódást mutat, tehát ha a családban volt már, akkor nagyobb eséllyel alakul ki újra.

Prosztarákra utaló lehetséges tünetek a következők:

Nehezített- és gyakori vizelési inger, a vizelet sugara gyenge, közben fájdalom kíséri. A herék mögötti terület fájdalmassá válhat. A beteg hidegrázást érezhet, az ejakuláció is fájdalmas lehet.
A prosztatarák szűrése a tünetek megléte esetén sürgősen javasolt, mivel a betegség halálos kimenetelű is lehet, ha a daganat rosszindulatú. A jóindulatú prosztatadaganat / megnagyobbodás műtéti ás gyógyszeres úton kezelhető.   

Miből áll a prosztatarák szűrés?

A prosztatarák szűrése ultrahanggal teljesen fájdalmatlan és a szervezetre semmilyen megterhelést nem jelent. Az ultrahang vizsgálatot elegendő elvégezni a hasfalon keresztül. A prosztatarák ultrahangos szűrése nem invazív beavatkozás, tehát külsőleg történő vizsgálattal is megvalósítható. A szűrővizsgálat telt húgyhólyaggal lesz sikeres, mert csak úgy lesznek láthatóak a képletek.
Az Ultrahang Központban a prosztatarák szűrés ultrahang vizsgálattal előzetes bejelentkezéssel történik. 

Hírek

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Nyári ruhatár ősszel? Vesemedence gyulladás esetén ajánlott a hasi ultrahang vizsgálat

Gyakran látni, hogy az őszi időben többen még a nyári, rövidebb, lengébb ruháikat viselik. Viszont nem hiába figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, ugyanis könnyen vesemedence gyulladás lehet a vége. Hogy mik a tünetei, és hogy milyen szerepe van a diagnosztizálásában a ...
Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

Herefájdalom-ultrahanggal a differenciáldiagnózisért

A herefájdalom hátterében sok minden állhat, ám bármi is legyen az ok, fontos, hogy azt időben felismerjék, hogy a beteg a megfelelő kezelésben részesüljön, valamint kizárjuk a súlyos kórképek – pl. hererák- fennállását. Dr. Csemez Imre , az Ultrahangközpont radiológusa a here ultrahang ...
Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, ...

Prima Medica Egészséghálózat