Érszűkület szűrés ultrahang vizsgálattal - Ultrahangközpont

Létrehozva: 2014.04.18 11:15

Az érszűkület szűrés és fontossága

A szív- és érrendszeri megbetegedések számában hazánk az elsők között áll. Sajnos az érrendszer, az erek degenerációja a közhiedelemmel ellentétben már fiatal korban is elkezdődhet. Az érfal elváltozások kezeletlenül súlyos következményekhez vezethetnek, pl. agyi-ér katasztrófa (stroke), szívinfarktus vagy érszűkület.  A keringési rendszerrel észlelt panaszok esetén tehát mielőbb forduljon orvoshoz, hogy elkerülhesse a komolyabb szövődményeket.

Mik az érszűkület tünetei?

Az érszűkület illetve érbetegség a test különböző részein vagy szervében kialakulhat. Ennek megfelelően az érszűkület tünetei is sokfélék lehetnek.

Megkülönböztetünk alsó végtagi érszűkületet, amely a lábak terhelésére jelentkező fájdalommal járhat és csak a terhelés megszűnésére szűnik meg. A fájdalmon kívül a hideg lábak, lábikra görcs, lábfekélyek, üszkösödés, nem gyógyuló sebek is jellemzik az érszűkületet.

A mellkasban észlelt fájdalom a koszorúerek szűkületére utal, mely átsugározhat a hátba, karokba. Koszorúér-szűkület esetén érezhetünk légszomjat, ritmuszavart is.   A szédülés, látás zavarok, látásvesztés, arc egyoldali zsibbadása, fülzúgás inkább előrehaladott nyaki érszűkület tünetei lehetnek.

Veseelégtelenség és agylágyulás is utalhat az érszűkületre.

Érszűkület szűrés – Mikor és kinek érdemes részt venni?

Az érszűkületnek léteznek rizikófaktorai, mint például a diabétesz (cukorbetegség), a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás. Az érszűkület továbbá gyakoribb férfiaknál és idősebbeknél. Akinek tehát a rizikófaktorok közül egy vagy több is fennáll, érdemes az erei állapotát rendszeres időközönként ellenőriztetnie.

A cukorbetegek érszűkület szűrése kiemelten fontos, mivel náluk a kis- és nagyerek elzáródása miatt a fájdalomérzet hiányozhat, tehát nem észlelik adott esetben az érszűkület tüneteit. Tehát számukra tünetmentes időszakban is szükséges a szűrés.

Akinél a belgyógyászati vizsgálat során már észlelhető a pulzusok kimaradása például a lábfejen, már a háziorvosnál gyanús lehet, hogy érszűkülete van a páciensnek.   

Az érszűkület szűrés ultrahang segítségével

Az érszűkület kivizsgálása egy fizikális vizsgálattal kezdődik. A bőr megtekintésével-tapintásával, pulzus tapintással. A fizikális vizsgálatot kiegészítő vizsgálatok:

  • duplex ultrahang vizsgálat
  • EKG vizsgálat
  • nyaki verőér ultrahang vizsgálat
  • kontrasztanyagos érfestés

Az érszűkület ultrahangvizsgálata

Az ultrahang-diagnosztika a legelterjedtebb és egyben a legszélesebb körben alkalmazott diagnosztikus módszer az érszűkület szűrésére és továbbkövetésére. Nagy előnye, hogy a beteg számára semmilyen káros megterhelést nem okoz, fájdalmatlan, sokrétű gyors módszer, magas pontossággal.