Prosztatarák szűrés

Prosztatarák szűrés

Létrehozva: 2014.04.17 15:56 | Módosítva: 2021.04.20 10:31

Az életkor előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzése, a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hiszen az időben diagnosztizált elváltozások többsége még visszafordítható. A prosztatarák szűrés főként a 40-50 éves korosztályt érinti. Ebben kiemelt szerep jut a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak, mint pl. az ultrahang vizsgálat.

A prosztatarák diagnosztizálása

A prosztatarák szűrése két úton: ultrahanggal és laborvizsgálattal történhet.
A prosztata ultrahangos szűrése során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, és tapasztalható-e rajta elváltozás. A prosztatarák ultrahangos szűrése mellett javasolt PSA vérvizsgálat elvégzése is.  A prosztatarák előfordulása családi halmozódást mutat, tehát ha a családban volt már, akkor nagyobb eséllyel alakul ki újra.

Prosztarákra utaló lehetséges tünetek a következők:

Nehezített- és gyakori vizelési inger, a vizelet sugara gyenge, közben fájdalom kíséri. A herék mögötti terület fájdalmassá válhat. A beteg hidegrázást érezhet, az ejakuláció is fájdalmas lehet.
A prosztatarák szűrése a tünetek megléte esetén sürgősen javasolt, mivel a betegség halálos kimenetelű is lehet, ha a daganat rosszindulatú. A jóindulatú prosztatadaganat / megnagyobbodás műtéti ás gyógyszeres úton kezelhető.   

Miből áll a prosztatarák szűrés?

A prosztatarák szűrése ultrahanggal teljesen fájdalmatlan és a szervezetre semmilyen megterhelést nem jelent. Az ultrahang vizsgálatot elegendő elvégezni a hasfalon keresztül. A prosztatarák ultrahangos szűrése nem invazív beavatkozás, tehát külsőleg történő vizsgálattal is megvalósítható. A szűrővizsgálat telt húgyhólyaggal lesz sikeres, mert csak úgy lesznek láthatóak a képletek.
Az Ultrahang Központban a prosztatarák szűrés ultrahang vizsgálattal előzetes bejelentkezéssel történik. 

Hírek

Lágyrész ultrahang- mit kell tudni róla?

Lágyrész ultrahang- mit kell tudni róla?

Az ultrahang vizsgálat egyike a képalkotó eljárásoknak, melynek során pontosabb képet kaphatunk a testünkben lévő szervek szerkezeti elváltozásairól. Ultrahang vizsgálat során nincs káros sugárzás, gyors, biztonságos és azonnali eredményt kaphatunk. Dr. Pataj Nórát, az ...
Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

Sokat puffad? Irány a hasi ultrahang!

A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint, ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. ...
Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

Trombózis után ezért fontos a vénás ultrahang

A mélyvénás trombózis diagnosztikájában igen nagy jelentőséggel bír a vénás ultrahang. Segítségével megállapítható, jelen van-e vérrög, milyen a vér áramlása az érben, vannak-e kóros állapotok. Azonban nem csak a trombózis felismerésében van nagy szerepe, ...

Prima Medica Egészséghálózat