Gyermekkori hasfájás vizsgálata ultrahanggal

Gyermekkori hasfájás vizsgálata ultrahanggal

Dr. Kövi Rita Módosítva: 2022.10.13 08:27

Kisebb gyermekeknél, serdülőknél is gyakori panasz a hasfájás. A szülő számára sokszor nehéz eldönteni, hogy a holnapi matek dolgozat, vagy komolyabb stressz, iskolai konfliktus, esetleg valamilyen egészségügyi probléma áll-e a tünetek hátterében. Az okok feltárásában az ultrahangos vizsgálat is segíthet.

Stressz, iskolai gondok

A gyermekek számos trükköt bevethetnek, ha egy időre szeretnék elkerülni az iskolát. A legáltalánosabb panaszok közé tartozik a fejfájás, hányinger, hasfájás. Ha ezek a tünetek mindig azonos tantárgyból történő feleléshez, témazáróhoz kötődnek, akkor érdemes utána járni, nincs-e konfliktus a tanár-diák kapcsolatban, ami ezt előidézheti. Ha a gyermek reggelenként rendszeresen rosszul érzi magát, az inkább valamilyen osztálytársakkal kapcsolatos problémára utalhat, ilyenkor is érdemes a tanároktól, barátoktól, ismerős szülőktől is érdeklődni a gyermek iskolai magatartásával kapcsolatban.

Vegyük komolyan a tüneteket!

A lelki problémák valóban sokszor okoznak gyomor-bélrendszeri tüneteket a gyerekeknél – mondja Dr. Kövi Rita gyermekgyógyász, radiológus az Ultrahangközpont főorvosa. Érdemes minden esetben ezt a lehetőséget is megvizsgálni, azonban fontos az is, hogy ne essünk abba a hibába, hogy gyermeki „hisztiként” kezelünk, elbagatellizáljuk a valós egészségügyi problémát. Ha a gyermeknél ismétlődően erős, görcsös hasfájás jelentkezik, vagy szinte állandó tomGyermekkori hasfájás ultrahanggal történő vizsgálata - Ultrahangközpontpa fájdalomra panaszkodik, annak több oka is lehet. Az ultrahangos vizsgálat során ki tudjuk zárni például az epekő jelenlétét, de fényt deríthetünk egyéb problémákra is. Ha a hasfájást puffadás, a belek gázossága okozza, akkor fontos megvizsgálni, hogy mi idézi elő a tüneteket. A háttérben lehet laktóz intolerancia is, de okozhatja a belek gyulladása is, melyről az ultrahang képen látható megvastagodott bélfal árulkodhat. Összességében tehát az ultrahang segíthet kizárni a súlyosabb problémákat és meghatározza a további vizsgálatok irányát.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A gyermek a vizsgálat előtt lehetőség szerint 3-4 órával már ne egyen. Erre elsősorban az epekő kizárása miatt van szükség, másrészt így az étkezés után esetleg jelentkező gázosság lefedheti a has egyes területeit, ezáltal nehezítené a vizsgálatot. Folyadékot viszont fogyaszthat bőségesen, sőt fogyasszon is, ezt kérni is szoktuk a szülőtől – magyarázza Dr. Kövi Rita. Erre azért van szükség, mert a kismedence területe telt hólyaggal vizsgálható megfelelően. Ügyeljünk rá azonban, hogy az ital ne legyen szénsavas. Jó, ha a kisebb gyermeket előre felkészítjük a vizsgálatra, mely ugyan egyáltalán nem fájdalmas, de tapasztalataink szerint eltérően reagálnak az orvosi rendelő, a vizsgáló asztal és az ultrahangos készülék látványára. Hogy ne érje váratlanul, ezért jó, ha előre elmondjuk, hogy egy asztalon fekve picit hideg „kenőcsöt” a hasára kenve fogjuk megnézni a tévében, hogy mi van a pocakjukban. Ez általában segít enyhíteni a szorongásukat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az epehólyag echodens képletekkel kitöltött fala jelentősen nem vaskosabb. Ez mit jelent szükséges e műtét.A másik kérdésem mit jelent mit jelez a következő. A prosztata 55x 40 mm benne 27 mm echodusabb terület látható jelez e rosszindulató elváltozást . 2020 ban volt prosztata műtétem a vizsgálata a mintának jóindulató volt a megnagyobbodas.

Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Nyemecz Dorottya radiológus
Kedves Gábor!

A kérdéses ultrahangképletről elsősorban személyes megjelenésű vizit keretében lehetne diagnózist felállítani. Az Ön által leírtak alapján az epehólyag leírásból nem derül ki, hogy epekő vagy polip van mögötte.
A prosztata probléma miatt pedig javaslom keresse fel urológusát további vizsgálatok, mintavétel céljából, hogy megállapításra kerüljön jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Jó egészséget kívánok önnek!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberbarát és készséges

Kedves és korrekt volt a doktornő, nagyon kedvesen bánt a gyermekemmel. Emberbarát és nagyon készséges. Kedvesen el is mondta kisfiamnak, mit látott. Teljesen elégedettek voltunk vele.

További vélemények

Hírek

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...
Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

Ultrahang vizsgálattal felfedezhető a mellimplantátum csendes szivárgása

A mellimplantátumok alapvetően biztonságosak és engedélyezésük szigorú szabályokhoz kötött. Ugyanakkor többen attól tarthatnak, hogy sérülés vagy az élettartam rövidülése miatt kiszakadhat, esetleg szivároghat a beültetett implantátum. Dr. Horváth Barnabás , az Ultrahangközpont ...
Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

Mit mutat meg a pajzsmirigy ultrahang Hashimoto-kór esetén?

A Hashimoto-kór tulajdonképpen egy hosszan tartó pajzsmirigy-gyulladás, az egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegség. Ez az autoimmun folyamat sokáig tünetmentes lehet, ezért sokan viszonylag késői stádiumban fordulnak orvoshoz. A diagnózis felállításához azonban nem csak a tünetekre lehet támaszkodni, de a ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK