Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2022.09.27 14:53

Az ultrahangos képalkotó vizsgálat felhasználási köre jóval szélesebb, mint a nagyobb magzat fejlettségének és nemének meghatározása. Az ultrahang diagnosztikáról Dr. Horváth Ilona radiológus, az Ultrahangközpont főorvosát kérdeztük.

Az ultrahang hallatán a szemünk előtt leginkább a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama szó kép látható meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a nagyobb magzat fejlettségének, és nemének meghatározásánál jóval szélesebb. Az ultrahang diagnosztikáról Dr. Horváth Ilona radiológus, az Ultrahangközpont főorvosát kérdeztük.

Hangból képet formál

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat? - Ultrahangközpont Az ultrahang, vagy másnéven szonográfia hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. A módszer lényege, hogy az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható - hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkezett visszhangot pedig képpé lehet alakítani. A vizsgálattal a lágy szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható. Az ultrahang felhasználása főként a diagnosztika területén terjedt el, de bizonyos esetekben, például lágyszövet sérüléseknél a panaszok kezelésében is szerepet kap. A vizsgálatokat szonográfus, vagy radiológus végezheti, de a leletek kiértékelése minden esetben a radiológus hatáskörébe tartozó feladat.

A fogantatásban is könnyen

Az ultrahang legismertebb területe valóban a várandóssághoz kapcsolódó vizsgálatok elvégzése. Az ultrahang fontos szerepet játszik a terhesség diagnózisában, a magzat fejlődésének nyomon követésében és természetesen a baba nemének megállapításában is. Kevésbé ismert, hogy az ultrahang nemcsak a már létrejött terhesség nyomon követését segíti, de a fogantatás időpontjának meghatározásában is fontos szerepe lehet – hívja fel a figyelmet Dr. Horváth Ilona. Mindenkinél előfordulnak, de anovulációs ciklusok amikor nincs peteérés, a menstruáció megjelenik. Ha ez többszöri alkalommal is előfordul, az ultrahangos monitorozás segít megállapítani, van-e érett petesejt, vagyis van-e esélye a teherbe esésnek.

A vizsgálatok típusai

A nőgyógyászati ​​ultrahang vizsgálat nem csak a várandósság ideje alatt nyújt segítséget. A kismedencei ultrahang a húgyhólyag, petefészek és méh állapotáról ad képet, férfiaknál a prosztata elváltozások korai felismerését is segíti – mondja az Ultrahangközpont főorvosa. A hasi ultrahang vizsgálat során jól áttekinthető a máj, epe, hasnyálmirigy, vesék, és a lép állapota. Az ultrahang fontos támpontot nyújthat még a főként nők körében gyakori pajzsmirigy elváltozások diagnózisához, de segítséget jelent az ízületi panaszok hátterének feltérképezéséhez is. Speciálisan a nyaki és a végtagokban lévő erek vizsgálatára használt eszköz a Doppler-ultrahang, mely az erekben áramló vérsebességet és irányt is érzékeli. 

Szerepe a megelőzésben

Az ultrahang fájdalommentesen alkalmazható eszköz a betegségek idejében történő felismerésére. Számos, népbetegségnek is van elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget az időközönként ismételt vizsgálat – Dr. Horváth Ilona. Káros mellékhatása nincs, így annyiszor ismételhető, ahányszor szükséges. A megelőzés miatt ultrahangos vizsgálat, az egyes szervek betegségei mellett a daganatos elváltozások korai felismerésében, és az érbetegségek szűrésében is fontos szerepet tölt be.

Téma szakértői

Dr. Csemez Imre

Dr. Csemez Imre

hasi- és kismedencei ultrahang specialista radiológus
Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

emlő- és pajzsmirigy ultrahang specialista radiológus
Dr. Bánhegyi Barbara

Dr. Bánhegyi Barbara

pajzsmirigy- és ízületi ultrahang specialista radiológus

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...
Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

Fájdalom, duzzanat, terméketlenség esetén is fontos a here ultrahang vizsgálat

A sugárzás- és fájdalommentes ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok gyorsan, pontosan képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a here ultrahang vizsgálat esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, herecsavarodás ...

Prima Medica Egészségközpontok