Prosztatarák szűrés

Prosztatarák szűrés

Létrehozva: 2014.04.17 15:56 | Módosítva: 2021.04.20 10:31

Az életkor előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzése, a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hiszen az időben diagnosztizált elváltozások többsége még visszafordítható. A prosztatarák szűrés főként a 40-50 éves korosztályt érinti. Ebben kiemelt szerep jut a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak, mint pl. az ultrahang vizsgálat.

A prosztatarák diagnosztizálása

A prosztatarák szűrése két úton: ultrahanggal és laborvizsgálattal történhet.
A prosztata ultrahangos szűrése során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, és tapasztalható-e rajta elváltozás. A prosztatarák ultrahangos szűrése mellett javasolt PSA vérvizsgálat elvégzése is.  A prosztatarák előfordulása családi halmozódást mutat, tehát ha a családban volt már, akkor nagyobb eséllyel alakul ki újra.

Prosztarákra utaló lehetséges tünetek a következők:

Nehezített- és gyakori vizelési inger, a vizelet sugara gyenge, közben fájdalom kíséri. A herék mögötti terület fájdalmassá válhat. A beteg hidegrázást érezhet, az ejakuláció is fájdalmas lehet.
A prosztatarák szűrése a tünetek megléte esetén sürgősen javasolt, mivel a betegség halálos kimenetelű is lehet, ha a daganat rosszindulatú. A jóindulatú prosztatadaganat / megnagyobbodás műtéti ás gyógyszeres úton kezelhető.   

Miből áll a prosztatarák szűrés?

A prosztatarák szűrése ultrahanggal teljesen fájdalmatlan és a szervezetre semmilyen megterhelést nem jelent. Az ultrahang vizsgálatot elegendő elvégezni a hasfalon keresztül. A prosztatarák ultrahangos szűrése nem invazív beavatkozás, tehát külsőleg történő vizsgálattal is megvalósítható. A szűrővizsgálat telt húgyhólyaggal lesz sikeres, mert csak úgy lesznek láthatóak a képletek.
Az Ultrahang Központban a prosztatarák szűrés ultrahang vizsgálattal előzetes bejelentkezéssel történik. 

Hírek

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

Alacsony TSH esetén ezért van szükség UH vizsgálatra

A TSH értékéből nagyban lehet következtetni a pajzsmirigy állapotára, esetleges zavaraira, hiszen túl magas és túl alacsony szintje is hormontermelési problémát jelez. Alacsony TSH esetén pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, és ilyenkor (is) szükség van a mirigy ultrahangos ellenőrzésére, hiszen az állapotot hormontermelő göbök, illetve strúma is okozhatja. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a túlműködést generáló állapotokról beszélt.

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

Bőr alatti csomók-félnem kéne?

A bőr alatt vagy a bőrben kisebb-nagyobb csomók jelenhetnek meg. Sokan ezeket rosszindulatú daganatokkal azonosítják. Sajnos ezt sem lehet kizárni, ám gyakrabban más, jóval veszélytelenebb állapot húzódik meg mögötte. Hogy hogyan lehet ezeket diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat