Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit

Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit

Dr. Csemez Imre Módosítva: 2023.12.07 09:42

A nyelési nehézség és a gombócérzés a torokban viszonylag gyakori tünet, melyet okozhat stressz, de akár torokgyulladás is. Azonban ha a panasz nem múlik, akkor az a pajzsmirigy megnagyobbodására, illetve a rajta kialakult göbökre is utalhat. Hogy miként lehet megbizonyosodni a problémáról, arról Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Pajzsmirigy megnagyobbodása, göbösödése

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található pillangóalakú szerv, ami fontos hormontermelő mirigy lévén szinte az egész szervezet működésére komoly hatással van. Mivel Magyarország jódhiányos terület, így a pajzsmirigy zavarai rengeteg embert érintenek. A leggyakoribb problémát a pajzsmirigy megnagyobbodása jelenti (strúma), hiszen csakis megfelelő mennyiségű jód jelenlétében képes a tökéletes hormontermelésre, így ha valakinél hiány alakul ki, úgy a szerv kompenzálásként megnagyobbodik, aminek akár szabad szemmel is látható jelei vannak (bár nem minden esetben). Ekkor még nem feltétlenül alakul ki pajzsmirigyzavar (pl. alulműködés), ám előre jelezheti, hogy hiba van a rendszerben.

Gyakori probléma a strúmán túl a pajzsmirigyen kialakuló göbök is, melyek egészen aprók is lehetnek, így nem mindig járnak figyelemfelkeltő tünetekkel, vérkép eltérésekkel (ám van, hogy a göb pajzsmirigyzavart idéz elő, így laborvizsgálat is szükségessé válhat).

A göbök vizsgálata kiemelten fontos, ugyanis van, hogy rosszindulatúvá fejlődnek, így rendszeresen ellenőrizni szükséges őket. Többféleképpen osztályozhatók, radiológiailag, ill. izotóp diagnosztika szempontjából (pl. izotóp dg-t tekintve 2 típusba sorolhatóak: meleg és hideg göbök). Az előbbiek pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, míg a hideg típusúak akár rosszindulatú daganattá fejlődhetnek - magyarázza Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa.

Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit - Ultrahangközpont Pajzsmirigy megnagyobbodásra, göbösödésre utaló tünetek   

  • nyelési nehézség 
  • gombócérzés a torokban 
  • pajzsmirigy/csomó tapinthatósága a nyakon
  • mélyebb, rekedtesebb hang

Ultrahanggal a biztos diagnózisért

Panaszok esetén vér és a fizikális vizsgálaton túl szükség van a pajzsmirigy ultrahangos ellenőrzésre is, mivel csakis így kaphatunk biztos képet a pajzsmirigy állapotáról, hiszen meglehet, hogy az elváltozások mélyebben helyezkednek el, amiket lehetetlen kitapintani. Ezáltal meghatározásra kerülhet a göbök pontos mérete, száma, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodás mértéke. Emellett szükség lehet még izotópos vizsgálatra is, ami arra ad választ, hogy hideg vagy meleg göbbel állunk szemben.

Maga az ultrahangos ellenőrzés nem csak fájdalommentes, de gyorsan el is végezhető, nem igényel előkészületet, ráadásul alkalmas arra is, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát. A kezelés szempontjából az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak, és csak ritkán van szükség műtétre.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Úr!
Sajnos a hónaljamban lett egy kisebb csomó, kb 1,5 hónapja vettem észre. Pár hete be is volt gyulladva, olyan érzés volt mint amikor egyszer legyantázták a hónaljam, és begyulladt miatta. Ez 1-2 napig tartott de kívülről akkor sem és most sem látható. Kezdek félni, hogy esetlegesen valami komoly lehet, mert a szőrtüsző gyulladásnak láthatónak kellenne lennie. Egyébként szörtüszőgyulladásom is volt már többször de csak bikinivonalon, valamint van a hátamon egy zsírcsomó már jópár éve. Ezért is gondoltam hogy esetleg ultrahangos vizsgálatra kellenne menjek vele, mit tud javasolni?
Köszönöm
Üdv
Jakab Fanni

Dr. Csemez Imre
Dr. Csemez Imre radiológus
"Kedves Fanni!

A megnagyobbodott hónalji csomó az esetek jelentős részében ún. reaktív nyirokcsomó, mely banális gyulladásos folyamat következménye.
Ugyanakkor a megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó rosszindulatú folyamat (leggyakrabban emlődaganat) jele is lehet, melynek kizárására hónalji ultrahang vizsgálat, szükség esetén ultrahang-vezérelt célzott mintavétel mihamarabbi elvégzése javasolt."

Üdv:
dr. Csemez Imre

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok