Prosztatarák szűrés

Prosztatarák szűrés

Létrehozva: 2014.04.17 15:56 | Módosítva: 2021.04.20 10:31

Az életkor előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül az egészség megőrzése, a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hiszen az időben diagnosztizált elváltozások többsége még visszafordítható. A prosztatarák szűrés főként a 40-50 éves korosztályt érinti. Ebben kiemelt szerep jut a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak, mint pl. az ultrahang vizsgálat.

A prosztatarák diagnosztizálása

A prosztatarák szűrése két úton: ultrahanggal és laborvizsgálattal történhet.
A prosztata ultrahangos szűrése során arra kapunk választ, hogy milyen a prosztata szerkezete, mérete, és tapasztalható-e rajta elváltozás. A prosztatarák ultrahangos szűrése mellett javasolt PSA vérvizsgálat elvégzése is.  A prosztatarák előfordulása családi halmozódást mutat, tehát ha a családban volt már, akkor nagyobb eséllyel alakul ki újra.

Prosztarákra utaló lehetséges tünetek a következők:

Nehezített- és gyakori vizelési inger, a vizelet sugara gyenge, közben fájdalom kíséri. A herék mögötti terület fájdalmassá válhat. A beteg hidegrázást érezhet, az ejakuláció is fájdalmas lehet.
A prosztatarák szűrése a tünetek megléte esetén sürgősen javasolt, mivel a betegség halálos kimenetelű is lehet, ha a daganat rosszindulatú. A jóindulatú prosztatadaganat / megnagyobbodás műtéti ás gyógyszeres úton kezelhető.   

Miből áll a prosztatarák szűrés?

A prosztatarák szűrése ultrahanggal teljesen fájdalmatlan és a szervezetre semmilyen megterhelést nem jelent. Az ultrahang vizsgálatot elegendő elvégezni a hasfalon keresztül. A prosztatarák ultrahangos szűrése nem invazív beavatkozás, tehát külsőleg történő vizsgálattal is megvalósítható. A szűrővizsgálat telt húgyhólyaggal lesz sikeres, mert csak úgy lesznek láthatóak a képletek.
Az Ultrahang Központban a prosztatarák szűrés ultrahang vizsgálattal előzetes bejelentkezéssel történik. 

Hírek

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

Pajzsmirigy ultrahang- mikor van rá szükség?

A pajzsmirigy betegségeknek több típusa ismert, és ezen belül léteznek olyanok, melyek nem (csak) a szerv hormontermelésének zavarával, hanem a mirigy struktúrájának, méretének problémájával járnak. Ilyen esetekben nagy szükség van az ultrahangos vizsgálatra, melynek során felderíthetőek az esetleges elváltozások, valamint ellenőrizhető az adott terápia hatásossága. Dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatáról beszélt. 

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázatban a jelenleg rendelkezésünk álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkból.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat